Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dimecres, 10 de novembre del 2021

Premis nacionals d'Ecologia Ramon Margalef a Jordi Bascompte i a Sandra Levorel

El president de la Generalitat Pere Aragonès ha lliurat aquest dimarts els guardons del Premi Ramon Margalef a l?ecòleg Jordi Bascompte,(2021) i a l'ecòloga Sandra Lavorel (2020). Durant l'acte de lliurament, el primer que es fa després de la pandèmia, el president Aragonès, ha qualificat el Premi Ramon Margalef d'Ecologia de guardó "d'enorme prestigi internacional", i ha dit que "ajuda a divulgar la importància de la tasca de la comunitat científica davant del canvi climàtic com un dels principals reptes que té el planeta i la humanitat".
El doctor olotí Jordi Bascompte és catedràtic d'Ecologia a la Universitat de Zuric i director del seu Màster en Ciències Ambientals Quantitatives. El jurat ha destacat "el seu extraordinari talent per seleccionar qüestions que poden abordar-se amb dades existents de qualitat suficient per arribar a conclusions teòriques sòlides", i que "tot i la diversitat de les seves múltiples contribucions, la seva trajectòria científica constitueix una unitat per a la coherència conceptual i l'estil metodològic". A més, ha afegit que "el treball de Jordi Bascompte és brillant i té un punt d'estètic tant en la concepció com en la comunicació, que ha facilitat arribar a un públic ampli".

La doctora Sandra Lavorel és professora d'investigació del Laboratori d'Ecologia Alpina (CNRS) de Grenoble, i està considerada una de les principals ecòlogues d'Europa. El jurat va valorar la seva aportació com "una de les fundadores de l'ecologia basada en trets funcionals, un camp que ajuda a explicar com la biodiversitat i el funcionament dels ecosistemes responen als canvis ambientals". També va destacar que "les seves contribucions han inspirat la moderna ecologia de comunitats vegetals i ajuden a explorar la importància funcional de la biodiversitat de la Terra". Per al jurat, el treball de la doctora Lavorel "combina un elevat rigor metodològic en el disseny d'experiments i observacions amb el realisme de les situacions de cam

El cap de l'Executiu ha posat en valor la importància d'aquest guardó durant l'acte de lliurament als distingits de l'any passat, en què no es va poder lliurar de forma presencial a causa de la pandèmia, i d'enguany. La guardonada amb el Premi Ramon Margalef el 2020 va ser l'ecòloga Sandra Lavorel, i el 2021, l'ecòleg Jordi Bascompte. El president ha felicitat els dos premiats "pel merescut guardó, per la seva trajectòria científica i per la seva producció de coneixement que contribueix a què el conjunt de la humanitat avui puguem afrontar amb molta més base científica una manera d'entendre com funciona el planeta i com podem donar resposta als reptes tan importants que tenim avui".

Durant la seva intervenció, Pere Aragonès ha assenyalat que acaba de participar a la Cimera del Clima COP26 de Glasgow i ha remarcat que davant del canvi climàtic "no podem continuar posant els rendiments econòmics, que sempre queden en poques mans, per sobre dels límits del planeta". I ha afegit que "això vol dir agafar els compromisos de la COP26 han de ser clars, ambiciosos i que els hem d'aterrar amb decisions polítiques i socials que a vegades són complicades, però que són del tot imprescindibles perquè el compromís contra el canvi climàtic vagi més enllà de les proclames d'una cimera".

En aquest sentit, ha remarcat que "des de Catalunya aquest compromís és absolutament inqüestionable", tant a nivell legislatiu amb la llei del canvi climàtic o el decret de les energies renovables, com a nivell estratègic, "apostant de forma clara i decidida per l'economia circular". Així mateix, ha destacat que des del Govern s'acompanyen o impulsen "projectes transformadors tan rellevants com la producció d'hidrogen verd, l'aprofitament de la biomassa i el biogàs, la creació de la companyia energètica pública, la millora de la xarxa de transport públic i descarbonitzat, l'impuls de la mobilitat elèctrica i l'acompanyament d'una reindustrialització basada en la digitalització i la sostenibilitat de sectors tan importants com l'automoció o la indústria alimentària".

El Premi Ramon Margalef d'Ecologia és el més important que atorga la Generalitat, juntament amb el Premi Internacional Catalunya. Creat el 2004, distingeix persones d'arreu del món que treballen per avançar en la descoberta de la ciència ecològica. El guardó va ser creat en honor a la memòria del professor Ramon Margalef (Barcelona, 1919-2004), un dels màxims exponents mundials, reconegut per la seva contribució en la tasca científica i intel·lectual en el camp de l'ecologia moderna.

El Premi Ramon Margalef

El Premi, que compta amb una dotació de 80.000 euros i una obra d'art en memòria de Ramon Margalef, s'atorga després d'analitzar el seguit de candidatures presentades cada any per institucions universitàries, escoles superiors, centres de recerca, acadèmies científiques o amb branques científiques, i altres institucions de finalitat anàloga. Fins avui han estat premiats Paul Dayton, John Lawton, Harold Mooney, Daniel Pauly, Paul Ehrlich, Simon Levin, Juan Carlos Castilla, Daniel Simberloff, Sallie Chisholm, David Tilman, Robert Ricklefs, Josep Peñuelas, Sandra Díaz, Steve Carpenter, Carlos M. Duarte, Sandra Lavorel i Jordi Bascompte.

Article: MónSOStenible

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook