Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dijous, 15 de novembre del 2012

La projecció de l'audiovisual

Una taula rodona sobre "Com ens relacionem amb el medi en la nostra vida quotidiana" i la projecció de l'audiovisual "Catalunya, terra de rius" que ha estat també el lema del quinzè aniversari del Projecte Rius, tanca la celebració del 15 anys del Projecte Rius de l'Associació Hàbitats. L'acte de cloenda, que ha comptat amb la presència del conseller de Territori i Sostenibilitat Lluís Recoder, i del regidor de Sostenibilitat i Gestió d'Ecosistemes de l'Ajuntament de Sabadell Ricard Estrada, ha tingut lloc aquest dijous 15 de novembre a la tarda a l'Espai Cultural d'Unnim a Sabadell.
La cloenda del 15 anys del Projecte Rius ha tingut com a acte central un espai tertúlia amb el títol "Com ens relacionem amb el medi en la nostra vida quotidiana", on els participants han explicat  com el medi configura molts aspectes de la seva vida i com el voluntariat pot pendre un paper molt actiu en la seva protecció.

Aquest espai ha comptat amb la participació de:
- Aniol Esteban, biòleg i director de l'àrea d'Economia Ambiental de la ONG britànica New Economics Foundation
- Montserrat Folch, especialista en nutrició i divulgadora en el programa "Divendres" de TV3
- Pere Renom, biòleg i divulgador científic en el programa "Quèquicom" de TV3
- Miquel Suñer, nedador de llargues distàncies en aigües oberts i primer català en aconseguir la Triple Crown Open Water Swimming, participant en iniciatives de conservació oceànica.

La celebració ha finalitzat amb la presentació d'un audiovisual en homenatge a tots els voluntaris i voluntàries i que ha destacat  els nous reptes i objectius de l'Associació Hàbitats pels propers anys.

Aquesta celebració ha posat fi a un seguit de jornades i actes per Catalunya que al llarg del 2012 han permès commemorar l'èxit assolit pel Projecte Rius en companyia dels associats i del voluntariat de l'entitat.

La celebració dels 15 anys va començar al gener
L'Associació Hàbitats va iniciar  la celebració del quinzè aniversari del Projecte Rius amb la jornada "Catalunya terra de rius i boscos", el passat 28 de gener a Bigues i Riells. La jornada va servir per presentar els actes del quinzè aniversari del Projecte Rius i el lema que ha presidit els actes i les activitats dels 15 anys del Projecte: "Catalunya, terra de rius", que també dóna nom a l'audivisual que tancarà l'aniversari del projecte i ha actuat com a eix vertebrador  en l'exploració dels aspectes culturals i socials dels ecosistemes fluvials.

Durant l'any 2012 l'Associació Hàbitats ha realitzar actes al llarg de tot el territori de Catalunya sobre diferents temes que han permès descobrir les principals conques hidrogràfiques i han fet protagonistes als voluntaris i voluntàries que han fet possible el desenvolupament del Projecte Rius al llarg d'aquest anys. 

Aquesta celebració posa fi a un seguit de jornades i actes per Catalunya que al llarg del 2012 han permès commemorar l'èxit assolit pel Projecte Rius en companyia dels associats i del voluntariat de l'entitat. El Projecte Rius és una iniciativa de referència a nivell internacional pel que fa a l'impuls de l'educació i el voluntariat als espais fluvials. En l'actualitat es desenvolupa a Catalunya, Galícia, la conca del Xúquer, Cantàbria, Madrid, Lleó, Portugal i Bòsnia Hercegovina i Croàcia. Entre els nombrosos reconeixements que ha rebut destaca el Premi Nacional de Voluntariat al 2000 i al 2009 i el Premi Nacional de Medi Ambient al 2006, ambdós premis de la Generalitat de Catalunya.

15 anys d'Associació Hàbitats i Projecte Rius
Associació Hàbitats és una entitat sense ànim de lucre creada el 1997 amb l'objectiu de fomentar l'apropament de les persones a l'entorn natural convertint-les en protagonistes de la conservació del territori. Al llarg d'aquests 15 anys moltes han sigut les iniciatives desenvolupades per l'associació i d'entre elles destaca una en particular: el Projecte Rius. El Projecte Rius, així com altres activitats d'Associació Hàbitats, es fonamenta en tres eixos: conèixer, conservar i compartir. Aquesta perspectiva permet, en primer lloc, conèixer el medi que ens envolta i reflexionar sobre el paper de l'ésser humà des d'una concepció holística i mitjançant l'educació ambiental. En segon lloc, a través del voluntariat fa a les persones protagonistes de la gestió i millora del medi, il·lustrant així el concepte conservar. Per últim, el verb compartir es tradueix en la participació social, que situa la protecció del medi ambient en un assumpte que concerneix a totes les persones.

El 2012 Projecte Rius celebra el seu 15 aniversari amb la satisfacció d'haver mobilitzat a milers de voluntaris, realitzant projectes d'educació ambiental per introduir el respecte al medi ambient des de les edats més primerenques fins a les més avançades, afavorint així les relacions intergeneracionals, la cooperació i el treball en equip; realitzant actuacions directes de gestió i recuperació d'espais fluvials; sensibilitzant i implicant a ajuntaments, empreses, escoles, entitats, famílies i persones en la protecció del medi ambient i difonent tot aquest missatge a altres indrets de la península i del món.

El Projecte Rius és viu i la seva filosofia, valors i metodologia cobren significat amb el pas del temps. Després de 15 anys de trajectòria s'observa com el projecte no només s'ha mantingut, sinó que s'ha ampliat. Cada vegada són més les persones que s'interessen per aquesta iniciativa de conservació dels espais fluvials a través de l'educació ambiental propiciant processos participatius molt enriquidors. Per part nostra, seguim apostant per un model de conservació que neix de la iniciativa social i ciutadana, que avança en la mesura que creix la implicació de les persones amb el medi, la sensibilització i la interiorització dels valors de respecte, responsabilitat i cooperació, tot reinvindicant el caràcter social del projecte i de l'entitat.

Article: MónSOStenible
Font: Projecte Rius - Associació Hàbitats

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook