La reutilització de l’aigua, clau davant de l’escassetat hídrica i l’impacte del canvi climàtic

Espanya és el país europeu que més aigua reutilitza, amb un percentatge del 75 per cent del total del continent, tot i això, encara hi ha un volum molt important d'aigua potencialment reutilitzable que és abocada al mar, segons el centre tecnològic. La implementació de sistemes de regeneració i reutilització requereix activitats de desenvolupament i innovació per augmentar la confiança en nous esquemes d?economia circular. El projecte SUGGEREIX, finançat per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i liderat per Eurecat, integra el coneixement sobre la regeneració d'aigua residual depurada, amb un èmfasi especial en la gestió dels compostos contaminants d'origen microbiològic, orgànics traça i metalls pesants.

L’increment de l’explotació dels recursos hídrics i els problemes derivats del canvi climàtic “fan que la reutilització de l’aigua emergeixi com una necessitat creixent”, ja que es tracta d’un bé “massa valuós per ser emprat només una vegada, en un context d’escassetat hídrica derivada del creixement de la població”, segons exposa el director de l’Àrea de Sostenibilitat del centre tecnològic Eurecat, Miquel Rovira, amb motiu de la celebració del Dia Mundial de l’Aigua.

Espanya “és el país europeu que més aigua reutilitza, amb un percentatge del 75 per cent del total del continent, tot i això, existeix encara un volum molt important d’aigua potencialment reutilitzable que és abocada al mar i que suposa una oportunitat perduda, ja que només es reutilitza el 10 per cent de les aigües residuals”, detalla Miquel Rovira.

En aquest context, “Espanya pot exportar tecnologia i coneixement”, ja que la implementació de sistemes de regeneració i reutilització “requereix activitats de desenvolupament i innovació per augmentar la confiança en nous esquemes d’economia circular”, afegeix el director de l’Àrea de Sostenibilitat d’Eurecat.

Des del seu punt de vista, “una oportunitat de cara a l’increment de la implementació de la reutilització és la millora en la gestió dels riscos, considerant la manca de coneixement existent sobre el comportament i la toxicitat d’un gran nombre de compostos derivats de l’activitat humana que es troben en els efluents”.

Nous esquemes de reutilització de forma segura

“Un altre escull important de cara a la implementació de sistemes de tractament terciari que permetin la regeneració i reutilització d’aigua són els costos”, de manera que “una adequada selecció de les tecnologies a implementar i un funcionament òptim dels sistemes de tractament d’acord amb els diferents usos finals, permetrà ajustar els costos d’operació, facilitant així la implementació i la posada en marxa de nous esquemes de reutilització de forma segura”, afirma el director de la Unitat Tecnològica d’Aire, Aigua i Sòls d’Eurecat, Xavier Martínez.

Arran d’aquesta necessitat, el projecte SUGGEREIX, finançat per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i liderat pel centre tecnològic Eurecat, té com a finalitat integrar coneixement dispers sobre la regeneració d’aigua residual depurada, amb un èmfasi especial en la gestió dels compostos contaminants d’origen microbiològic, orgànics traça i metalls pesants.

Amb aquest propòsit, s’ha desenvolupat un sistema innovador d’ajuda a la decisió que servirà perquè les entitats gestores d’esquemes de reutilització puguin planificar iniciatives futures de reutilització, així com avaluar les que es troben actualment en funcionament.

Al llarg del primer semestre del 2022 es finalitzarà la validació del sistema d’ajuda a la decisió amb tres demostradors que són alhora casos d’èxit en la reutilització d’aigua per a usos diversos, a Tossa de Mar, Lloret de Mar i el Prat de Llobregat, que comprenen usos urbans no potables, el reg de zones enjardinades i la recàrrega d’aqüífers i manteniment de cabals mínims.

En conjunt, dins del projecte SUGGEREIX, s’han identificat i recopilat per poder consultar a la seva pàgina web un total de 162 casos d’èxit d’esquemes de reutilització implementats a escala nacional i internacional. A més, s’han avaluat 13 normatives reguladores per a la reutilització de referència vigents a països com Espanya, els Estats Units, Austràlia o Israel.

Tot aquest coneixement generat a partir del projecte SUGGEREIX aspira a convertir-se en una eina que permeti optimitzar la gestió dels esquemes de reutilització en condicions òptimes de consum i seguretat alhora que facilita la possibilitat de la implementació de nous esquemes de reutilització, promovent l’economia circular i la resiliència climàtica.

SUGGEREIX, que finalitzarà el mes de juny, compta també amb la participació del Catalan Water Partnership, l’Institut Català de Recerca de l’Aigua, el centre tecnològic de l’aigua Cetaqua i la Universitat Politècnica de Catalunya.

Comparteix-me:
Articles relacionats

Estem treballant per un nou monSOStenible

Quan falta poc més d’un mes pel del Dia del Medi Ambient d’aquest 2024 i després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15...

Les pluges d’aquests darrers dies, molt ben rebudes arreu del territori, fan augmentar les escasses reserves que tenien els embassaments

Els embassaments de les conques internes respiren amb les pluges de l'última setmana, que han fet incrementar en 2 hm3 les reserves d'aigua en tan sols dos dies. D'aquesta manera,...

BioCultura aterra a Barcelona aquest mes de maig

El Palau Sant Jordi de Barcelona acollirà aquest mes de maig la 30a edició de la fira BioCultura, la mostra de productes ecològics i consum responsable més gran de l'estat...