Dilluns, 14 d'agost del 2023Per ordenar l'accés als espais naturals protegits, Acció Climà tica col·laborarà amb Google i Wikiloc Cada vegada són més les persones que s'endinsen als parcs naturals i espais protegits a la recerca d'un contacte més directe i proper amb la natura, el que ha generat a l'administració la necessitat de regular-ne l'accés. Per tal de garantir un accés ordenat als espais naturals i la priorització de rutes oficials, les aplicacions Google Maps, Waze i Wikiloc incorporaran les indicacions establertes per la Generalitat de Catalunya.
Es tracta d'una mesura més impulsada pel departament d'Acció Climà tica de la Generalitat per promoure un ús més cÃvic dels espais naturals.
Diumenge, 13 d'agost del 2023El ChatGPT subestima la urgència climà tica en l'estudi de les plantesUna recerca publicada en Trends in Plant Science, en la qual han participat el CREAF i el CSIC, revela que ChatGPT no aconsegueix la creativitat humana en la recerca al voltant de les plantes, tot i que que sà que pot agilitzar el treball.. En concret, l'estudi va consultar amb el ChatGPT quines són les 100 prioritats de la recerca de les plantes. En la seva resposta no li va donar molta rellevà ncia al canvi climà tic o a la captura de carboni, en comparació amb el pes que sà que li dona la comunitat cientÃfica. En canvi, el llistat presentava un biaix cap al desenvolupament de productes sostenibles.. Els autors alerten que el ChatGPT no va contemplar aspectes com a noves polÃtiques de carboni neutral o la importà ncia de mantenir la biodiversitat genètica.
Diumenge, 13 d'agost del 2023Espanya és el paÃs europeu amb més impacte d'incendis forestalsEspanya continua al capdavant d'Europa en impacte d'incendis forestals aquest any amb més de 73.500 hectà rees cremades des de començament d'any, segons l'estimació en temps real del Sistema d'Informació Europeu d'Incendis Forestals (EFFIS).
Diumenge, 13 d'agost del 2023 La granota toro es dona per erradicada al delta de l'EbreLes darreres campanyes de mostreig d'ADN ambiental no han detecten rastre de la granota toro al delta de l'Ebre. La presència d'aquesta espècie invasora originà ria del nord-oest dels Estats Units i sud-oest del Canadà , es va detectar per primer cop l'any 2018 a Illa de Mar. Tot i amb això, l'any vinent es repetiran els mostrejos per confirmar-ne l'erradicació. Enguany s'han realitzat dues campanyes de mostreig d'ADN ambiental, als mesos de maig i juliol en un total de 15 punts repartits per les diferents masses d'aigua de l'hemidelta esquerre i totes les mostres han estat negatives.
Dijous, 10 d'agost del 2023El delta de l'Ebre es consolida com a punt de nidificació de la tortuga careta que per primer cop nidifica a la Costa Brava
Neixen a Begur i al delta de l'Ebre les primeres tortugues careta de la temporada.
El Departament d'Acció Climà tica promou normalitzar la presència de la tortuga careta a les platges catalanes i demana a qualsevol persona que en vegi una que truqui al 112. Enguany, s'ha enregistrat el nombre més alt de nius amb un total de vuit. Aquest dies han començat a descloure els primers nius de tortuga careta d'aquesta temporada. Concretament, el niu de Begur i part dels ous dels nius situats al delta de l'Ebre
Dimarts, 8 d'agost del 2023Torres assaja la reutilització d'ampolles de vidre en restaurants del GarrafCellers Torres posa en marxa un assaig pilot de reutilització d'ampolles de vidre en la restauració per avaluar la viabilitat tècnica, econòmica i mediambiental d'aquest sistema circular davant el model convencional de reciclatge de les ampolles de vi. La iniciativa s'emmarca en el projecte d'innovació REBO2VINO, liderat per la FEV (Federación Española del Vino), i es duu a terme inicialment en cinc establiments del Garraf (Barcelona): els restaurants de Sitges La Caleta, Los Vikingos, Costa Daurada i Can Laury i el de Sant Pere de Ribes Can Lloses. A partir de l'octubre, es preveu ampliar el llistat de restaurants participants, donant continuïtat a aquesta experiència durant tot l'any 2024.
Dijous, 3 d'agost del 2023L'Overshoot Day de la Terra ha arribat el 2 d'agost. A partir d'ara la humanitat viu en deute ecològicL'Overshoot Day del conjunt de la Terra d'enguany, el dia en que el planeta esgota tots els seus recursos per aquest any, ha arribat aquest 2 d'agost. A partir d'ara la humanitat viu en crèdit ecològic, és a dir, consumint recursos que la Terra no és capaç de regenerar i que van a compte de l'any vinent, La data de l'Overshoot Day de tot l'any, que el 2022 va arribar el 28 de juliol, es calcula fent la mitjana de tots els paisos. La tendència s'està aplanant, però encara està lluny de revertir-se, ni tan sols de tornar a l'Overshoot day del 2020, any de la pandèmia, en que aquesta data es va allargar fins el 22 d'agost, 24 dies més tard que el 2019. El 2021 l'Overshoot day es va tornar a adelantar i va arribar el 29 de juliol.
Diumenge, 30 de juliol del 2023La col·laboració entre la ciència natural i la social aporta més elements per abordar la crisi climà ticaAra que el món ja ha viscut el dia més calorós de la seva història, és més urgent que mai que la ciència natural i la social col·laborin per fer front a la crisi climà tica i mantenir l'augment de la temperatura global per sota dels 2 °C que marca l'Acord de ParÃs. A aquest objectiu, un grup internacional de destacats investigadors acaba de publicar un innovador treball de recerca que posa en relleu la importà ncia d'integrar els coneixements de les ciències naturals i socials per fonamentar polÃtiques i prà ctiques eficaces en matèria de canvi climà tic.
Diumenge, 30 de juliol del 2023L'espai rural de Gallecs camina cap a la regularització dels seus espais i usosEl Consorci de Gallecs s'encarregarà de gestionar el patrimoni natural i arquitectònic del Parc de l'Espai d'Interès Natural de Gallecsi un cop es regularitzi la situació de les cases, masies i terrenys que integren aquest espai de més de 700 hectà rees repartides entre els municipis vallesans de Mollet, Santa Perpètua de Mogoda, Palau-solità i Plegamans, Parets, Lliçà de Vall i Montcada i Reixa Aquesta regularització, que fa anys que es ve demanant i reivindicant,amb l'INCASOL -propietari dels terrenys- passa per l'aprovació d'un Pla Especial de Gallecs.que també des de fa anys que es porta treballant i redactant, i que podria estar enllestida entre el 2024 i el 2025
Dissabte, 29 de juliol del 2023SmartCrops5.1, un projecte que pretén aconseguir cultius sostenibles, resilients i eficients grà cies a la tecnologiaLiderat per Familia Torres, SmartCrops5.1 es basa en el desenvolupament de bessons digitals per optimitzar els recursos i la gestió dels cultius i en establir indicadors de sostenibilitat davant el canvi climà tic. El projecte, que compta amb una dotació pressupostà ria de més de 5 milions d'euros cofinançats per la Unió Europea i el CDTI Innovació amb fons FEDER, integra , vuit empreses del sector agrÃcola i agrotecnològic, juntament amb set centres de recerca, s'uneixen per augmentar la competitivitat productiva del sector agroalimentari espanyol.