La COP27 es tanca amb un acord de mínims que inclou la creació d’un fons per mitigar els efectes del canvi climàtic als països més vulnerables

Un any més, la Cimera del Clima de Nacions Unides ha necessitat una pròrroga per aconseguir un acord "in extremis" que ha arribat ja entrat el diumenge i que ha estat qualificat de decebedor per part de la Unió Europea que havia amenaçat d'abandonar la cimera si no es mantenia l'objectiu de limitar l'escalfament a 1'5ºC que marca l'Acord de París. Finalment, el text acordat a Sharm Al-Sheikh pels gairebé 200 països presents a la COP recull la creació d'un fons per finançar les pèrdues i danys irreversibles dels països en vies de desenvolupament que siguin més vulnerables al canvi climàtic. Respecte al límit de l'escalfament, escull principal per a la UE, el document final manté que cal treballar per no superar el grau i mig, sense anar més enllà del que es va acordar a la cimera de Glasgow de l'any passat. Respecte a la reducció dels combustibles fòssils, tampoc s'ha avançat respecte a la COP26 ja que el document aprovat en aquesta cimera d'Egipte no inclou la demanda de reduir els combustibles fòssils. En aquest sentit, el text final de la COP27 només insta als països a reduir progressivament la generació d'energia a partir del carbó i a abandonar gradualment els subsidis als combustibles fòssils, una petició recollia l'Acord de Glasgow.

[foto]

El secretari general de les Nacions Unides António Guterres, que va obrir la cimera el passat dia 6 de novembre dient que el temps de les paraules s’havia acabat i que el planeta necessita acció i instant als governs a traduir aquesta acció en un bon acord, ha tancat la cimera dient que “el món encara necessita un salt gegant en l’ambició climàtica. Guterres afirma que el fons de pèrdues i danys acordat és essencial però no ofereix una resposta si la crisi climàtica nega un estat insular del mapa o converteix en un desert un país senser de l’Africa.. En aquest sentit Guterres ha piulat que “La COP27 ha fet un pas important cap a la justícia” i ha agrait “la decisió d’establir un fons de pèrdues i danys, i de posar-lo en funcionament els propers anys” tot i que ha reconegut que “això no serà suficient, però és un senyal polític molt necessari per reconstruir la confiança perduda”.

L’organització ecologista Greenpeace també ha aplaudit aquest fons per a pèrdues i danys que ha qualificat com “un punt de partida important per aconseguir la justícia climàtica, i una victòria de la ciutadania i dels activistes pel canvi climàtic”, ha assegurat l’organització ecologista. “Els governs han posat la primera pedra d’un fons que es necessitava de fa molt de temps”, ha apuntat Yeb Saño, cap de la delegació de Greenpeace a la COP27.”Fins a l’últim moment aquestes negociacions s’han vist enterbolides pels intents d’intercanviar les millores en l’adaptació i la mitigació a canvi d’avenços en el fons de pèrdues i danys”, ha alertat Saño, que també ha criticat que els grups de pressió de la indústria fòssil hagin acudit “en massa” a aquesta cimera de Sharm al-Sheikh i han aconseguit part del seu objectiu: en la declaració final s’han ignorat les peticions per incloure l’abandonament progressiu de tots els combustibles fòssils, també el gas i el petroli (Rússia i Aràbia Saudita han estat els països més bel·ligerants). “Si no s’acaba ràpidament amb l’ús d’aquests combustibles fòssils, no hi haurà els diners necessaris a tot el món per cobrir les despeses de les pèrdues i danys”, ha avisat el cap de la delegació de Greenpeace a la COP27.

Per la seva banda, el vicepresident de la Comissió Europea i responsable del Pacte Verd, Frans Timmermans, s’ha mostrat “decebut” pel fet que la COP27 no hagi adoptat un text final amb un “llenguatge fort” sobre la reducció d’emissions. En el discurs final al plenari de la cimera, Timmermans ha remarcat que és necessari que el finançament vagi destinat a rebaixar les emissions de carboni. “La UE ha vingut aquí per aconseguir un llenguatge fort i estem decebuts perquè no l’hem aconseguit”, ha subratllat Timmermans sobre el pacte tancat de matinada després que els representants comunitaris amenacessin d’abandonar la COP27 si es renunciava al límit d’1,5 graus d’escalfament global. “No és un pas suficientment endavant per a les persones i el planeta”, ha afegit. En una dura intervenció, Timmermans ha criticat la manca “d’ambició” de l’acord pel que fa a la reducció d’emissions contaminants. “Hauríem d’haver fet més. Els ciutadans esperen el nostre lideratge. Això significa anar més ràpidament en la reducció d’emissions. Així és com es lluita contra el canvi climàtic i no esperant a respondre quan hi ha efectes devastadors”, ha remarcat.

El vicepresident de l’executiu comunitari ha considerat que l’acord “no dona més confiança” que s’assolirà el límit d’1,5 graus de l’escalfament global ni contribueix a reduir la “bretxa” entre el que diu la ciència sobre l’emergència climàtica i els efectes de les polítiques climàtiques.

Segons Timmermans, en la negociació hi ha hagut “molts intents” de “retrocedir” respecte als objectius pactats a la COP26. “Alguns estan espantats per la transició i pel seu cost. Aborden el com i no el perquè. Comparteixo aquestes preocupacions, que també són les de molts europeus, però els demano coratge per superar aquesta por”, ha insistit, tot subratllant que “el cost de la inacció és molt més alt que el de l’acció”.

Un comunicat emès per les Nacions Unides afirma que “en un context geopolític difícil, la COP27 ha donar lloc a una sèrie de decisions que reafirmen el compromís de limitar l’augment de la temperatura mundial a 1,5 graus centígrads per sobre dels nivells preindustrials. Aquestes decisions també han servit per reforçar l’acció dels països per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle i adaptar-se als efectes inevitables del canvi climàtic, a més d’impulsar el suport al finançament, la tecnologia i la creació de capacitats que necessiten els països a desenvolupament”

Segons el comunicat, “la creació d’un fons específic per a pèrdues i danys ha marcar un avenç important, en afegir-se el tema a l’agenda oficial i adoptar-se per primera vegada a la COP27”. “Els governs han près una decisió innovadora per establir nous acords de finançament, així com també un fons específic, per ajudar els països en desenvolupament a respondre a les pèrdues i danys. Els governs també han acordat establir un “comitè de transició” per fer recomanacions sobre com posar en marxa els nous acords de finançament i els fons a la COP28 del proper any” que tindrà lloc a Dubai.. Des de les Nacions Unides s’espera que la primera reunió del comitè de transició tingui lloc abans de finals de març del 2023.

Valoració de les Nacions Unides

Les parts també han acordatr els acords institucionals per posar en marxa la Xarxa de Santiago per a pèrdues i danys, per tal de canalitzar l’assistència tècnica als països en desenvolupament que són especialment vulnerables als efectes adversos del canvi climàtic. A la COP27 s’han produït avenços significatius en matèria d’adaptació, i els governs han acordat la manera d’avançar a l’Objectiu Mundial d’Adaptació, que conclourà a la COP28 i servirà de base per a la primera Avaluació Global, millorant la resiliència entre els més vulnerables. A la COP27 s’han fet noves promeses de contribucions, per un total de més de 230 milions de dòlars, al Fons d’Adaptació. Aquestes promeses ajudaran moltes més comunitats vulnerables a adaptar-se al canvi climàtic mitjançant solucions concretes d’adaptació.

El president de la COP27, Sameh Shoukry, va anunciar el Programa per a l’adaptació de Sharm al-Sheikh que millora la resiliència de les persones que viuen a les comunitats més vulnerables al clima per al 2030 i va demanar al Comitè Permanent de Finançament d’ONU Canvi Climàtic que preparés un informe sobre la duplicació del finançament de l’adaptació per a la seva consideració a la COP28 l’any que ve.

La decisió d’entrada, coneguda com el Pla d’implementació de Sharm al-Sheikh, destaca que s’espera que la transformació mundial cap a una economia baixa en emissions de carboni requereixi inversions d’almenys 4 a 6 bilions de dòlars a l’any. L’obtenció d’aquest finançament requerirà una transformació ràpida i completa del sistema financer i de les estructures i els processos, amb la participació dels governs, els bancs centrals, els bancs comercials, els inversors institucionals i altres actors financers.

Es va expressar una gran preocupació pel fet que l’objectiu de les parts que són països desenvolupats de mobilitzar conjuntament 100.000 milions d’USD a l’any per al 2020 encara no s’ha complert, i es va instar els països desenvolupats a complir l’objectiu. de demanar als bancs multilaterals de desenvolupament ia les institucions financeres internacionals que mobilitzessin el finançament per al clima.

A la COP27 tmabé han continuat les deliberacions per establir un “nou objectiu col·lectiu quantificat sobre el finançament del clima” el 2024, tenint en compte les necessitats i prioritats dels països en desenvolupament” Segons Stiell, “en aquest text se’ns assegura que no hi ha lloc per a la reculada”. El text  “dóna els senyals polítics clau que indiquen que s’està produint l’abandó de tots els combustibles fòssils”.

La Cimera de Líders Mundials

Celebrada durant dos dies la primera setmana de la conferència, la Cimera de Liders Mundials va convocar sis taules rodones d’alt nivell. Als debats es van destacar solucions com la seguretat alimentària, les comunitats vulnerables i la transició justa, per traçar un camí que permeti superar els reptes climàtics i com proporcionar el finançament, els recursos i les eines per dur a terme una acció climàtica eficaç a gran escala.

La COP27 va reunir més de 45 000 participants per compartir idees i solucions, i crear aliances i coalicions. Els pobles indígenes, les comunitats locals, les ciutats i la societat civil, incloent-hi joves i infants van mostrar com estan afrontant el canvi climàtic, i van compartir com afecta les seves vides.

Les decisions de la COP

Les decisions preses aquí també posen èmfasi en la importància crítica d’apoderar totes les parts interessades perquè participin a l’acció climàtica; en particular, a través del pla d’acció quinquennal sobre l’acció per a l’empoderament climàtic i la revisió intermèdia del Pla d’acció de gènere. Aquests resultats permetran que totes les parts treballin juntes per abordar els desequilibris en la participació i proporcionar a les parts interessades les eines necessàries per impulsar una acció climàtica més gran, i més inclusiva, a tots els nivells.

Els joves, en particular, van tenir més protagonisme a la COP27, i el Secretari Executiu d’ONU Canvi Climàtic va prometre urgir als governs no només perquè escoltin les solucions que proposa aquest col·lectiu, sinó perquè les incorporin a la presa de decisions ia l’elaboració de polítiques. Els més joves van fer sentir la seva veu a través del primer pavelló per a infància i joventut, així com del primer Fòrum del Clima dirigit per joves.

Paral·lelament a les negociacions formals, l’espai d’Acció Climàtica Mundial de la COP27 va proporcionar una plataforma perquè governs, empreses i la societat civil col·laboressin i mostressin les seves solucions climàtiques al món real. Els paladins del clima d’alt nivell de l’ONU van fer un programa de dues setmanes amb més de 50 esdeveniments. Això va incloure una sèrie d’importants iniciatives liderades per l’Àfrica per reduir les emissions i augmentar la resiliència climàtica, així com un treball important sobre la mobilització del finançament.

“Tenim una sèrie de fites al davant. Hem de tirar junts, amb determinació, a través de tots els processos, ja siguin nacionals, regionals o d’un altre tipus, com el G20. Cadascuna de les fites és important i crea un impuls”, va dir Stiell. “El següent pas per al canvi és a tocar, amb la direcció dels Unió dels Emirats Àrabs del Primer Inventari Mundial. Per primera vegada farem un balanç de l’aplicació de l’Acord de París. S’avaluarà de forma independent el progrés que hem fet i si els nostres objectius són adequats. Informarà sobre el que tothom, cada dia, a qualsevol lloc del món, ha de fer, per evitar la crisi climàtica.”

Stiell va recordar als delegats a la sessió plenària de cloenda que el món es troba en una dècada crítica per a l’acció climàtica. Un dur informe d’ONU Canvi Climàtic va donar suport a les seves observacions, així com els debats de les dues setmanes de durada de la conferència. Segons l’informe, el compliment dels compromisos actuals per part dels governs nacionals situa el món al camí d’un escalfament de 2,5 °C per a finals de segle. El Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic de l’ONU indica que les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle s’han de reduir en un 45% d’aquí al 2030 per limitar l’escalfament global a 1,5°C.

El president de la COP27, Sameh Shoukry, va dir: “La feina que hem aconseguit fer aquí les últimes dues setmanes, i els resultats que hem aconseguit en conjunt, són un testimoni de la nostra voluntat col·lectiva, com a comunitat de nacions, d’expressar un missatge clar que ressona amb força avui, aquí a aquesta sala ia tot el món: que la diplomàcia multilateral segueix funcionant…. malgrat les dificultats i els reptes del nostre temps, la divergència d’opinions, el nivell d’ambició o l’aprensió, seguim compromesos amb la lluita contra el canvi climàtic… vam estar a l’alçada de les circumstàncies, vam assumir les nostres responsabilitats i vam prendre les importants decisions polítiques decisives que milions de persones de tot el món esperen de nosaltres”.

En parlar de l’any que s’acosta, Stiell va dir que ONU Canvi Climàtic ajudarà les Parts i les futures presidències de la COP a recórrer aquest camí cap a la nova fase d’aplicació.

Altres resultats clau de la COP27

Tecnologia

A la COP27 es va llançar un nou programa de treball de cinc anys per promoure solucions tecnològiques climàtiques als països en desenvolupament.

La COP27 va avançar significativament en els treballs de mitigació. A Xarm al-Xeikh es va posar en marxa un programa de treball sobre mitigació, destinat a augmentar urgentment l’ambició i l’aplicació de la mitigació. El programa de treball s’iniciarà immediatament després de la COP27 i continuarà fins al 2030, amb la celebració d’almenys dos diàlegs mundials cada any. També es va demanar als governs que revisessin i reforcessin els objectius del 2030 en els seus plans climàtics nacionals per a finals del 2023, així com que acceleressin els esforços per reduir progressivament l’energia de carbó no utilitzada i eliminar les subvencions als combustibles fòssils ineficients.

El text de la decisió reconeix que la crisi energètica mundial sense precedents subratlla la urgència de transformar ràpidament els sistemes energètics perquè siguin més segurs, fiables i resilients, accelerant les transicions netes i justes cap a les energies renovables durant aquesta dècada dacció vital.

Balanç mundial

Els delegats de la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP27) van concloure el segon diàleg tècnic del primer balanç mundial, un mecanisme important de fixació d’objectius en el marc de l’Acord de París. El Secretari General de les Nacions Unides convocarà una “cimera sobre l’ambició climàtica” el 2023, abans que conclogui el balanç a la COP28 del proper any.

Altres anuncis pets a la cimera 

Els països van llançar un paquet de 25 noves accions de col·laboració en cinc àrees clau: energia, transport per carretera, acer, hidrogen i agricultura.

El secretari general de l’ONU, António Guterres, va anunciar un pla de 3.100 milions de dòlars per garantir la protecció de tots els habitants del planeta mitjançant sistemes d’alerta primerenca en els propers cinc anys.

El Grup d’Experts d’Alt Nivell del Secretari General de les Nacions Unides sobre Compromisos Zero Neto va publicar un informe a la COP27, que serveix de guia per garantir compromisos creïbles i responsables de zero emissions per part de la indústria, les institucions financeres, les ciutats i les regions.

A la COP27 es va posar en marxa un pla liderat pel G7 anomenat Global Shield Financing Facility (Fons de Finançament de l’Escut Global) per proporcionar finançament als països que pateixen desastres climàtics.

En anunciar un total de 105,6 milions de dòlars en nous fons, Dinamarca, Finlàndia, Alemanya, Irlanda, Eslovènia, Suècia, Suïssa i la Regió Valona de Bèlgica, van subratllar la necessitat d’un suport encara més gran als fons del Fons per al Medi Ambient Mundial destinats a les necessitats immediates dadaptació al clima dels estats de baixa altitud i de baixos ingressos.

La nova Associació per a la Transició Energètica Justa d’Indonèsia, anunciada a la Cimera del G20 celebrada en paral·lel a la COP27, mobilitzarà 20 000 milions de dòlars en els propers tres a cinc anys per accelerar una transició energètica justa.

Es van aconseguir importants avenços en la protecció dels boscos amb el llançament de l’Aliança de Líders pels Boscos i el Clima, l’objectiu del qual és unir l’acció dels governs, les empreses i els líders comunitaris per aturar la pèrdua de boscos i la degradació de la terra per al 2030.

 

Comparteix-me:

BioCultura celebra fins aquest diumenge la 30a edició de la fira a Barcelona

El Palau Sant Jordi de Barcelona acull des d'aquest dijous i fins diumenge la 30a edició de la fira BioCultura, una gran mostra de productes ecològics i consum responsable. ....

Estem treballant per un nou monSOStenible

Quan falta poc més d’un mes pel del Dia del Medi Ambient d’aquest 2024 i després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15...

Les pluges d’aquests darrers dies, molt ben rebudes arreu del territori, fan augmentar les escasses reserves que tenien els embassaments

Els embassaments de les conques internes respiren amb les pluges de l'última setmana, que han fet incrementar en 2 hm3 les reserves d'aigua en tan sols dos dies. D'aquesta manera,...