Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dilluns, 17 de desembre del 2012

Les universitats preparen el 12e Congrés de Psicologia Ambiental per a l'octubre del 2013 a Barcelona

Barcelona acollirà l'octubre de 2013 el XIIè Congrés de Psicologia Ambiental i les 6es Jornades Científiques de l'ArpEnv, que tenen l'objectiu de revisar conceptes psicoambientals i els seus temes de recerca i d'intervenció, a partir d'espais actuals caracteritzats pels límits difusos que hi ha en les dicotomies entre públic i privat, rural i urbà o físic i virtual. Es pretenen abordar aquests espais híbrids i la transformació de les pràctiques i els significats socials que comporten, dins de l'estudi de la relació entre individus/col·lectius i el medi. D'aquesta manera, la conferència de 2013 vol esdevenir un fòrum obert a l'intercanvi d'idees, experiències i suggeriments sobre els problemes urbans i ambientals de la nostra societat, davant del repte d'un futur viable, entre la tensió de l'empobriment causat per la crisi global, ambiental, econòmica i social i el desafiament de la smart society.
El congrés se celebrarà a Barcelona del 22 al 25 d'octubre de 2013, i l'organitzen la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), sota els auspicis acadèmics de l'Associació de Psicologia Ambiental (PsicAmb) i el recolzament de l'Associació per a la Recerca en Psicologia Ambiental (ArpEnv). S'adreça a professionals del món acadèmic i dels sectors públic i privat interessats en les relacions entre el medi i el comportament humà.

L'estructura del congrés també vol expressar aquests nous enfocaments de l'espai i de la Psicologia Ambiental, amb la inclusió de quatre formats de participació (àgores, tallers de debat, experiències i el premi Rocío Martín) per a debatre els continguts agrupats en tres tipus de matèries: sòlida (tòpics i temes clàssics), líquida (qüestions ambientals actuals) i gasosa (reptes i dilemes per al futur).

El Congrés
El XII Congrés de Psicologia Ambiental, «Espais híbrids, espais humans, per a un futur viable: revisitant la Psicologia Ambiental», vol ser un punt de trobada per a l'intercanvi d'experiències de recerca i l'anàlisi psicosocial dels individus i grups socials en relació amb el seu entorn físic -natural, construït, tecnològic- per al benestar de les persones i per tal de promoure un futur viable.
Les persones del comitè organitzador són membres de diferents departaments i grups de recerca de la Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat Oberta de Catalunya, amb el factor comú i el lligam -amb rols i intensitats diferents- del màster d'Intervenció i gestió ambiental: persona i societat, que s'imparteix a Barcelona des del 1988.

La conferència reuneix dues tradicions, amb una llarga història:
D'una banda, serà el dotzè congrés en la tradició de les reunions biennals, iniciada a Madrid (1986). L'any 2011, a Almeria, es va convertir en congrés internacional, amb la formalització de l'Associació de Psicologia Ambiental (PsicAmb), que va aplegar investigadors i professionals d'Espanya, Portugal i l'Amèrica Llatina. Prèviament s'havien celebrat reunions a Mallorca (1989), Sevilla (1991), Tenerife (1994), Barcelona (1996), la Corunya (1998), Sant Sebastià (2001), Toledo (2004), Madrid (2006) i Lisboa (2009).

D'altra banda, seran les sisenes jornades científiques de l'Associació per a la Recerca en Psicologia Ambiental (ArpEnv), que, des de l'any 2007, agrupa investigadors de França i la seva àrea d'influència, amb seminaris a Nimes (2008, 2009), Dijon (2010) i Lió (2011). Però la tradició és molt més antiga. Hom pot remuntar-se a la IV Conferència Internacional de Psicologia Arquitectònica (IPAC, integrada després dins la IAPS), a Estrasburg (1976); la XX Conferència Internacional de la IAPS a París (2000), i nombroses conferències d'abast menor.

Objectius i prioritats
Barcelona té una àmplia experiència en esdeveniments acadèmics i professionals sobre aquest tema. L'arquitectura i la ciutat, l'ambient escolar i l'educació ambiental ja havien estat objecte de conferències abans del 1982, l'any en què una part del comitè actual va organitzar la primera conferència de la International Association People-Environment Studies (IAPS). Aquesta associació va ser fundada el 1981 com a resultat d'una fusió entre dues tradicions europees: l'IPAC (International Architectural Psychologie Conférence) i la britànica ICEP (International Conference on Environmental Psychology). Això explica que la Conferència de Barcelona s'anomenés VII IAPS. Una part de la comissió organitzadora també va participar, juntament amb el Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya, en el simposi «La ciutat viscuda» (1993, 1996), i, finalment, una gran part dels components de la comissió organitzadora va organitzar el V Congrés de Psicologia Ambiental (1996).

En les conferències que s'han organitzat, s'ha intentat sempre desenvolupar el diàleg i el treball intersectorial entre investigadors, estudiants i professors, professionals de l'empresa privada i, especialment, els responsables de les administracions públiques interessades a estudiar les relacions entre el medi ambient i el comportament.

D'aquesta manera, la conferència de 2013 vol esdevenir un fòrum obert a l'intercanvi d'idees, experiències i suggeriments sobre els problemes urbans i ambientals de la nostra societat, davant del repte d'un futur viable, entre la tensió de l'empobriment causat per la crisi global, ambiental, econòmica i social i el desafiament de la smart society.

El congrés centra l'atenció, per tant, en la comprensió de la ciutat contemporània, la hibridació d'espais i conceptes (rural/urbà, virtual/físic, públic/privat, etc.) i la manera en què això afecta la conceptualització dels àmbits físic i social. Volem, doncs, revisar el concepte i els processos de la Psicologia Ambiental per tal d'abordar aquesta hibridació: aspirem a unir i revisar la idea central del concepte d'espai en un sentit molt ampli i dels processos d'hibridació.


Article: MónSOStenible
Font: UAB-UOC-

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook

Enllaços

Més informació sobre el Congrés

Informació relacionada

Dimarts, 29 de maig del 2012
Silenci si us plau!