Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dijous, 6 d'octubre del 2011

L'exposició a plaguicides i productes tòxics sense mesures de prevenció es cobra la primera víctima

Una dona que treballava per una empresa de neteja mor de leucèmia provocada per exposicions reiterades a productes tòxics. El Col·lectiu Ronda, que ha emès un comunicat denunciant el cas, ve avisant des de fa anys dels perills que comporta per la salut la realització de fumigacions sense que es prenguin les mesures de prevenció i protecció necessàries. La sentència aconseguida pel Col·lectiu Ronda estableix que la leucèmia que va provocar la mort de la treballadora de la neteja té el seu origen en aquest accident de treball. El Col·lectiu Ronda porta anys denunciant el fet que estem exposats quotidianament a productes tòxics que afecten a la salut. Molt especialment s'adverteix sobre les fumigacions amb plaguicides que es realitzen sense aplicar un protocol de control i prevenció per preservar la salut de les persones que han de passar després per les instal·lacions fumigades.
La sentència del Jutjat social número 12 de Barcelona relaciona directament el desenvolupament de la leucèmia amb l'exposició regular (un mínim de 2 cops l'any) d'una treballadora als plaguicides i pesticides utilitzats en els processos de fumigació del seu centre de treball. La sentència fa referència en concret a una fumigació realitzada l'any 2006 en la qual es van emprar dos productes altament perillosos i que inclouen en la seva composició agents cancerígens especialment hidrocarburs. A més, l'aplicació es va fer de forma incorrecta, sense assegurar l'adequada ventilació de les instal·lacions.

El mateix dia que es va fer la fumigació, i sense respectar per tant el termini de seguretat de 12 hores, l'afectada va desenvolupar les seves tasques habituals de neteja. La treballadora no havia rebut cap informació sobre la fumigació ni instruccions especials sobre com procedir ni, especialment, sobre la necessitat de no utilitzar productes químics que podien interactuar amb els components dels plaguicides que encara hi havia en l'ambient.

Tot i que el mateix dia la treballadora va sentir mal de cap, irritació de coll i picor als ulls i que l'empresa Proyectos Integrales de Limpieza S.A va fer un part d'accident de treball, al dia següent, l'afectada va haver de tornar a les instal·lacions on no hi havia hagut cap ventilació des de l'aplicació dels pesticides. Dues dones més van mostrar també símptomes d'intoxicació.

La treballadora va patir de nou els símptomes del dia anterior, incloent-hi mareig i dificultats per respirar amb normalitat, i, en aquesta ocasió, va ser atesa per la mútua FREMAP i va rebre la baixa mèdica per IT derivada d'accident de treball. Pocs mesos després d'aquests fets, va desenvolupar una leucèmia aguda linfoblàstica que la va portar cap a la mort al llarg de 2 anys.

La sentència aconseguida pel Col·lectiu Ronda estableix que la leucèmia que va provocar la mort de la treballadora de la neteja té el seu origen en aquest accident de treball. A més, és especialment important perquè reconeix per primer cop la relació entre una exposició intensa a productes tòxics i una mort per leucèmia, només en el termini de 2 anys.

El Col·lectiu Ronda porta anys denunciant el fet que estem exposats quotidianament a productes tòxics que afecten a la salut. Molt especialment s'adverteix sobre les fumigacions amb plaguicides que es realitzen sense aplicar un protocol de control i prevenció per preservar la salut de les persones que han de passar després per les instal·lacions fumigades. Des del gabinet d'advocats del Col·lectiu Ronda s'ha informat en diverses ocasions de les greus conseqüències que es deriven d'aquests fets, com poden ser malalties cròniques del tipus Fatiga Crònica, Fibromialgia i Síndrome de Sensibilitat Química Múltiple. Ara, malauradament, ja s'ha demostrat la relació directa d'aquestes exposicions amb la mort per leucèmia.

 

Article: MónSOStenible
Font: Col·lectiu Ronda

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook