Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dissabte, 18 de febrer del 2023

La nova comunitat energètica de Vic es presenta a la Fira de l'Energia i la Construcció Sostenible, la FECS

VICOOP, la comunitat energètica de Vic, ja és una realitat. Ho és formalment des de dimarts que es va firmar la constitució com a cooperativa, però també des d'aquest divendres 17 de febrer que se'n va fer la presentació pública en el marc de la Fira de l'Energia i la Construcció Sostenible de Vic (FECS). En el mateix acte, ja diverses persones van mostrar el seu interès i es van inscriure per afegir-se al grup motor que l'ha impulsat. La de Vic és la vintena comunitat energètica que es constitueix a Osona en format cooperativa i ja té obert el procés per admetre noves persones sòcies que s'hi vulguin incorporar. La Comunalitat de Vic ha acompanyat el nou projecte en el seu naixement, fruit de la demanda de diferents associacions veïnals de la ciutat. VICOOP és un projecte comunitari que pretén esdevenir un espai obert a totes aquelles persones i entitats que tinguin interès a treballar per la transició energètica a la ciutat de Vic.
VICOOP neix fruit del treball conjunt de la Comunalitat de Vic i diferents associacions de veïnes i veïns de la ciutat. La Comunalitat va recollir la petició d'algunes d'aquestes associacions i ha dinamitzat en els últims mesos els espais de participació i la creació del grup motor i ha acompanyat el procés de creació de la cooperativa, imprescindible per a la consolidació del projecte. A més, continuarà tenint un paper en la fase inicial del projecte oferint recursos que facilitin l'autoorganització, formacions i l'enxarxament amb altres projectes similars o amb interessos compartits. L'objectiu de la nova cooperativa energètica és abandonar l'actual model energètic basat en els combustibles fòssils, la dependència als oligopolis i la producció a gran escala; i fer-ho d'una manera respectuosa amb el territori i les persones.

Presentació a la Fira de l'Energia i la Construcció Sostenibles

En la presentació que s'ha fet aquest divendres, a part de les persones que han format el grup motor del projecte, també hi han participat Pau Pañella, coordinador de comunitats energètiques de l'Agència Local de l'Energia d'Osona, i Eugeni Vila, president de Taradell Sostenible, la comunitat energètica que va constituir-se l'any passat a Taradell. I és que Osona és comarca pionera en la implementació d'aquest model d'empoderament de la ciutadania en el sector energètic. De fet, la de Vic ja és la vintena comunitat energètica local que es constitueix a Osona.

La nova cooperativa energètica neix com un projecte democràtic i d'adhesió voluntària que vol arribar a tota la ciutat de Vic fomentant la construcció de models respectuosos amb el medi ambient, de producció local i que reverteixin els seus beneficis en la lluita contra la pobresa energètica. Més enllà les instal·lacions d'autoconsum energètic compartides, vol treballar en altres àmbits com la mobilitat urbana i interurbana, la rehabilitació d'edificis per millorar-ne l'eficiència energètica o la generació d'energia a partir d'altres noves fonts renovables.

Trini Molist, Ester Coma i Jaume Miquel March han parlat en l'acte d'aquest divendres en nom de les persones del grup motor de la nova cooperativa i han detallat com funcionarà i amb quines expectatives neix. Molist n'ha explicat la gestació, a partir de la demanda d'algunes associacions veïnals de la ciutat, i ha posat en valor l'acompanyament rebut des de la Comunalitat i l'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central. Ester Coma ha detallat els aspectes tècnics de funcionament de la comunitat energètica, amb l'objectiu de donar cobertura en energies renovables a tota la ciutat a Vic. Finalment, Jaume Miquel March ha posat en valor el fet cooperatiu i d'empoderament ciutadà que representa el projecte.

VICOOP dona diverses maneres per posar-se en contacte amb la cooperativa per participar-hi: el número de whatsapp 621 14 68 25, l'adreça electrònica [email protected] o presencialment al local de la Comunalitat, a la rambla Tarradellas, 13, els dijous de 4 a 7 de la tarda. Properament també entrarà en funcionament el web vicoop.cat.

La Comunalitat de Vic

La Comunalitat de Vic va néixer ara fa un any impulsada per la cooperativa La Fera Ferotge, l'Associació Tapís, l'Associació de Veïnes i Veïns del Remei i l'Ajuntament de Vic, en el marc del Programa d'Economia Social de la Generalitat. Ho va fer, entre altres objectius, amb el de crear nous projectes econòmics que, des de l'autoorganització, puguin donar resposta a necessitats col·lectives i contribuir al desenvolupament local, a partir de l'impuls i l'enfortiment dels béns comuns i de les iniciatives basades en la cooperació i el suport mutu, com és ara l'impuls de VICOOP. En aquest sentit, Trini Molist ha destacat en l'acte d'aquest divendres el valor de la Comunalitat a l'hora «d'accelerar processos d'autoorganització per fomentar activitats economìques des de l'economia social i solidària». Més tractant-se d'un projecte com aquest, estretament vinculat a la transició ecosocial, un dels eixos principals de treball de la Comunalitat

Article: MónSOStenible

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook