Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Divendres, 28 d'abril del 2023

Desfilada sostenible de la dissenyadora Miriam Ponsa en el marc del Pacte per a la Moda Circular

La nova col·lecció d'estiu 2023 de la dissenyadora Miriam Ponsa proposa la combinació de peces bàsiques i atemporals i peces artesanals que són el resultat d'exercicis artístics tèxtils per reduir materials sobrants. Es proposen noves formes creatives com a solucions d'eco-disseny. Els teixits reciclats inaturals com el cotó, la seda i el cànem, són els protagonistes de la col·lecció. La col·lecció de la dissenyadora, anomenada "Reduir", vol visualitzar els residus tèxtils que es generen al nostre territori, resultat de la sobreproducció i el sobreconsum tèxtil. Reduir-ne el consum és el primer pas per disminuir-ne l'impacte i aconseguir frenar-lo.
 -  -  <br />  <br />

La col·lecció de la dissenyadora ha tingut com a escenari la planta de triatge tèxtil Solidança una entitat que promou la inserció sociolaboral de col·lectius en situació de vulnerabilitat social en l'àmbit de les activitats ambientals a Catalunya especialitzada en el tractament del residu tèxtil a través del Programa Roba Amiga, també signant del Pacte


Signat al maig de 2022, el Pacte per a la Moda Circular és un compromís voluntari entre institucions i empreses del sector tèxtil de Catalunya que ja té 75 signants i s’espera que s’hi afegeixin molt més. Un pacte voluntari entre institucions i empreses de les diferents baules de la cadena de valor tèxtil de Catalunya per facilitar la incorporació de mesures de circularitat, l'impuls de projectes col·laboratius i la millora de la competitivitat del sector. Aquest acord, coconstruït amb tots els agents de la cadena de valor del tèxtil, representa una assumpció voluntària i avançada d’obligacions que arribaran en uns anys de la mà de futures regulacions de responsabilitat ampliada del productor en aquest sector. Els signants del Pacte s’han compromès a treballar col·laborativament. Mostra d’això és aquesta desfilada, generada en col·laboració amb dos dels seus signants.

Una col·lecció amb consciència

Tal com detalla el propi Pacte per a la moda circular, a Catalunya, cada persona consumeix anualment entre 21,5 i 26 kg de roba, però només es recull selectivament el 12% dels residus tèxtils, un percentatge molt allunyat del de les altres fraccions de residus. Això implica que la gran majoria dels nostres residus tèxtils procedents del postconsum, s’incinera o es llença a un abocador. Aquest fet representa la pèrdua de molts recursos que es podrien haver mantingut o reincorporat al sistema productiu.

L’emergència climàtica posa sobre la taula l’impacte del model de moda ràpida, un model depredador basat en l’explotació il·limitada de recursos naturals i humans. El canvi de model que la moda necessita es basa en la sostenibilitat, la transparència i la responsabilitat social. La compra amb consciència ha de guiar el consum responsable, i per aquesta raó Míriam Ponsa aposta des de fa dos anys per un format 100% de prevenda, promovent així la compra més pausada i reflexiva. La compra anticipada afavoreix un model més sostenible, ja que evita la sobreproducció i l’acumulació d’estocs innecessaris


Article: MónSOStenible

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook