Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dijous, 6 d'abril del 2023

Costa Esbravada, una exposició que mostra l'impacte del turisme a la Costa Brava

El periodista Miquel Riera va inaugurar ahir a la Mercè de Girona l'exposició "Costa Esbravada", una mostra que vol documentar la transformació urbanística de la Costa Brava i conscienciar la ciutadania de la necessitat de protegir-la. L'exposició es podrà veure Girona fins el 28 d'abril a Girona i posteriorment es traslladarà a Figueres. La intenció de l?autor és que pugui voltar per tot el litoral gironí. L'exposició es fa a la Mercè gràcies als Amics del Museu d'Art, i compta amb el suport de Foto Torroella i SOS Costa Brava.
‘Costa Esbravada', un resum de l'exposició

L'arribada del turisme massiu a la Costa Brava a partir dels anys 50 del segle passat, en plena dictadura franquista, va comportar, des del principi, la destrucció de nombroses àrees costaneres, fins llavors verges, amb urbanitzacions i construccions de tota mena. És, però, sobretot, als anys 60 i 70, quan promotors i especuladors aixequen grans edificis, xalets i urbanitzen muntanyes i moltes zones vora les platges. El paisatge de la Costa Brava queda transformat per sempre.

A partir del 1979, amb l'arribada dels ajuntaments democràtics, aquest urbanisme desaforat només va ser controlat en part. Cert que es va aconseguir salvar algunes zones, però, en molts municipis, amb la complicitat dels mateixos consistoris, la urbanització d'àmplies zones de costa ha continuat fins l'actualitat. És amb la idea de captar aquest paisatge fet mal bé que Miquel Riera presenta el projecte ‘Costa Esbravada'. Esbravada en el sentit que s'ha consumit bona part de l'atractiu paisatgístic que tenia el nostre litoral que, malgrat tot, atresora encara molta de la seva bellesa primigènia.

‘Costa Esbravada' no pretén, ni vol ser, un recull exhaustiu de les moltes barbaritats constructives perpetrades de Portbou a Blanes.

La petita selecció d'imatges que presenta, escollides entre centenars, és representativa de l'urbanisme que ha esbravat la nostra estimada costa.

Aquesta exposició és un petit gra de sorra per intentar conscienciar la ciutadania que val molt la pena d'aturar i controlar, molt més del que ho està actualment, el creixement urbanístic a la Costa Brava.

Article: MónSOStenible

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook

Imatges

Informació relacionada

Dimarts, 25 de setembre del 2018
La cala d'Aigua Xelida de Tamariu, amenaçada per la construcció d'una trentena de xalets