Dimarts, 22 de març del 2022El Dia Mundial de l'Aigua d'aquest 2022 es dedica a fer visible el valor de les aigües subterrànies El paper de les aigües subterrànies continua guanyant importància a l'agenda mundial. El 2022 el Dia Mundial de l'Aigua vol fer una crida per demanar accions encaminades a garantir que les aigües subterrànies beneficiïn la societat ara i cap al futur. Encara no tenim prou coneixement dels recursos hídrics subterranis del món i, el que és més important, no gestionem adequadament els aqüífers. Això tindrà repercussions significatives en la sostenibilitat, ja que tots reconeixem la importància crítica i la dependència humana de les aigües subterrànies per construir la resiliència al canvi climàtic i per a la seguretat de l'aigua i dels aliments a tot el món. A Catalunya hi ha prop de 200 aqüífers delimitats, que satisfan un 40% de la demanda d'aigua per a usos urbans, tot i que el seu principal ús és l'agrícola.
Segons el Departament d?Acció Climàtica, el Govern destinarà durant els propers sis anys, 17,4 MEUR en actuacions destinades a la protecció dels aqüífers i en millorar la seva qualitat i reduir la contaminació per nitrats.
Dissabte, 19 de març del 2022El Pacte Verd europeu estableix que un 25% de la superfície agrària i de les terres agrícoles del territori es destinin a la producció ecològica el 2030El 10 % de la superfície agrària espanyola es ecológica i va superar els 2,4 milions d'hectàrees el 2020. Espanya, França i Itàlia ja lideraven la classificació de paisos amb més superfície de producció ecològica el 2019 quan amb més de 2 milions d'hectàrees Espanya estava al capdavant seguida de França i Itàlia. La xiifra va augmentar un 3,5% a Espanya el 2020 arribant a les 2.437.891 hectárees. Amb aquestes dades Espanya estaria en disposició de complir amb els objectius que fixa el Pacte Verd europeu de destinar el 25 % de las terres agrícoles a la producció ecològica el 2030. Ara caldria preguntar-se si aquesta producció ecològica que genera Espanya es consumeix aquí o s'exporta a d'altres paisos. Andalusia, amb més d'1 milió d'hectàrees, Castilla-La Mancha, amb 422.864 ha; i Cataluña, amb 257.000 ha, concentren tres quartes parts de la superfície ecològica total que, per extensió, correspon a oliveres, cereals para la producció de gra, fruits secs i vinya.
Dissabte, 19 de març del 2022Desactivat l'avís preventiu de contaminació per intrusió de pols africana a la conurbació de Barcelona, Pirineu Oriental, Pirineu Occidental i PrepirineuLa decisió l?ha pres la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, ja que no se segueixen donant les condicions que van donar lloc a la seva activació, en haver-se retirat la massa de pols africana que afectava el país. En concret, els nivells de PM10 estan disminuint a totes les estacions de la ZPE, Pirineu Occidental, Pirineu Oriental i Prepirineu i actualment ja no superen el valor límit diari de 50 µg/m³. La previsió per al dia d?avui dels models de dispersió de contaminants atmosfèrics indica que ja no se superarà aquest valor.
Divendres, 18 de març del 2022L'Acord per la Qualitat de l'Aire de Catalunya contempla l'impuls de Zones de Baixes Emissions als municipis de més de 20000 habitants L'Acord per la qualitat de l'aire de Catalunya, subscrit per alcaldes i alcaldesses dels municipis més grans de Catalunya, les diputacions, entitats municipalistes, gestors d'infraestructures i els principals agents socials i econòmics, es presenta públicament en el marc de la Tercera Cimera de la Qualitat de l'Aire que es celebra aquest divendres 18 de març al Palau de Pedralbes de Barcelona,. Es tracta d'un pacte d?abast nacional, impulsat pel Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, que pretén fomentar la reducció de la contaminació atmosfèrica dels nuclis urbans més grans de tot el país.Per això per aquesta cimera s'ha impulsat la implicació de tots els municipis de més de 20000 habitants de Catalunya en la creació de Zones de Baixes Emissions abans del 2025.
Dimecres, 16 de març del 2022Avís preventiu de contaminació per partícules a la conurbació de Barcelona, Pirineu Oriental, Pirineu Occidental i Prepirineu per la intrusió de pols africanaLa borrasca Celia ha propiciat l'arribada de la pols del Sàhara fins a Europa i l'Atlàntic tropical. Les partícules poden afectar la qualitat de l'aire, degradar la visió i causar problemes respiratoris.Els nivells de PM10 són moderats en diferents estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica. L'avís preventiu és la fase prèvia a la possibilitat d'episodi ambiental, sense que s'hagi de produir necessàriament. L'objectiu d'aquesta actuació és reduir les emissions de contaminants per evitar un episodi ambiental.
Dimarts, 15 de març del 2022Prohibit fer foc al bosc i en zones forestals per l'alt risc d'incendiEntre el 15 de març i el 15 d'octubre està prohibit fer foc en terreny forestal. En els dos primers mesos i mig de l'any es van produir 150 incendis forestals que van cremat 454 hectàrees; el més gran va ser el que es va produir a Roses el 21 de febrer i que va cremar 377 hectàrees forestals.
Tot i les pluges caigudes aquests últims dies, els índexs de sequera continuen molt alts per aquesta època i pràcticament arreu són molt superiors als de fa un any. Aquest factor agreuja l'estat de la vegetació i que els valors de sequera siguin elevats quasi arreu, significa que àmplies àrees arbrades de la meitat nord del país, tradicionalment fora del radar dels incendis en aquesta època, també podran patir dies d'elevat perill d'incendi.
Dilluns, 14 de març del 2022Prendre el pols a la selva i monitoritzar els boscos tropicals a temps real per contribuir a millorar-ne la biodiversitat és l'objectiu d'un projecte de la UPCUn dels reptes de l'equip que treballa en el projecte, candidat al XPRIZE Rainforest, és prendre el pols als boscos tropicals mitjançant solucions tecnològiques que permetin explorar, en 24 hores, una extensió de selva de 100 hectàrees i avaluar-ne, en 48 hores, la biodiversitat amb les dades obtingudes. L'objectiu final del projecte és preservar els ecosistemes tropicals de la deforestació ja que la desaparició dels boscos tropicals comporta l'extinció d'un important nombre d'espècies. Les selves tropicals són fonamentals per a la supervivència de la raça humana. Tenen un paper fonamental en l'estabilització del clima, ja que absorbeixen CO2 i alliberen l'oxigen de què depenem. Cobreixen menys del 10 % de la superfície terrestre, però alberguen més del 50 % de la biodiversitat del planeta i 50 milions d'habitants.
Diumenge, 13 de març del 2022La sequera empeny les papallones al decliviEls microclimes actuen com a refugis climàtics protegint la biodiversitat dels boscos mediterranis. Dos estudis dirigits per l'investigador Jofre Carnicer, membre del CREAF i de la Universitat de Barcelona, alerten que les prediccions dels impactes del canvi climàtic a la biodiversitat no són fiables si no s'inclou informació local detallada que tingui compte els microclimes o els refugis climàtics.
Els estudis demostren que aquestes zones protegides per microclimes, sumades a les característiques locals de cada ecosistema, determinen la supervivència de les papallones o la resiliència dels boscos mediterranis a la sequera extrema i a les onades de calor. L'investigador Jofre Carnicer és autor de l'Informe d'Avaluació que el Grup Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic de les Nacions Unides (IPCC) llançarà dilluns que ve.
Dissabte, 12 de març del 2022Una nova espècie de liquen d'ambients costaners es troba per primer cop a CatalunyaAl Parc Natural del Delta de l'Ebre s'ha localitzat per primera vegada el liquen d'ambients costaners Ramalina lusitanica, una espècie mai citada a Catalunya i catalogada com a amenaçada a Itàlia i França. Els botànics Andreu Cera i Antonio Gómez Bolea, professors de la Universitat de Barcelona, han estat els artífexs de la descoberta. Els dos botànics, juntament amb companys de Menorca, han guanyat recentment el Premi Torras Foulon 2022 de la Institució Catalana d'Història Natural per un estudi poblacional d'aquesta espècie i de Ramalina pusilla a tot Catalunya per buscar-ne noves poblacions.
Dimecres, 9 de març del 2022 La Noguera, el Pallars Jussà, Osona i el Berguedà són les comarques més afectades per la sequeraLa sequera de 2021 trenca dos anys de bonança als boscos catalans. Les comarques de La Noguera, el Pallars Jussà, Osona i el Berguedà registren el major nombre d'hectàrees de bosc afectades per la sequera, mentre l'Empordà agrupa més del 40% de la superfície de nova afectació de Catalunya, i les Terres de l'Ebre i el camp de Tarragona es mantenen pràcticament inalterades gràcies a les pluges estivals de la meitat sud del territori.