Dijous, 23 de febrer del 2023Suport a Santi Borràs en la seva cita a declarar pel judici pel presumpte robatori d'una placa franquista del riu Siurana del pantà de RiudecanyesUn centenar de persones s'han aplegat aquest dimecres davant del jutjat de Falset per donar suport a l'activista Santi Borràs citat a declarar com a investigat pel presumpte robatori d'una placa franquista del pantà de Riudecanyes. Borràs la segona persona investigada per aquesta causa arran de la denúncia presentada per la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes. Diferents grups ecologistes han convocat, a partir de les 9:30 h, una concentració de protesta davant dels jutjats de Falset amb el lema #jotambefotolaplaca. Els denunciants prefereixen fer mutis fins que no hi hagi una resolució judicial.
Dijous, 23 de febrer del 2023Leo Bejarano, nou cap de l'Oficina Catalana del Canvi Climà ticL'ambientòleg Leo Bejarano ha estat nomenat nou cap de l'Oficina Catalana del Canvi Climà tic, en substitució de Salvador Samitier. Bejarano, format a la Universitat de Girona (UdG), ha treballat com a tècnic a la Direcció General de PolÃtiques Ambientals i Medi Natural, des de l'any 2014, i als serveis territorials de Girona, des del 2006. Des del 2021, és secretari del Consell de Protecció de la Natura. Degà del Col·legi d'Ambientòlegs entre el 2014 i el 2023, té més de 20 anys d'experiència en gestió i planificació ambiental i és participant actiu en diferents organitzacions i xarxes del Moviment per la JustÃcia Climà tica.
Dijous, 23 de febrer del 2023Posar plaques solars en espais urbans i a la xarxa vià ria permetria cobrir les necessitats d'energia elèctrica actuals i futures Dos estudis pioners a Catalunya demostren que amb la instal·lació de parcs fotovoltaics en espais antropitzats de zones urbanes, industrials i a la xarxa vià ria, permetria cobrir les necessitats d'energia elèctrica d'ara i futures. Davant d'aquestes dades la Xarxa Catalana per una Transició Energètica Justa demana al govern de la Generalitat que compleixi amb el que estableix la Llei del Canvi Climà tic prioritzant la implantació de macrocentrals fotovoltaiques en aquests espais antropitzats
Dijous, 23 de febrer del 2023El Govern català impulsa una plataforma eòlica marina al golf de RosesEl projecte, que porta el nom de plataforma d'Energies Marines de Catalunya (PLEMCAT) i que es canalitzarà a través de l'Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), consisteix en la construcció d'una plataforma flotant a la mar Mediterrà nia, que aniria situada a la Bahia de Roses, i serviria de laboratori tant per a activitats energètiques en l'à mbit marÃ, amb especial atenció a l'energia eòlica flotant, com per a l'estudi de la seva interacció amb l'entorn i també del canvi climà tic a la mar Mediterrà nia. Segons el Govern, amb aquest equipament es pretén facilitar i promoure la investigació en totes les fases del desenvolupament d'un sistema d'energia eòlica marina flotant i d'altres tecnologies energètiques renovables en el medi marÃ, i també la formació d'investigadors i professionals vinculats a aquests à mbits.
Dimarts, 21 de febrer del 2023La Fira Internacional d'Energia i Medi Ambient GENERA ha arrencat aquest dimarts a MadridEl recinte firal d'Ifema a Madrid acull aquest dimarts 21 i el dijous 23 de febrer una nova edició de GENERA, la Fira Internacional d'Energia i Medi Ambient i que enguany arriba a la seva 26ena edició. L'oferta de GENERA està adreçada a un ampli col·lectiu de professionals de consultories, enginyeries, construcció, comerç; Usuaris industrials denergia; Fabricants i distribuïdors d'equips; Instal·ladors i empreses de manteniment; Promotors de projectes energètics; Universitats i centres de recerca; Prescriptors i promotors immobiliaris; Administracions Públiques i, en general, tots els professionals relacionats amb el món de l'eficiència energètica i les energies renovables en el compromÃs cap a la neutralitat climà tica. En el marc de la Fira, Ifema acull també la Conferència Internacional d'Energies Renovables SPIREC, coorganitzada per un govern nacional i per la Xarxa de PolÃtiques d'Energia Renovable pel segle XXI (REN21) que va començar ahir dilluns la seva primera conferència després de la pandèmia.
Dilluns, 20 de febrer del 2023Unes 6.000 persones han visitat la Fira de l'Energia i la Construcció Sostenible de VicLa bioconstrucció, l'autoconsum elèctric i la bioenergia s'han desplegat a la segona edició
de la Fira de l'Energia i la Construcció Sostenible (FECS). Durant els tres dies de fira prop
de 6.000 visitants, entre professionals, estudiants, empreses i públic en general, s'han
passejat entre la cinquantena d'estands i han participat a les jornades tècniques,
exposicions i tallers programats al recinte firal El Sucre de la ciutat de Vic. Les activitats
divulgatives han augmentat significativament el volum d'assistència, fet que es valora de
forma positiva i evidencia l'interès per les energies verdes i renovables com una forma revertir els
efectes del canvi climà tic.
Dissabte, 18 de febrer del 2023Investigadors de l'Institut de Ciències del Mar de Barcelona estudien a l'Antà rtida el paper dels aerosols marins en la regulació del clima globalL´Institut de Ciències del Mar de Barcelona (ICM-CSIC), amb finançament de l´Agència Estatal de Recerca, serà l´encarregat de liderar el projecte internacional Polar-Change. En concret, l'equip se centrarà en l'estudi de les fonts, la composició i la dinà mica dels aerosols marins als entorns antà rtics amb l'objectiu de relacionar els processos d'emissió d'aquests aerosols amb els microorganismes marins polars que habiten a l'oceà i al gel. L'expedició recorrera fins al 21 de març l'Antà rtida amb l'objectiu d'aprofundir en l'estudi del paper dels aerosols marins en la regulació del clima de la Terra. En total, participaran a l'expedició, que es realitzarà a bord del vaixell oceanogrà fic Hespérides, una trentena d'investigadores i investigadors de 14 nacionalitats diferents provinents de 4 continents.
Els resultats d'aquesta expedició, integrada per un equip multidisciplinari de quÃmics, fÃsics, biòlegs i una gran varietat de tecnòlegs, serviran per obtenir una imatge global de les interaccions entre l'oceà , el gel i l'atmosfera al voltant de l'Antà rtida. s'espera que contribueixin a millorar els models climà tics en què es basen les prediccions del clima polar.
Dissabte, 18 de febrer del 2023La nova comunitat energètica de Vic es presenta a la Fira de l'Energia i la Construcció Sostenible, la FECSVICOOP, la comunitat energètica de Vic, ja és una realitat. Ho és formalment des de dimarts que es va firmar la constitució com a cooperativa, però també des d'aquest divendres 17 de febrer que se'n va fer la presentació pública en el marc de la Fira de l'Energia i la Construcció Sostenible de Vic (FECS). En el mateix acte, ja diverses persones van mostrar el seu interès i es van inscriure per afegir-se al grup motor que l'ha impulsat. La de Vic és la vintena comunitat energètica que es constitueix a Osona en format cooperativa i ja té obert el procés per admetre noves persones sòcies que s'hi vulguin incorporar.
La Comunalitat de Vic ha acompanyat el nou projecte en el seu naixement, fruit de la demanda de diferents associacions veïnals de la ciutat. VICOOP és un projecte comunitari que pretén esdevenir un espai obert a totes aquelles persones i entitats que tinguin interès a treballar per la transició energètica a la ciutat de Vic.
Divendres, 17 de febrer del 2023Catalunya te més de 33000 hectà rees d'espais ja degradats o antropitzats que podrien acollir plaques fotovoltaiques sense impacte ambientalLa Xarxa per a una Transició Energètica Justa a Catalunya i les entitats que l'integren fa mesos que lluiten per evitar
que es construeixin grans plantes fotovoltaiques i eòliques en zones
boscoses i terrenys agrÃcoles pel seu impacte ambiental. Proposen que
l'energia renovable que necessita Catalunya, en concret la fotovoltaica,
es produeixi en zones ja degradades com ara antics abocadors,
pedreres, mitgeres de les autopistes, zones mineres o infraestructures
lineals com canals i en espais antropitzats -alterats per l'acció humana-
, com les teulades de zones densament poblades.
La petició, adreçada directament al Govern de la Generalitat, es basa
en l'informe "Renovables sostenibles: fotovoltaica. Aproximación al
potencial fotovoltaico en España con mÃnimos impactos en la
biodiversidad territorial y que beneficia a la ciutadania", elaborat per
l'Observatori de la Sostenibilitat per encà rrec d'Aliente.
Divendres, 17 de febrer del 2023Els ecosistemes marins a l'Antà rtida, ameçatas per l'mpacte humà i els perills naturals, són decisius per l'equilibri ecològic del planetaContribuir a millorar el coneixement sobre la biologia i l'ecologia marines dels ecosistemes extrems de l'Antà rtida, que estan sent amenaçats cada cop més per l'impacte del canvi global, però que a la vegada són tan decisius en l'equilibri ecològic de tot el planeta, és l'objectiu principal del Projecte Challenge de la Universitat de Barcelona que està realitzant la seva segona campanya a l'Antà rtida.
La penÃnsula Antà rtica -des de l'illa Adelaida fins a la badia Esperança- les illes Shetland del Sud i l'illa Elefant és la regió marina d'estudi d'aquesta segona campanya cientÃfica Challenge, iniciada el mes de gener i dirigida per la catedrà tica Conxita Àvila, de la Facultat de Biologia i de l'Institut de Recerca de la Biodiversitat (IRBio) de la Universitat de Barcelona. La de la UB no és la única expedició que es fa a l'Antà rtida en aquests mesos. Precisament aquest febrer en surt una altra, la Campanya Polar Change, liderada des de l'Institut de Ciències del Mar del CSIC amb l'investigador Manuel Dall'Osto a.l capdavant