El Mediterrani és una de les àrees marines del món sotmeses a més pressió humana. Els elevats índexs de població i urbanització (150 milions de persones), activitat industrial, turisme (un terç de volum mundial) i pesca han provocat un ràpid augment de la contaminació. Aglutina fins al 30 % de l’activitat marítima mundial. Això, sumat a una configuració geomorfològica en forma de conca semitancada i la seva particular circulació oceànica, ha convertit el mar Mediterrani en un dels punts més contaminats del planeta i en un parany natural per a les deixalles marines, especialment plàstics.
Entre el 80 i el 90 % de les deixalles marines de la conca són plàstics, i es calcula que cada any s’aboquen al mar 230.000 tones de plàstic d’origen terrestre. El turisme és el sector que genera més deixalles a les platges (fins a un 60 %) seguit de la pesca i l’aqüicultura (5-10 %). El 66,4 % de la deixalla acumulada a les platges està formada per només 10 tipus diferents d’objectes, 9 dels quals fets parcialment o totalment amb plàstic i 7 dels quals d’un sol ús. Les burilles i els filtres de cigarrets són els més abundants (27,3 %). Les activitats navilieres aportarien fins a 20.000 tones de plàstic l’any.
L’informe de l’ICTA-UAB Actions of cities and regions in the Mediterranean Sea area to fight sea pollution indica que la principal causa d’aquesta situació és la producció massiva de residus i la seva mala gestió. Fan referència a l’abocament de residus industrials i urbans, a les aigües residuals, l’escorriment agrícola, la navegació, la pesca i el trànsit marítim, així com el turisme. “Per fer front a la contaminació cal implementar polítiques de gestió aplicada a la reducció i tractament de residus, el turisme, la pol·lució per plàstics i altres contaminants, les aigües residuals i altres deixalles procedents dels rius”, va explicar Patrizia Ziveri, oceanògrafa de l’ICTA-UAB.
En aquest context, “és essencial que la lluita contra la contaminació a la mar Mediterrània no estigui recolzada només pels països de la Unió Europea, i que tots els països mediterranis apliquin la normativa necessària mitjançant una cooperació eficaç”, indica. L’aplicació i èxit de les accions de lluita contra la contaminació marina s’haurien de supervisar en diferents etapes. Les millors pràctiques s’han de destacar, compartir i aplicar a les regions mediterrànies adequades. Els científics destaquen que s’han aconseguit grans avenços en matèria de tractament i prevenció, com l’aplicació de la directiva sobre plàstics d’un sol ús i el foment del reciclatge, però indiquen que calen esforços més grans. En aquest sentit, l’estudi examina l’aplicació de la directiva de la Unió Europea sobre plàstics d’un sol ús a França, Espanya, Itàlia i Grècia, i aposta per una estratègia per reduir-los que incloguin restriccions de mercat, una millor gestió dels residus i acords entre consumidors i productors.
“Cal continuar esforçant-se per assolir els objectius mediambientals. És urgent centrar-se en els objectius estratègics de la Unió Europea per a sectors clau, com el model de producció, pautes de consum i pràctiques d’eliminació de residus”, indica Michael Grelaud, oceanògraf de l’ICTA-UAB i coautor de l’informe.
“Algunes mesures per limitar la contaminació marina (pesca, aqüicultura, navegació, mineria) ja existeixen, però sovint s’enfronten a problemes d’aplicació efectiva perquè la implementació sol quedar reduïda a col·laboracions voluntàries per part dels estats”, indica Jorge Pato, també coautor.
Algunes altres mesures que proposen en diferents àmbits són:
El programa de recerca estratègic de l'ICTA-UAB, impulsat en el marc de la Unitat d'Excel·lència Maria de Maeztu 2020-2023, concedida pel Ministeri de Ciència i Innovació espanyol, s'estructura al voltant de 5 reptes socials interrelacionats, centrats en els Oceans, la Terra, les Ciutats, el Consum i les Polítiques. Investigar aquests reptes socials és fonamental per imaginar una transició cap a una Terra sostenible. Aquesta investigació s'emmarca en els Reptes Oceans i Polítiques.