Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dimecres, 15 d'abril del 2020

L'Agència de Residus de Catalunya reforça el tractament dels residus sanitaris en el període Covid-19, que han augmentat fins un 350%

L'Agència de Residus de Catalunya ha detectat un increment del 350% dels residus sanitaris -inclosos mascaretes, guants, granotes, o davantals- des de mitjans del mes de març. Si habitualment se'n generen a Catalunya unes 3.300 tones -unes 275 tones mensuals-, en l'últim mes, des de l'inici del confinament per la COVID-19, la generació s'ha disparat fins a les 1.200 tones, 925 tones més que l'habitual.
 -  -  <br />  <br />


Els residus sanitaris (mascaretes, guants, granotes, davantals) augmenten el 350% des de mitjans de març respecte a un període normal


Per facilitar el ràpid i òptim tractament d'aquests residus, l'ARC ha establert mesures que han reforçat la gestió ordinària que es fa des de les tres plantes autoritzades per residus sanitaris: Cespa, a Sant Fost de Campsentelles (Vallès Oriental); Consenur, a Constantí (Tarragonès); i TMA, a Terrassa (Vallès Occidental); amb una capacitat total de tractament de 10.000 tones anuals. Les tres plantes estan operant al 100% de la seva capacitat.

Incineradores autoritzades

L'Agència ha autoritzat temporalment, d'altra banda, la incineració de part de residus sanitaris, els considerats de baix risc, en determinades plantes de valorització, com la de Mataró (Maresme), la de Sirusa, a Tarragona (Tarragonès), o la de Tersa, a Sant Adrià de Besòs (Barcelonès), que rep residus de centres sanitaris i dels hotels reconvertits. Ara per ara, de les 1.200 tones tractades a Catalunya, 700 ho han estat en incineradores de residus municipals. En un inici, es va avaluar la possibilitat d'utilitzar els forns de les cimenteres en cas d'emergència, opció contemplada en les directrius donades per l'Estat, i es va contactar amb Ciment Català. Fins ara, però, la capacitat de les incineradores urbanes ha estat suficient.

També s'ha elaborat un protocol que permet l'habilitació de determinats vehicles, a banda de les furgonetes, com camions o compactadores, per dur aquests residus als centres de tractament, afavorint així la màxima celeritat.

Article: MónSOStenible
Font: ARC,

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook