Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Divendres, 19 d'agost del 2022

La verema d'enguany a Catalunya es preveu sana i de qualitat, tot i que s'avança entre set i deu dies

L'hivern, l'estiu i la primavera amb temperatures càlides i episodis de pluja escassos han portat situacions de sequera a les vinyes, en general a tot Catalunya. Aquest fet ha provocat un avançament de la verema d'entre set i deu dies en diferents zones de Catalunya. Tot i això, gràcies a les tasques de maneig dels viticultors, que han llaurat més sovint les vinyes per aprofitar la saó, els ceps tenen un bon desenvolupament i s'han equilibrat. Fins al moment, les condicions meteorològiques estan propiciant una verema molt sana i amb un bon nivell de sucres i àcids al raïm. Als raïms blancs madurs, se'ls aprecia una bona maduresa gustativa i aromàtica, malgrat la intensa calor. Tot i la previsió d'una collita menor pel nombre de raïms que s'observen, s'espera que la reducció sigui lleugera (15 % de mitjana) si el pes mitjà del raïm es pot mantenir dins dels valors normals; fet que dependrà de les pluges que hi pugui haver.
 -  -  <br />  <br />


Previsió de verema en les diferents Denominacions d'Origen catalanes


Segons les dades recollides pel personal tècnic de l'INCAVI i de les Denominacions d'Origen, els controls de maduració iniciats l'ultima setmana de juliol en diferents vinyes del Penedès i de la DO Cava confirmen que està avançada la maduració de la varietat chardonnay entre 7 a 9 dies respecte de l'any 2021.

Al Penedès, la verema s'avança en els escumosos o tipus de vins de varietats primerenques. Hi ha parcel·les que s'han veremat el 27 de juliol (6-9 dies més aviat que l'any 2021), però l'entrada de raïm es generalitzarà la setmana del 8 d'agost. S'espera una verema un 15-20% inferior a l'any 2021 i al voltant d'un 25% menys que en un any normal.

A Costers del Segre, la sequera ha afectat tot el territori i s'espera una reducció de la collita d'un 10% a les zones de secà. En les de reg, es preveu una campanya normal. Les primeres varietats a veremar han estat el chardonnay a Raimat el 29 de juliol, i es preveu collir sauvignon blanc i ull de llebre a Pallars la segona quinzena d'agost i viognier i syrah a les Garrigues a començaments de setembre.

La verema que s'iniciava en moltes denominacions d'origen a començaments de setembre es preveu que s'avanci a finals d'agost. En són exemples la DO Alella, on es començaran a collir algunes varietats primerenques més aviat de l'habitual, però la major part de cellers preveuen collir entre finals d'agost i començaments de setembre. La DO Conca de Barberà també creu que avançarà l'inici de la collita a finals d'agost i es generalitzarà al setembre. La DO Pla de Bages preveia un avançament del cicle vegetatiu, però, en tractar-se d'una zona tardana i per les condicions de calor i sequera, el moment òptim per a la collita de les varietats més primerenques encara és incert; segons les dades que es tenen, es creu que tindran un nombre de raïms baix i una reducció de la collita.

A l'Empordà, la previsió és que es comenci entre 4 i 7 dies abans de l'habitual per la intensa calor i per la manca d'aigua. Aquests factors també fan pensar en un volum de collita més baix al de l'any passat i de la mitjana dels últims anys. En zones una mica més humides, la vegetació de les vinyes s'ha mantingut millor.

La DO Tarragona espera una collita irregular amb un lleuger descens en algunes varietats, i, en d'altres, com les garnatxes i carinyena, bona i similar a la mitjana. L'inici de la verema es preveu una setmana abans del normal. La DO Terra Alta té una bona previsió de collita i és la zona amb menys problemes per la manca d'aigua a les vinyes. En unes vinyes puntuals, la producció es veurà minvada per una tempesta amb pedregada del passat 6 de juliol.

En el cas de la DO Montsant, encara és una mica aviat per fer una previsió de verema, però també preveu un avançament d'uns 5 dies respecte de l'any passat. De moment, han passat les onades de calor de juny i juliol sense que s'observessin els danys que van patir a l'estiu de 2019. Igualment, la DOQ Priorat també preveu avançar la verema.

Des de l'any 1984, l'Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural monitoritza i fa un seguiment històric de la verema, amb coordinació amb el personal tècnic de les Agrupacions de Defensa Vegetal i les Denominacins d'Origen. El seguiment es fa a peu de vinya, i es recullen mostres en diferents camps per tenir dades d'estimació de collita i maduració de raïm, dades que es transfereixen als viticultors i cellers perquè disposin de més informació per prendre decisions a l'hora d'iniciar la verema. Aquestes estimacions es duen a terme a través d'una avaluació de la sortida de raïms després de la floració i amb controls de maduració i tècniques d'assaig a les instal·lacions de l'INCAVI

Pel que fa la sortida de raïms, personal tècnic de l'INCAVI recull dades de 21 vinyes de varietats macabeu, xarel·lo i parellada. Aquest 2022, la sortida de raïms ha estat entre un 4% i un 33% inferior a la campanya de 2021, més reduïda en la varietat macabeu i més conforme en el xarel·lo. Estimacions de raïms fetes en altres zones com la Conca de Barberà o la Terra Alta destaquen un nombre de raïm regular.

Pel que fa a l'orientació sobre l'inici de la verema, des de l'1 d'abril fins al 31 de juliol, s'analitzen les temperatures diàries i els graus acumulats i, a finals de juliol, es fan controls de maduració en diferents vinyes. Les dades recollides mostren que hi ha un avançament d'entre set i deu dies en la verema. 

Article: MónSOStenible
Font: ACAAR / Torres

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook

Imatges

 Família Torres ofereix, un any més, l'oportunitat de viure la verema al Penedès amb tres experiències adreçades a públics diferents durant el primer cap de setmana de setembre. Per a les persones curioses i amants del vi, el celler proposa l'experiència sensorial  Família Torres ofereix, un any més, l'oportunitat de viure la verema al Penedès amb tres experiències adreçades a públics diferents durant el primer cap de setmana de setembre. Per a les persones curioses i amants del vi, el celler proposa l'experiència sensorial "Del cep a la copa", per a les més romàntiques, la proposta és el "Sopar de verema entre vinye"’ i per al públic familiar, el "Pícnic i verema en família", tres propostes que se celebren en l'emblemàtica finca Mas La Plana, a Pacs del Penedès, per a què tothom pugui participar d'un dels moments més esperat de l'any pel sector del vi Durant el mes d'agost, el celler de Família Torres a Pacs del Penedès organitza visites enoturístiques de dimecres a diumenge amb reserva prèvia. El Jardí Restaurant El Celleret també té obert aquests mateixos dies per dinar i ofereix sopars a la fresca amb música en viu els divendres i dissabtes al vespre. El celler compta amb la certificació de sostenibilitat turística Biosphere que reconeix el compromís sostenible del celler des d'un punt de vista ambiental, social i econòmic Durant el mes d'agost, el celler de Família Torres a Pacs del Penedès organitza visites enoturístiques de dimecres a diumenge amb reserva prèvia. El Jardí Restaurant El Celleret també té obert aquests mateixos dies per dinar i ofereix sopars a la fresca amb música en viu els divendres i dissabtes al vespre. El celler compta amb la certificació de sostenibilitat turística Biosphere que reconeix el compromís sostenible del celler des d'un punt de vista ambiental, social i econòmic La qualitat del raïm d'aquesta anyada es preveu sana i de qualitat, tot i que la verema s'avança entre set i deu dies a causa de les condicions meteorològiques La qualitat del raïm d'aquesta anyada es preveu sana i de qualitat, tot i que la verema s'avança entre set i deu dies a causa de les condicions meteorològiques

Informació relacionada

Dimecres, 26 d'agost del 2020
Cellers Torres celebra la verema amb experiències noves al seu celler del Penedès
Divendres, 16 d'octubre del 2020
Torres finalitza la verema amb la varietat ancestral pirene, més adaptada al canvi climàtic
Dissabte, 29 d'agost del 2020
La verema de 2020 ve marcada per l'afectació del míldiu que repercuteix en una baixada del rendiment en la producció