Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dilluns, 2 de maig del 2011

L'aeroport de Barajas acollirà un un projecte de producció de biocombustible a partir de microalgues

Aena, Iberia i AlgaEnergy col.laboren amb el Ministeri de Foment en aquesta iniciativa que ha de contribuir a la reducció d'emissions de C02 dels avions a partir de la utilització de biocombustible produït amb microalgues, que seran cultivades en una Plataforma Tecnològica d'experimentació que s'instal·lara a l'Aeroport de Madrid-Barajas. La planta s'ubicarà al costat de la T4, compta amb un pressupost inicial de més de 600.000 euros i es preveu que comenci a funcionar el proper mes de juny. El centre es dedicarà a investigar, experimentar i millorar les tecnologies de captura de CO2, en aquest cas procedent de les instal lacions aeroportuàries, i s'aplicarà destinarà al conreu de microalgues, destinades a la producció de biomassa de la qual es pugui obtenir un biocombustible que sigui rentable.
La iniciativa s'ha presentat (Sevilla, 29-4-2011) a l'Institut de Bioquímica Vegetal i Fotosíntesi de Sevilla, un dels centres més destacats a nivell mundial en la investigació de les microalgues, i ha comptat amb la participació del secretari d'Estat de Transports, IsaíasTáboas, el president d'Aena, Juan Ignacio Lema, el president d'Iberia, Antonio Vázquez, i el president de
AlgaEnergy, Augusto Rodríguez-Villa. Per a possibilitar el projecte d'investigació i producció de biocombustible a partir de microalgues, que es portarà a terme a la Plataforma Tecnològica d'experimentació de l'Aeroport de Madrid-Barajas, Aena ha cedit el terreny on s'ubicarà la planta, d'experimentació i que serà gestionada per AlgaEnergy. En el seu disseny han intervingut els científics del Institut de Bioquímica i Fotosíntesi Vegetal del Consell Superior d' Investigacions Científiques i les Universitats de Sevilla i d'Almeria. En el projecte participa també Repsol (accionista i soci tecnològic de AlgaEnergy), que transformarà els olis de la biomassa obtinguda en biocombustible.

A més, la Plataforma tecnològica es proveirà d'aigua destil.lada de la depuradora d'Iberia a La Muñoza i utilitzarà CO2 procedent de les instal lacions d'Aena i del Banc de Proves de Motors d'Iberia a l'Aeroport de Madrid-Barajas, amb el que ambdues entitats reduiran les emissions d'aquest gas a la atmosfera. Tant Aena com Iberia, analitzaran la utilització del biocombustible
que s'obtingui en els seus vehicles de plataforma i aeronaus.

Amb la instal.lació de la Plataforma tecnològica Aena i Iberia se situen a l' avantguarda de les investigacions relacionades amb les tecnologies de captura biològica de CO2 i col.laboren en les investigacions tendents a generar biocombustibles ecològics, contribuint d'aquesta manera al desenvolupament sostenible i a preservar el medi ambient.

Transformació de les algues en biocombustible
Les microalgues transformen, a través de la fotosíntesi, el CO2 que capturen com nutrient per a la seva pròpia subsistència, en font d'energia. A més, algunes de les 40.000 espècies de microalgues que s'estima existeixen al nostre planeta contenen àcids grassos que poden ser convertits en biocombustible.

L'experimentació en el cultiu i la producció de biomassa de microalgues en la Plataforma Tecnològica, que no requereix sòl d' ús agrícola ni grans quantitats d'aigua -que poden ser fins i tot aigües residuals- ha de contribuir a millorar aspectes substancials del procés productiu de biomassa algal rica en lípids, de la qual es derivin biocombustibles de segona generació.

La Plataforma Tecnològica d'Experimentació de Microalgues de l'Aeroport de Madrid-Barajas també és proveïdora de biomassa per als socis del Programa CENIT-VIDA (Valoració Integral de Microalgues), que lidera Iberdrola (accionista també de AlgaEnergy).

A la plataforma es desenvoluparan a més les patents dels processos biològics que AlgaEnergy ha adquirit del CSIC (Consell Superior d'Investigacions Científiques). Les universitats de Sevilla i Almeria, pioneres a nivell mundial en aquesta branca del coneixement, contribuiran a la consecució dels fins pretesos amb les seves aportacions i experiència de dècades en recerca en microalgues.

 

Article: MónSOStenible
Font: Ministeri de Foment, Iberia, Alga Energy, Aena

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook