Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dimarts, 23 de maig del 2023

Experts en contaminació acústica al mar es reuneixen al congrés OCEANOISE2023 de Vilanova i la Geltrú

El Laboratori d'Aplicacions Bioacústiques (LAB) de la UPC, organitza fins el 26 de maig, a Vilanova i la Geltrú, el congrés internacional de contaminació acústica OCEANOISE2023, que reuneix 160 científics d?arreu del món, per debatre sobre els problemes que genera el soroll d'origen humà al mar i les possibles solucions per mitigar els efectes en la fauna marina.
L’esdeveniment congrega representants del món acadèmic, de la indústria, entre d’altres de l’àmbit militar, d’ONGs, així com reguladors i consultors governamentals al voltant d’una mateixa taula per compartir nous resultats d’estudis relacionats amb la contaminació acústica als oceans. Els assistents són els màxims experts internacionals en mesures, mapatge i modelització del soroll a l’oceà, efectes fisiològics i de comportament en el medi marí, i també en procediments de regulació i mitigació

El congrés OCEANOISE2023, que té lloc a l’Auditori Eduard Toldrà de Vilanova i la Geltrú (c. d'Olesa de Bonesvalls, 8), ha estat inaugurat dilluns 22 de maig, a les 9 h, pel director del Laboratori d’Aplicacions Bioacústiques (LAB) de la Universitat Politècnica de Catalunya - BarcelonaTech (UPC), Michel André, i l’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau. Reuneix especialistes de 25 països: Estats Units, Canadà, la Xina, Japó, Taiwan, Regne Unit, França, Portugal, Espanya, Alemanya, Polònia, Itàlia, Holanda, Bèlgica, Austràlia, Islàndia, Suècia, Dinamarca, Noruega, Israel, Nova Zelanda, Corea, Hongria, Brasil i Sudàfrica.

Al llarg de les jornades, es tracta, en diferents sessions que inclouen ponències i xerrades, la problemàtica de la contaminació acústica al mar generada pel transport de mercaderies, la pesca o les prospeccions geofísiques, la construcció de parcs eòlics o les maniobres militars, entre d'altres. A més, es presentarà la darrera tecnologia disponible per mesurar el soroll en el mar. 

El LAB de la UPC, vinculat a l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Vilanova i la Geltrú (EPSEVG), és reconegut internacionalment com un laboratori de recerca líder en l'estudi dels efectes de la contaminació acústica en l'oceà. Ha demostrat en diversos estudis que els organismes marins, incloent els cetacis, peixos i invertebrats poden patir greus lesions auditives causades per l'exposició continuada a nivells de so de baixa freqüència. El LAB també ha demostrat com afecta el soroll d’origen antropogènic en les praderies de Posidònia. Totes aquestes espècies marines tenen un paper essencial en l'equilibri dels oceans i, si es veuen amenaçades per l'activitat humana, es pot desequilibrar tota la cadena alimentària i afectar la biodiversitat dels ecosistemes oceànics.

Article: MónSOStenible

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook