Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dilluns, 2 de setembre del 2013

L'Observatori Fabra celebra els seus 100 anys d'observacions meteorològiques

L'Observatori, depenent de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, es va inaugurar el mes d'abril de 1904. Al desembre ja es van instal·lar alguns instruments meteorològics al terrat de l'edifici, però no va ser fins al 1913 quan es va formalitzar la secció meteorològica, adequant les instal·lacions segons les normatives i ampliant i sistematitzant les observacions. Així, va ser a partir d'aquell any i ha funcionat sense interrupció fins a l'actualitat.
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila acompanyat pel delegat del govern a Barcelona, Fernando Brea i pel director del Servei Meteorològic de Catalunya, Oriol Puig, ha assistit aquest dilluns 2 de setembre, a l'acte commemoratiu del centenari de l'inici de les observacions meteorològiques a l'Observatori Fabra de Barcelona (412m).

L'Observatori, depenent de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona (RACAB), es va inaugurar el mes d'abril de 1904. Al desembre ja es van instal·lar alguns instruments meteorològics al terrat de l'edifici, però no va ser fins al 1913 quan es va formalitzar la secció meteorològica, adequant les instal·lacions segons les normatives i ampliant i sistematitzant les observacions. Així, va ser a partir d'aquell any i ha funcionat sense interrupció fins a l'actualitat.

Sota les directrius d'Eduard Fontserè (que fou posteriorment director del Servei Meteorològic de Catalunya, 1921-1939), l'observació meteorològica va anar guanyant protagonisme i, fins i tot, es van idear instruments de gran precisió i inèdits en aquell moment, com ara el pluviògraf d'intensitats de Ramon Jardí, instal·lat des de 1927 i en ple funcionament actualment. En dècades posteriors es va anar ampliant el nombre d'observacions, tres al dia a partir de 1982, i modernitzant l'instrumental. En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya hi instal·là una Estació Meteorològica Automàtica (EMA) el 1995, la qual enregistra amb una periodicitat de 30 minuts, les mesures de diferents variables meteorològiques.

La sèrie d'observacions meteorològiques de l'Observatori Fabra constitueixen tot un referent de la climatologia a Catalunya i al sud d'Europa per diferents motius: longevitat (100 anys), continuïtat (absència total de dies sense informació), resolució temporal (diària i subdiària), inalterabilitat de l'entorn (s'han fet sempre des del mateix punt) i ampli ventall de variables observades. Per preservar el fruit del treball de tots aquests anys, el Servei Meteorològic de Catalunya durà a terme un projecte de recuperació i digitalització de les observacions realitzades durant el període 1904-1913, que permetrà ampliar i millorar el coneixement de la climatologia del país.
Article: MónSOStenible
Font: DTS

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook