120 milions d’euros per finançar projectes de renovables i d’energies verdes en els municipis de la província de Barcelona

Amb l'objectiu de reduir la factura energètica pobles i ciutats de la demarcació de Barcelona i fomentar la sostenibilitat, la Diputació de Barcelona destinarà 117 milions d'euros a 258 projectes que es faran 147 municipis.Amb aquesta inversió es calcula reduir en 36 milions d'euros el cost de la factura energètica en tots els municipis de la província; s'incrementarà en un 22% l'autosuficiència energètica en el conjunt dels 147 municipis amb projectes renovables, s'aconseguirà un estalvi energètic de 118.029.235 kWh, l'equivalent al consum de 15.100 llars i es reduirà en 50.400 tones les emissions de CO2.

[foto]
Els projecte que es subvencionaran són per a la instal·lació de plaques solars (149 projectes); per a la millora de l’eficiència de l’enllumenat públic exterior amb la instal·lació de LED (63 peticions); i pel finançament de calderes de biomassa en equipaments municipals (44 sol·licituds). Els ajuts de la Diputació són pel 90% del cost amb un màxim d1,5 milions d’euros per projecte o municipi

“El canvi climàtic a tots ens afecta i la factura energètica està augmentant de manera desorbitada. Davant d’això la diputació de Barcelona ha decidit passar de fer només assessorament tècnic a l’acció a directament invertir 120 milions d’euros en tres línies d’ajuts als ajuntaments de la demarcació”, explica el diputat d’Acció Climàtica de l’ens provincial, Xesco Gomar. Ja s’han acabat els discursos que són necessaris i importants, però cal que l’administració pública executi les idees i actuï i això es demostra en els pressupostos” admet Gomar qui critica la manca de complicitat i inversions d’altres administracions en la lluita contra el canvi climàtic i l’estalvia energètic. “Ens agradaria poder comptar amb altres administracions, però en aquest cas el lideratge és del món local”, es lamenta Gomar.

Amb els 120 milions d’euros aportats per la Diputació de Barcelona es reduirà en 36 milions d’euros el cost de la factura energètica en tots els municipis de la província; s’incrementarà en un 22% l’autosuficiència energètica en el conjunt dels 147 municipis amb projectes renovables; s’aconseguirà un estalvi energètic de 118.029.235 kWh, l’equivalent al consum de 15.100 llars i es reduirà en 50.400 tones les emissions de CO?, l’equivalent a treure 50.000 cotxes de la via pública.

Ajut als més vulnerables

La instal·lació de plaques fotovoltaiques en equipaments municipals pot generar un altre benefici perquè l’excedent d’energia generat “pot ajudar a combatre la pobresa energètica”, explica el diputat Xesco Gomar. Per aconseguir-ho “cal fer un treball transversal entre diferents departaments dels municipis per tal que l’excedent vagi directament a les famílies més vulnerables i amb més necessitats” i d’aquesta manera es pugui reduir la seva factura energètica, conclou Gomar.

Centelles, una aposta ferma per l’energia solar

Centelles, un municipi de 7.500 habitants de la comarca d’Osona, serà el primer de la província de Barcelona que generarà energia obtinguda d’un parc solar públic d’un megawatt de potència. La instal·lació, que està en procés de licitació es podrà construir gràcies a la subvenció atorgada per la Diputació de Barcelona.

El polígon industrial la Gavarra és on, en 10.200 m², s’ubicarà un camp solar fotovoltaic de 1002,8 kW pic (potència màxima), amb 2.180 panells que generaran 1.454 MWh anuals que es destinaran a la xarxa de la distribuïdora municipal. Amb aquesta actuació, es preveu un estalvi d’emissions de CO? anual de 700 tones.”Amb el parc solar, sumat a altres instal·lacions solars que tenim en marxa, aconseguirem produir el 10% de l’energia que es consumeix en el municipi”, indica l’alcalde de Centelles, Josep Paré Aregall qui afegeix que amb aquestes actuacions “a banda de generar energia, aconseguirem estalviar costos”.

Amb un pressupost d’1,5 milions d’euros el parc solar de Centelles és el projecte més ambiciós del municipi, però n’hi ha d’altres com ara la instal·lació de plaques solars en dos pàrquings municipals amb un pressupost de més de 400.000 euros; la creació d’una comunitat energètica “ja en licitació”, apunta l’alcalde, en el Teatre Municipal amb una inversió de 100.000 euros; i instal·lacions d’autoconsum en centres educatius de la població. A més aprofitant l’ajut de la diputació el 2022 es destinaran 50.000 euros (25.000 ja invertits el 2022 i 25.000 aquest 2023) per substituir part de l’enllumenat públic “amb la qual cosa estalviarem un 60% en costos en l’enllumenat”, afegeix Paré.

La biomassa clau per l’estalvi energètic a Cercs

Cercs és un petit municipi de 1.200 habitants de la comarca del Berguedà. En el seu intent de reduir la factura energètica i contribuir a la millora del medi ambient han decidit aprofitar al màxim els seus actius, en aquest cas la massa forestal que els envolta, per generar energia a través de la biomassa.

“Com que la majoria dels nostres boscos són públics gestionem nosaltres mateixos la biomassa i això ens permet controlar el preu. A més gràcies a això generem llocs de feina i podem atraure nous habitants en una zona que en els darrers anys ha anat perdent població”, explica l’alcalde de Cercs, Jesús Calderer.
El municipi ja disposa d’una caldera de biomassa a l’Ajuntament i una altra a l’escola, llar d’infants i centre de dia. “Aquestes calderes eren de gasoil i amb el canvi a la biomassa ens ha suposat un important estalvi de costos”, apunta Calderer.

El següent objectiu és instal·lar una caldera de biomassa al pavelló poliesportiu, inversió que podrà fer gràcies als 240.000 euros que aportarà la Diputació de Barcelona. “Ha estat una petició del Club de Patinatge”, reconeix l’alcalde de Cercs que s’havien queixat que la instal·lació esportiva no disposava de calefacció “i això no ho podíem permetre perquè estem a 800 metres d’altitud i a l’hivern fa fred”.
A banda de l’aposta per la biomassa, per tal de reduir la despesa energètica, Cercs també posarà plaques solars a l’escola i a l’Ajuntament i canviaran per llums LED 700 fanals del municipi, “actuacions que no podríem fer si no tinguéssim al costat la Diputació perquè el nostre pressupost anual és d’1,7 milions d’euros”, afegeix Calderer.

Comparteix-me:

Estem treballant per un nou monSOStenible

Quan falta poc més d’un mes pel del Dia del Medi Ambient d’aquest 2024 i després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15...

Les pluges d’aquests darrers dies, molt ben rebudes arreu del territori, fan augmentar les escasses reserves que tenien els embassaments

Els embassaments de les conques internes respiren amb les pluges de l'última setmana, que han fet incrementar en 2 hm3 les reserves d'aigua en tan sols dos dies. D'aquesta manera,...

BioCultura aterra a Barcelona aquest mes de maig

El Palau Sant Jordi de Barcelona acollirà aquest mes de maig la 30a edició de la fira BioCultura, la mostra de productes ecològics i consum responsable més gran de l'estat...