Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Divendres, 28 d'abril del 2023

Com ajudar la terra per crear vinyes resilients serà el lema del 3r simposi de Viticultura Regenerativa

Amb el títol "La microbiologia dels sòls: clau per a una viticultura resilient", el 3er Simposi de Viticultura Regenerativa, que organitza l'Associació de Viticultura Regenerativa, ha reunit a Falset, la capital del Priorat, experts nacionals i internacionals que han explicat en què consisteix i com funciona la microbiologia del sòl i per què pot ajudar les vinyes a fer front a l'amenaça climàtica.
La viticultura regenerativa es planteja com una solució per neutralitzar la degradació dels sòls, en línia amb l'Objectiu 15 ‘Vida dels Ecosistemes Terrestres' dels Objectius de Desenvolupament de les Nacions Unides. Segons Miquel Torres Maczassek, president de l'Associació de Viticultura Regenerativa i director general de Família Torres, "és evident que la degradació dels sòls de les vinyes arreu del món durant dècades d'ús intensiu ha fet que disminueixi la capacitat d'albergar vida, sobretot vida microbiana, i en conseqüència, ja no emmagatzemen carboni". I afegeix: "La regeneració dels sòls permetrà que les nostres vinyes siguin més resilients i puguin fixar carboni atmosfèric en els sòls com ho fan els boscos, i per tant estaran contribuint a frenar l'amenaça climàtica". Entendre i conèixer els sòls i la vida que alberguen és clau en la viticultura regenerativa. Per això, després d'abordar les bases i principals pràctiques d'aquest model vitícola en les dues edicions anteriors, aquest tercer simposi dona veu a grans experts en microbiologia dels sòls amb l'objectiu d'apropar els seus coneixements als viticultors i cellerers que hagin emprès el camí cap a la viticultura regenerativa.

La ponència inaugural del simposi ha anat a càrrec de la Dra. Elaine Ingham, microbiòloga i fundadora de Soil Web Food School, considerada una de les biòlogues de sòls més importants del món, que explicarà les dinàmiques creades en la xarxa alimentària del sòl. El paper de la biologia en els sòls de les vinyes ha estat  abordat per Lydia i Claude Bourguignon, microbiòlegs de sòls i fundadors del laboratori d'anàlisis microbiològics de sòls (LAMS), i Jeff Lowenfels, autor del guardonat ‘Teaming with microbes: the organic guide to the soil food web', entre molts altres llibres sobre jardineria i botànica.

També han aportat els seus coneixements al simposi la Dra. Rosa Vercher, experta en ecologia de plagues i control biològic i referent en la investigació per a la gestió sostenible de les plagues; Nicole Masters, agroecòloga, directora d'Integrity Soils i formadora en agricultura regenerativa; i Jordi Puig, doctor en Ciències Ambientals especialitzat en canvi climàtic i canvi global ambiental. Francesc Font, vicepresident de l'Associació de Viticultura Regenerativa i cofundador d'Agroassessor Consultors Tècnics, ha presentat la certificació international Viticulture Regenerative Alliance (RVA) que ha impulsat recentment l'associació en col·laboració amb Ecocert.

Moderat per la periodista Ruth Troyano, el 3er Simposi de Viticultura Regenerativa ha comptat amb la presència institucional de Carlos Brull, alcalde de Falset, i Elisenda Guillaumes, directora general d'Agricultura i ramaderia de la Generalitat de Catalunya. S'ha celebrat  el dimarts, 16 de maig, de 10:00 a 13:30 hores, al Castell de Falset, i s'ha retransmès en obert per streaming a través del web www.viticulturaregenerativa.org/ca.

L'Associació de Viticultura Regenerativa es va crear el 2021 per impulsar un canvi de paradigma en la gestió de les vinyes i la implementació de la viticultura regenerativa, que es basa en el cicle del carboni per regenerar els sòls, frenar l'erosió, fomentar la biodiversitat i mitigar l'escalfament global. Impulsada per 5 socis fundacionals (Família Torres, Clos Mogador, Can Feixes, Jean Leon i AgroAssessor), vol ser un punt de trobada on compartir informació, experiències i coneixements per implementar amb èxit la viticultura del canvi climàtic. Actualment compta amb més de 80 socis de 6 països.

Article: MónSOStenible

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook