Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dijous, 6 d'octubre del 2011

La sequera acumulada i de l'entrada de vent en algunes zones incrementa el risc d'incendis forestals

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, a través de la direcció general de Medi Natural i Biodiversitat, alerta de la previsió d'un increment del perill d'incendi forestal, a determinades comarques de Catalunya, a causa de la sequera acumulada i de l'entrada de vent en algunes zones. L'episodi de màxim risc s'inicia aquest dijous i s'allargarà fins diumenge, dia 9 d'octubre. Una situació de risc d'incendi forestal tan alt en el mes d'octubre no es donava des de l'any 1984. En concret, es tracta d'una situació que estarà dominada per l'entrada de vents de component nord com la tramuntana i el mestral. Malgrat que l'episodi de risc arriba acompanyat d'un ambient de tardor en algunes comarques i es podria tenir la sensació d'alleujament de la situació, a la majoria de zones, no s'esperen precipitacions i el perill d'incendi s'incrementarà de manera global. Especialment, s'espera un perill molt alt pel vent i per les baixes humitats relatives, allà on segueix la ratxa seca. Tot i que l'episodi de vent no és excepcional en aquesta època de l'any, sí que ho és, l'estat actual de la vegetació arreu de Catalunya.
L'any 1984, els mesos d'agost, setembre i octubre també van ser extremadament secs i es van produir incendis molt grans. Concretament durant els mesos de setembre i octubre del 1984 es van produir 107 incendis forestals que van cremar més de 5.800 hectàrees

L'episodi de risc dels pròxims dies afecta principalment de l'Alt Camp, l'Alt Empordà, l'Anoia, el Baix Camp, el Baix Ebre, la Conca de Barberà, el Baix Penedès, les Garrigues, el Montsià, el Priorat, la Ribera d'Ebre, la Segarra , la Terra Alta i l'Urgell.

També resulten afectades, encara que de forma més parcial les comarques de l'Alt Penedès, l'Alt Urgell , el Bages, el Baix Empordà, la Cerdanya, el Garraf, el Gironès, la Noguera, el Pallars Jussà, el Pla de l'Estany, el Segrià, la Selva, el Solsonès i el Tarragonès.

La predicció meteorològica pels propers dies indica que les altes pressions i l'absència de pluja es veuran interrompudes pel pas d'un sistema frontal entre divendres i dissabte, que donarà lloc a una notable davallada de la temperatura i l'entrada de vent del nord, que bufarà fort a l'Empordà, a les Terres de l'Ebre i als cims del Pirineu. També portarà algunes precipitacions que podran afectar punts de la meitat nord i est del país. A partir de diumenge l'anticicló tornarà a afectar Catalunya i de nou estabilitzarà l'atmosfera durant l'inici de la setmana vinent.

D'acord amb aquestes previsions, la Direcció General de Medi Natural recomana extremar les precaucions i evitar, en la mesura del possible, les activitats en zones forestals a les hores de màxima insolació (de 13 a 18 hores), així com seguir les indicacions de la Direcció General de Protecció Civil i l'evolució de la situació, mitjançant el mapa de perill diari, que es pot consultar al web del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i MEdia Natural de la Generalitat.
Article: MónSOStenible
Font: DARPAMN

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook