Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dissabte, 29 d'agost del 2020

La verema de 2020 ve marcada per l'afectació del míldiu que repercuteix en una baixada del rendiment en la producció

La verema d'aquest 2020 ve marcada de manera general i a totes les denominacions d'origen, per una quantitat inferior a la mitjana a causa dels danys greus provocats per la malaltia del míldiu. Una situació directament relacionada amb el context de canvi climàtic en què ens trobem. Segons els serveis tècnics de l'INCAVI i dels Consells Reguladors de les Denominacions d'Origen catalanes, la verema s'ha avançat entre 5 i 10 dies respecte de l'any passat.
 -  -  <br />  <br />


Les condicions climàtiques d'aquest darrer any, molt plujós i amb temperatures anormalment altes, han fomentat l'evolució de les oòspores d'hivern d'aquest fong que ataca les vinyes


L'afectació del míldiu a la vinyes en vegetació i en raïm reflecteix diferències segons les varietats (macabeu, merlot i ull de llebre són exemples d'incidència alta), però principalment segons les zones, el sistema de producció (incidència més alta en ecològic que en convencional) i l'estratègia de control fitosanitària (incidència més baixa en un millor control preventiu i amb operacions d'esporga en verd). La situació del míldiu ha estat complexa, i, en vinyes amb molts danys en vegetació i en varietats i zones tardanes, es podria veure afectada la maduració. En termes globals, es preveuen pèrdues superiors al 20%, amb àrees de més disminució: Penedès (30-40%), Tarragona, Terra Alta, Priorat i Empordà (35-45%).

La verema s'avança uns dies

Segons els serveis tècnics de l'INCAVI i dels Consells Reguladors de les Denominacions d'Origen catalanes, l'inici de verema d'aquest 2020 es preveu que s'avanci entre cinc a deu dies respecte de l'any passat. La major part de les varietats primerenques es colliran arreu de les DO catalanes durant l'agost i, segons la meteorologia dels pròxims mesos, es pensa que la verema de les varietats tardanes no s'allargarà més que a començaments d'octubre, excepte per a les zones de conreu en alçada.

Ajuts per compensar les pèrdues econòmiques conseqüència del míldiu

Precisament, per fer front a les conseqüències de l'atac de la malaltia del míldiu a les vinyes, el Departament d'Agricultura destinarà un pressupost a l'entorn dels 13 milions d'euros en ajuts que serviran per fer front a les conseqüències de l'atac de la malaltia del míldiu a les vinyes.

Aquests ajuts tindran caràcter de subvenció i serviran per compensar les pèrdues econòmiques de les explotacions vitícoles durant la campanya 2020-2021 que hagin experimentat un decreixement del rendiment mitjà de la declaració de collita de 2020 d'un mínim del 55% respecte de la campanya 2019 a conseqüència de la proliferació del míldiu a les vinyes a causa de les condicions meteorològiques.


Article: MónSOStenible
Font: DARP

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook