Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dissabte, 26 de novembre del 2022

Nous projectes de recerca conjunts sobre agroalimentació i salut

Lleida ha acollit la presentació de tres projectes de recerca conjunts sobre agroalimentació i salut, que s'iniciaran al desembre. Les propostes, finançades en la convocatòria AgroHealth 2022, se centren en temes com la seguretat alimentària, l'anèmia, i l'obesitat. La durada prevista dels projectes és de dos anys i compten amb un finançament de 45.000 euros cadascun. El secretari d'Alimentació del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Carmel Mòdol, juntament amb el director de la Fundació Centre de Recerca en Agrotecnologia-Agrotecnio, Ignasi Romagosa, i el director de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida Fundació Dr. Pifarré (IRBLleida), Diego Arango, han presentat l'acte aquesta setmana a la capital del Segrià. També ha participat en la presentació Miquel Aran, gerent del Parc Agrobiotech Lleida.
AgroHealth 2022 compta amb una dotació econòmica de 135.000 euros, que es repartirà en 45.000 euros per projecte. Els fons provenen tant del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, que col·labora amb la iniciativa, com dels mateixos centres de recerca. Així mateix, i per avaluar la seva idoneïtat i impacte, cada proposta ha estat avaluada per l'Agència Estatal d'Investigació (AEI) del Ministeri de Ciència i Innovació. AgroHealth 2022 és la primera convocatòria d'aquests centres CERCA de Lleida per a investigar en la resolució dels reptes relacionats amb la nutrició. Concretament, les iniciatives finançades es dedicaran a indagar en temes tals com la seguretat alimentària, l'anèmia i l'obesitat.

En aquesta primera convocatòria s'han finançat els següents projectes:

'Viabilitat tecnològica i estudi toxicològic d'una estratègia de biotransformació per a reduir la patulina en els sucs de poma', dirigit per la investigadora d'Agrotecnio, Inmaculada Viñas, i per l'investigador de l'IRBLleida, José Serrano. L'objectiu principal d'aquesta iniciativa és desenvolupar un mètode de reducció de la micotoxina patulina en el suc de poma. Per això, s'identificarà l'agent biodegradant de la patulina obtingut a partir d'un microorganisme, s'avaluarà la seva viabilitat tecnològica per tal d'introduir-lo en la cadena de producció del suc, i hom s'assegurarà que els productes de degradació de la patulina no siguin tòxics. La tecnologia proposada en el projecte podria permetre que els elaboradors de sucs de fruites obtinguin els seus productes amb nivells segurs de patulina, millorant la seguretat alimentària dels consumidors.

'Porcs de deslletament: un model animal per a resoldre l'anèmia ferropènica a base de llevat modificat biotecnològicament', dirigit per la investigadora de l'IRBLleida, Ma Ángeles de la Torre, i l'investigador d'Agrotecnio, Gabriel de la Fuente. Atesa la similitud entre els processos digestius dels porcs i els éssers humans, aquesta proposta usarà porcs de deslletament com a model animal per a estudiar la creació d'un model biosostenible i segur per a pal·liar l'anèmia ferropènica en poblacions porcines. El projecte té dos objectius: incrementar la sostenibilitat i benestar animal en la ramaderia extensiva i intensiva de porcí, i trobar un model sostenible i probiòtic que serveixi per a reduir l'anèmia ferropènica en les poblacions humanes. Per a aconseguir-los, l'equip investigador provarà en porcs l'ús de diferents ceps de llevat modificat genèticament com a font biosostenible de ferro, i compararà els seus efectes amb els de les sals de ferro emprades en l'actualitat.

'Disseny d'aliments funcionals amb ingredients actius amb potencials propietats antiobesitat', dirigit per les investigadores Gemma Bellí, de l'IRBLleida, i Olga Martín, d'Agrotecnio. S'avaluarà els efectes del consum de principis actius de fibres dietètiques, probiòtics formulats combinant Saccharomyces boulardii i Lactobacillus plantarum, i estructures que contenen b-carotè, en la modulació de la microbiota intestinal i els marcadors inflamatoris associats a l'obesitat. Primerament, s'avaluarà els efectes en la microbiota en models de digestions in vitro. Els que resultin més eficients conformaran el suplement nutricional per a estudiar el seu efecte en rates prèviament engreixades com a model animal. Així, se cercarà el desenvolupament d'aliments funcionals que incorporin aquests ingredients per a reduir el risc d'obesitat.

Agrotecnio i IRBLleida, centres integrats per personal investigador de la Universitat de Lleida (UdL), pertanyen a la Institució dels Centres de Recerca de Catalunya (I-CERCA), que s'organitza segons un model de bon govern i de funcionament que permet assegurar l'eficiència, la flexibilitat de gestió, la captació i promoció del talent, la planificació estratègica, i la capacitat executiva dels centres de recerca de Catalunya.

Article: MónSOStenible
Font: ACAAR

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook