Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Divendres, 1 d'abril del 2011

La UPC participa en el desenvolupament d'un catamarà de propulsió elèctrica alimentada amb energies renovables

Un equip de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Industrial de Barcelona i de la Facultat de Nàutica de Barcelona, de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), ha participat en el desenvolupament d'un catamarà ecològic, construït per Drassanes Dalmau al port d'Arenys de Mar. Propulsada amb energia elèctrica i amb capacitat per a 150 places, l'embarcació, que porta el nom d'Eco Slim, és la primera d'Espanya i el més gran d'Europa, per a navegació marítima, d'aquestes característiques.
Amb una eslora de 24 metres i una amplada de 10 metres i mig, aquest vaixell, destinat principalment al turisme, pot navegar a més de 8 nusos. L'embarcació funciona a partir de la combinació de l'energia generada per panells solars, turbines eòliques, piles d'hidrogen i generadors tèrmics dièsel-elèctric, la qual cosa redueix l'impacte ambiental a l'aire i al medi marí i evita la contaminació acústica. A Europa hi ha embarcacions similars propulsades amb energia elèctrica, però són de navegació fluvial interior i no tenen la mateixa capacitat. El catamarà EcoSlim és més lleuger i menys resistent a l'avenç que les embarcacions tradicionals, la qual cosa permet utilitzar motors de menys potència per obtenir les mateixes prestacions. Això fa reduir el cost i l'impacte mediambiental de l'embarcació.


Acte de botadura
L'acte de botadura oficial del catamarà s'ha fet al Port d'Arenys de Mar (31-3-2011) amb la participació del secretari d'Estat d'Innovació del Ministeri de Ciència i Innovació, Juan Tomás Hernani; l'alcalde d'Arenys de Mar, Ramon Vinyes, i Glòria Dalmau, Drassanes Dalmau. En representació de la UPC, hi assistirà el degà de la Facultat de Nàutica de Barcelona, Santiago Ordás.

Dues innovacions

L'equip de la UPC -format per Jordi Llorca, de l'Institut de Tècniques Energètiques (INTE), i els professors Ricard Bosch i Víctor Fuses, del Departament d'Enginyeria Elèctrica, juntament amb el doctorand Oriol Gallemí-, ha dissenyat el sistema de propulsió, una de les innovacions de l'embarcació. Aquest sistema està basat en la utilització de dos motors elèctrics d'alt rendiment connectats a fonts múltiples: un grup electrogen (generador) dièsel i un conjunt de 90 bateries de plom. Aquestes bateries, alhora, es poden carregar connectades a una presa de terra (generador), però també a través dels dos aerogeneradors i de les 40 plaques solars instal·lats a la coberta del l'embarcació.

Tots els elements que intervenen en el sistema de subministrament d'energia, que en definitiva formen una microxarxa, estan controlats per un gestor electrònic (control central), el qual regula de forma autònoma les diferents fonts d'energia amb les que opera el vaixell. Aquest gestor electrònic i els instruments de navegació s'alimenten amb una bateria de plom i una pila d'hidrogen de 2 kW, que li allarga l'autonomia i la fiabilitat.

Amb aquest sistema de propulsió, el catamarà disposa d'una capacitat per navegar durant 4 hores seguides a 6 o 7 nusos. La càrrega del motor i les bateries es fa amb una hora i mitja.

A més, l'equip de la UPC ha dissenyat el software tant del driver de l'embarcació (el sistema que fa que el motor s'engegui i s'aturi), així com del gestor electrònic. A diferència d'altres embarcacions similars actuals, el funcionament de tot el conjunt del sistema elèctric i electrònic de l'Eco Slim es visualitzen a través de dues pantalles, una d'elles tàctil, instal·lades al taulell de control del vaixell.

Disseny del buc
L'altra innovació que ofereix Eco Slim és el disseny i el sistema de construcció del buc o casc, realitzat per Drassanes Dalmau, amb l'ajut de l'oficina tècnica ISONAVAL. És el primer casc que es construeix a Espanya mitjançant el sistema d'infusió al buit en diferents parts (babord i estribord). Aquestes s'uneixen a posteriori formant tot el conjunt, de manera similar al que es fa en la fabricació de les carrosseries dels automòbils. D'aquesta manera, s'ha aconseguit reduir el seu pes un 50% respecte dels models convencionals i, també gràcies a les línies hidrodinàmiques de l'embarcació, se n'ha disminuït la resistència hidrodinàmica un 20%. Aquestes prestacions són un avantatge per a la propulsió del vaixell, ja que en tenir menys pes, es necessita un motor menys potent.

El projecte s'ha realitzat amb un ajut del Centre de Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI) del Ministeri de Ciència i Innovació.


 

Article: MónSOStenible
Font: UPC

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook