Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Divendres, 27 de maig del 2022

Entitats ecologistes inicien una nova campanya per evitar que la xarxa elèctrica continu essent una amenaça pels ocells del Delta de l'Ebre

El Delta de l'Ebre és un espai natural d'una gran importància ecològica i faunística. i un dels espais on es concentren més aus de la mediterrània. Des del Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans i Ecologistes de Catalunya denuncien que moltes aus moren al Delta de l'Ebre a causa de la xarxa elèctrica, sigui perquè s'estampen o perquè s'electrocuten amb el cablejat. Per mirar de revertir aquesta situació, el GEPEC-EdC ha iniciat una nova campanya que es dividirà en quatre fases i que s?espera que duri fins a final d?any. La campanya comprèn des de l?estudi inicial de la situació fins a la denúncia per la via legal. Per aquest motiu, també engeguen un micromecenatge per aconseguir els fons econòmics necessaris. El GEPEC-EdC recorda que el Delta és un espai protegit de gran importància ecològica que l'administració té l'obligació de protegir, no només pel que fa a l'espai, sinó també la fauna que hi acull.
El GEPEC-EdC constatat que molts ocells moren o queden ferits per sempre en xocar o electrocutar-se amb la xarxa elèctrica
Hi ha diversos factors que provoquen que els ocells acabin xocant o electrocutant-se amb el cablejat elèctric al Delta de l’Ebre. Quan fa molt de vent, per exemple, els ocells poden perdre el control en el vol i patir un accident. Quan cau la nit la situació és diferent: els ocells volen i es dirigeixen als camps d’arròs inundats d’aigua, seguint el reflex de la lluna. A causa de la poca visibilitat s’estampen contra el cablejat elèctric que envolten els camps d’arròs. Molts d’aquests ocells ningú els arriba a trobar mai, per això, és difícil quantificar el nombre d’aus que queden ferides o mortes, 

Des del Gepec qualifiquen la situació de greu i afirmen que els ocells que sobreviuen sovint no poden tornar a volar. Des del grup ecologista han constatat que en algunes llacunes del Delta de l’Ebre hi habiten una gran quantitat de flamencs amb les ales malmeses, que tot i ser vius, patiran les conseqüències dels accidents tota la vida.

La campanya

Durant els mesos d’estiu, es realitzarà un estudi exhaustiu de la situació. Des de l’entitat expliquen que no existeix cap estudi de la quantitat d’ocells que resulten ferits o morts a causa d’aquests accidents al Delta de l’Ebre.


En una segona fase de la campanya s'estudiarà a fons totes les possibles alternatives per fer compatible les necessitats energètiques de la zona amb la protecció dels ocells i la biodiversitat.

Una vegada recollida tota aquesta informació, des del GEPEC-EdC prendran mesures per aconseguir aturar aquestes morts. Amb les dades recollides durant l’estudi utilitzaran tant la via administrativa com la penal per denunciar els fets. El president del GEPEC-EdC explica que “cal arribar fins al final: volem protegir el Delta de l’Ebre i els ocells que hi viuen i fer-ho compatible amb les activitats tradicionals que s’hi desenvolupen”. Així, exigeixen que es compleixi el deure de protegir aquest espai natural i la fauna que hi viu. El Gepec recorda que "senyalitzar les línies no és suficient, i els efectes per la fauna d’aquests accidents són terribles".

El GEPEC-EdC, és una entitat sense ànim de lucre, i busca fons econòmics per poder tirar endavant aquesta campanya. Calculen que, com a mínim, necessiten 15.000€ fins a finals d’any.. Per aconseguir-los l'entitat inicia una campanya de micromecenatge (  https://gepec.cat/campanyes/crowfunding-flamenc/ ) per finançar l’estudi que cal fer i per tots els tràmits legals que comportarà aquest procediment. 


Article: MónSOStenible
Font: GEPEC, Ecologistes de Catalunya

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook