Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dimecres, 23 de maig del 2012

La Xarxa de Parcs celebra amb activitats el Dia Europeu dels Parcs

El 24 de maig de 1909 es declaraven els primers parcs nacionals europeus a Suècia. Uns quants anys més tard, el 1918, es declaraven a Espanya els primers parcs nacionals (Covadonga i Ordesa y Monte Perdido), amb un intent no reeixit d'afegir el Montseny a la llista. Tanmateix, el 1928, ara fa 84 anys, va néixer el Patronat de la Muntanya del Montseny, la primera figura de protecció d'un espai natural a Catalunya.
Amb el títol "Connectem amb la natura. Mirem el cel. Toquem els arbres. Sentim l'aire. Retrobem-nos!" la Xarxa de Parcs Naturals celebra aquest cap de setmana, dies 26 i 27 de maig, el Dia Europeu dels Parcs (24 de maig) amb més de quaranta activitats gratuïtes

Les activitats estan organitzades per la Diputació de Barcelona i les entitats i els organismes que amb ella gestionen la Xarxa de Parcs. Hi ha caminades a peu, rutes guiades, jornades de portes obertes, matinals festives, tallers infantils, exposicions, audiovisuals, concursos de fotografia, recitals poètics, rutes literàries, etc. En algunes, però, cal inscriure's prèviament.

El 24 de maig de 1909 es declaraven els primers parcs nacionals europeus a Suècia. Uns quants anys més tard, el 1918, es declaraven a Espanya els primers parcs nacionals (Covadonga i Ordesa y Monte Perdido), amb un intent no reeixit d'afegir el Montseny a la llista. Tanmateix, el 1928, ara fa 84 anys, va néixer el Patronat de la Muntanya del Montseny, la primera figura de protecció d'un espai natural a Catalunya, a la qual va seguir, el 1972, Sant Llorenç del Munt i l'Obac, el primer espai declarat parc natural a tot l'Estat espanyol. Al nostre país tenim un espai declarat parc nacional: el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, al qual s'ha de sumar la vintena de parcs naturals i uns altres 150 espais agrupats en diferents figures jurídiques de protecció. En tot l'Estat espanyol són uns 1.600 els espais naturals protegits: poc més de sis milions d'hectàrees terrestres, un 12% de la superfície espanyola, i 250.000 marines.

Per recordar aquella primera declaració i difondre'n els valors entre la ciutadania, la Federació de Parcs Naturals i Nacionals d'Europa (EUROPARC) que aglutina 38 estats, va declarar el 24 de maig Dia Europeu dels Parcs.

Aquest any 2012, la Federació EUROPARC invita tots els estats europeus i les organitzacions no governamentals de conservació de la natura a divulgar aquest esdeveniment i a organitzar activitats destinades a donar a conèixer els espais protegits i la seva importància per a la societat, amb el lema 'Connectem amb la natura. Mirem el cel. Toquem els arbres. Sentim l'aire. Retrobem-nos!'.

Els objectius del Dia Europeu dels Parcs són, en definitiva, els mateixos que regeixen el tarannà de la Xarxa de Parcs Naturals: treballar per a la protecció dels valors naturals, agrícoles, forestals, culturals i paisatgístics del nostre entorn, fomentant l'ús públic responsable i l'equilibri territorial i ambiental dels nostres municipis.

Article: MónSOStenible
Font: Diputació de Barcelona

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook