Dimecres, 10 de maig del 2023Mig miler de paranys per evitar l'expansió del coipú, una espècie invasora que causa destrosses i danys a conreus i hortsEl Departament d'Acció Climà tica, Alimentació i Agenda Rural ja ha desplegat més de mig miler de paranys a les comarques de Girona amb l'objectiu de prevenir l'expansió del coipú, en el marc de les mesures d'actuació del Pla de xoc i control d'aquesta espècie invasora que malmet conreus i horts. Aquesta és una de les mesures que es contempla dins el Pla de xoc i control amb l?objectiu de prevenir la seva expansió i, alhora, protegir dels danys que causa a cultius i horts, i a l?entorn natural.
Una brigada especÃfica formada per 5 persones en 3 equips, i amb vehicles tot terreny, ja estan operatius els 365 dies a l'any per reduir la presència d'aquesta espècie exòtica invasora
Dilluns, 8 de maig del 2023La contaminació creixent per deixalles marines i plà stics a la Mediterrà nia porta a l'CTA-UAB a reclamar al Parlament Europeu accions de protecció La implementació de polÃtiques eficaces a nivell local i regional, amb la cooperació de tots els països de la conca del mar Mediterrani, és urgent per revertir amb èxit la preocupant situació ambiental que pateix aquesta zona marina. Aixà ho evidencia un informe realitzat per l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) presentat al Parlament Europeu per l'oceanògrafa Patrizia Ziveri, que incideix en la necessitat de lluitar urgentment contra la contaminació creixent per deixalles marines i plà stics a la Mediterrà nia, perfeccionar la legislació vigent i fer el seguiment de nous contaminants que requereixen una regulació urgent.
Dilluns, 8 de maig del 2023Un projecte per crear pròtesis a partir de plà stic reciclat, guanyador del Talent a les Aules 2023El projecte impulsat per l'Ajuntament de Gavà i l'Ajuntament de Viladecans, i dirigit per Talent Factory, tanca la seva 8a edició on han participat més de 750 joves estudiants de secundaria
Dijous, 4 de maig del 2023Més de 300 expositors a la fira BioCultura 2023 que es celebra a Barcelona fins aquest diumengeEl saló BioCultura ha obert les seves portes amb una oferta de més de 20.000 referències d'aliments ecològics, cosmètics eco-naturals, moda sostenible, i una infinitat de productes i serveis per promoure nous estils de consum i de vida capaços d'aturar els principals problemes que assolen a la Humanitat i a tota l'ecosfera. La fira compta amb una programació paral·lela de 350 activitats, com l'OrganicFit, espai dedicat a l'exercici i moviment orgà nic, el showroom de la Plataforma EcoEstÉtica, de cosmètica ecocertificada, el Festival Ecològic de la Infà ncia MamaTerra, el Manicomi, un espai de música i cultura per a la reflexió i el dià leg, les jornades professionals o les ponències de doctors i especialistes entre moltes altres. La reducció de residus també forma part del pla de sostenibilitat de la fira amb l'objectiu de reduir la seva petjada de carboni i contribuir a l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible nº 12 sobre la producció i el consum responsable, en concret a l'objectiu 12.5 sobre la disminució de la generació dels residus.
Dilluns, 1 de maig del 2023La UE reduirà el combustible contaminant a l'aviació que haurà de tenir un 2% de combustibles verds des del 2025 i fins a un 70% el 2050El Parlament Europeu i el Consell Europeu han acordat imposar un ús mÃnim del 2% de combustibles sostenibles a partir del 2025 als avions que operin en aeroports a la Unió Europea, i augmentar progressivament el carburant utilitzat fins al 70% el 2050. Les noves regles augmenten l'objectiu del 65% de carburants verds que la Comisió Europea va plantejar al principi de la negociació, però no arriba al 85% que reclamaven els eurodiputats, La Comissió Europea ha acollit amb satisfacció l'acord sobre la proposta ReFuelEU Aviation, Un cop implementades, les noves mesures han d'ajudar a descarbonitzar el sector de l'aviació en exigir als proveïdors de combustible que barregin combustibles d'aviació sostenibles (SAF) amb querosè en quantitats cada cop més grans a partir del 2025.
Diumenge, 30 d'abril del 2023Primer cap de setmana sencer d'obertura de l'espai natural de Sant Miquel del FaiEl recinte de Sant Miquel del Fai ha pogut obrir aquest darrer cap de setmana d'abril. Després de la reobertura el passat dissabte dia 22, Dia de la Terra, el recinte de Sant Miquel del Fai va tornar a tancar portes el diumenge 23 degut a l'activació del nivell 2 del pla Alfa per alt risc d'incendi.
Aixà ho va informar la Diputació de Barcelona, que gestiona aquest espai natural, en un tuit emès el mateix dissabte. Recordem que l'obertura inicial estava prevista pel cap de setmana passat, 15 i 16 d'abril, però no va poder ser pel mateix motiu: l'elevat risc d'incendi forestal de la zona. L'obertura està condicionada per la situació meteorològica i per l'activació dels nivells 2 i 3 del pla Alfa per risc d'incendis forestals, que continua el vigor, en el nivell 2 -de perill alt- a la comarca del Moianès.
Dissabte, 29 d'abril del 2023El Port de Tarragona aportarà sorra a la platja de La Pineda amb una draga equipada amb tecnologia mediambientalEs preveu començar les tasques en la primera setmana de maig per tal de tenir la platja en òptimes condicions abans de l'inici de la temporada estival. L'actuació, que tindrà lloc durant vint dies aproximadament, es farà amb la draga Freja R, una draga que compta amb els requisits mediambientals més recents i que permet treballar amb una reducció de les emissions i consum de combustible
Divendres, 28 d'abril del 2023Com ajudar la terra per crear vinyes resilients serà el lema del 3r simposi de Viticultura Regenerativa El 16 de maig és la data escollida per celebrar el 3er Simposi de Viticultura Regenerativa, que organitza l'Associació de Viticultura Regenerativa i que enguany se celebra a Falset, la capital del Priorat. Amb el tÃtol "La microbiologia dels sòls: clau per a una viticultura resilient", el certamen reunirà experts nacionals i internacionals per explicar en què consisteix i com funciona la microbiologia del sòl i per què pot ajudar les vinyes a fer front a l'amenaça climà tica.
Divendres, 28 d'abril del 2023Desfilada sostenible de la dissenyadora Miriam Ponsa en el marc del Pacte per a la Moda CircularLa nova col·lecció d'estiu 2023 de la dissenyadora Miriam Ponsa proposa la combinació de peces bà siques i atemporals i peces artesanals que són el resultat d'exercicis artÃstics tèxtils per reduir materials sobrants. Es proposen noves formes creatives com a solucions d'eco-disseny. Els teixits reciclats inaturals com el cotó, la seda i el cà nem, són els protagonistes de la col·lecció. La col·lecció de la dissenyadora, anomenada "Reduir", vol visualitzar els residus tèxtils que es generen al nostre territori, resultat de la sobreproducció i el sobreconsum tèxtil. Reduir-ne el consum és el primer pas per disminuir-ne l'impacte i aconseguir frenar-lo.
Divendres, 28 d'abril del 2023Es reuneix la Comissió per a l'erradicació de l'amiant a CatalunyaSi bé l'amiant ha estat molt utilitzat per les seves propietats aïllants, de durabilitat, de flexibilitat o de resistència a altes temperatures, l'exposició a les seves fibres pot afectar greument els pulmons i la pleura, aixà com provocar malalties com l'asbestosi i certs tipus de cà ncer. És per aquest motiu que l'eliminació de l'amiant al territori català esdevé tot un repte de paÃs. El Pla nacional per a l'erradicació de l'amiant a Catalunya forma part del compromÃs del Govern present al Pla de Govern de la XIV legislatura, al Pla normatiu 2021-2023 i a l'Estratègia catalana de seguretat i salut laboral 2021-2026.