Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Diumenge, 11 de novembre del 2012

La producció Watershed de la factoria Redford, reb el premi Sol d'Or del Festival de Cinema del Medi Ambient , el FICMA, celebrat a Barcelona

La projecció de Watershed, una producció de la factoria Redford sobre la gestió de l'aigua al riu Colorado, ha merescut el premi principal que cada any entrega el FICMA, el Festival de Cinema del Medi Ambient que es fa a Barcelona i que enguany s'ha celebrat entre el 5 i l'11 de novembre. De fet, Watershed es va estrenar coincidint amb la cloenda del FICMA, un acte senzill conduït pel director del Festival, en Jaume Gil, i en el que es van donar també els premis al millor curt a la producció mexicana "Guerritas de agua", al millor documental -en aquest cas als dos millors documentals- "A margem do Xirgu", una producció hispano-brasilenya i al documental holandès "Silent snow".
L'actor Robert Redford, productor de Watershed durant la projecció del seu missatge al FICMA  -  - JM Borràs <br />  <br />
L'actor Robert Redford, productor de Watershed durant la projecció del seu missatge al FICMA
Autoria: JM Borràs

Cada any el Festival reconeix a un actor, productor, institució o artista que utilitza el seu treball per sensibilitzar i fer consciència mediambiental. Aquest any i aprofitant que s'estrena a Europa la seva última producció, el SOL D'OR DEL FICMA és per al REDFORD CENTER una institució creada per l'actor Robert Redford que pretén-mitjançant l'art i la cultura per generar canvis positius en la societat. Tots els directors dels films premiats van recollir personalment els premis i, en el cas de Watershed, el mateix Robert Redford va gravar un missatge d'agraïment que es va poder veure a la sala del cinema Girona just abans de la projecció del film guanyador.

Relació dels premis a curts i documentals
Sol de Or al millor Documental:
Premi Exaquo entre.

A MARGEM DO Xingú (Brasil/España, 2011, 90 ') de Damià Puig
per una descripció
perfecta de les infraestructures hidràuliques a la regió de l'Amazones, amb molt
bones connexions argumentals, i pels seus desenvolupaments plantejats sobre el
destructiu i la sostenibilitat.

SILENT SNOW (Holanda, 2011, 71 ') de Jan Van den Berg
per ser un film contra
l'enverinament silenciós del nostre planeta amb una informació variada i
contundent. Amb una estructura perfecta que manté l'interès fins al final.

Sol d'Or al millor curtmetratge:
GUERRITAS D'AIGUA (Mèxic, 2011, 5 ') d'Ivanov Marmolejo per un missatge
directe i demolidor que arriba a l'espectador amb molta claredat i contundència. I
pel seu gran poder de conscienciació.

Fent una Menció a:
THAT WICH ONCE WAS (EUA, 2011, 20 ') de Kimi Takesue per ser un al · legat contra la pèrdua de memòria.

Menció al Curt Educatiu:
THE SEED (Taiwan, 2012, 15') de George Hu
Per el seu missatge positiu, i perquè encara hi ha una altre manera de fer les coses.

El Festival també va premiar amb una menció al millor curt educatiu a la producció taiwanesa The sedd".

Els cinemes Girona han estat l'escenari la majoria de les projeccions, amb passes programats cada dia a les 20:00 fins dissabte, i diumenge a les 12 del migdia pel Petit Ficma. Els infants també han passat pel Cinema els matins entre setmana. Altres escenaris del FICMA d'aquest any han estat la Facultat de Biologia acull també projeccions de documentals cada dia a la tarda a partir de les 18:00 i el Centre d'Estudis Norteamericans.

La valoració d'aquesta dinovena edició del FICMA per part del seu director, Jaume Gil, ha estat de "fantàstica".

Crònica de la 19ena edició del FICMA
La producció angloalemanya Harmony, dirigida per Stuart Sender i estrenada mundialment a la primera edició del Sundance Film Festival de Londres, va ser l'encarregada d'obrir l'apartat de projeccions del Festival Internacional de Cinema del Medi Ambient d'enguany que s'ha celebrat entre el 5 i l'11 de novembre a Barcelona. El protagonista i narrador de la història és el príncep Carles d'Anglaterra, que expressa la seva preocupació pel maltractament que els humans estem fent de la terra, el malbaratament dels recursos i el poc respecte per la natura i l'entorn que mostrem. Una de les possibles vies de solució que apunta el film és el biomimetisme, l'observació de la natura i dels ecosistemes i cicles naturals i la seva imitació aportant mecanismes de reforç amb l'ajuda de la tecnologia.

Entre les estrenes de la Secció Premiere, han destacat  els títols: TRASHED de Candida Brady (Regne Unit, 2012, 97') amb la participació de l'oscaritzat actor Jeremy Irons.. Es tracta de l'estrena al nostre país i del segon passi després de passar per la darrera edició del Festival de Cannes. Irons acompanya a l'espectador amb la seva presència al voltant del món conscienciant-nos dels residus que produïm i la necessitat vital de la seva gestió. Un impactant film amb música de Vangelis. Un llargmetratge de ficció, estrenat també al Sundance Film Festival, amb unes bones crítiques i realitzat per un director emergent en el cinema independent. La nota més mística del Festival l'ha posada Christopher Munch amb LETTERS FROM A BIG MAN (EUA, 2011, 104') desenvolupada dins un dels parcs forestals més importants dels EUA. La pel·lícula mostra una història de connexió amb la natura i les seves llegendes. Protagonitzada per l'actriu Lily Rabe (una de les actrius més reconegudes del moment), Jason Butler i Karen Black. Un film per a cinèfils.

El FICMA ha estat també enguany aparador d'una trentena de curtsmetratges arribats d'arreu del món que han tractat des de la brevetat i l'estètica diferents temes mediamentals. 

FICMA suma aliances a Barcelona
Els 70 títols de la mostra s'han projectat als Cinemes Girona, a la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona, a la Biblioteca de Catalunya, a Institut d'Estudis Nord-Americans i a l'Espai Jove La Fontana .

Aquesta edició ha estat marcada pel Conveni de Col·laboració signat entre FICMA i la Universitat de Barcelona. Ambdues entitats han unit esforços i  vincles per recolzar que gran part dels continguts del festival, les pel·lícules de la Secció Oficial, s'hagin vist a les aules de la facultat, en conseqüència amb els valors pedagògics del FICMA i de la UB.
En el marc d'aquesta unió, s'ha creat el Premio UniFiCMA: un jurat format per alumnes universitaris que han atorgat el seu guardó a una de las pel·lícules de la Secció Oficial.

Petit FICMA, aposta pels més joves
FICMA creu en els valors pedagògics del cinema i en com es pot divulgar el respecte pel medi ambient a través de pel·lícules com les que des de fa 19 edicions selecciona el festival. Per això, el Petit FICMA dóna una nova passa al apropar-se a les escoles.
En col·laboració amb l'Agenda 21 i l'Àrea de Medi Ambient i Serveis Urbans de l'Ajuntament de Barcelona, el FICMA ha portat als col·legis estrenes d'aquesta edició del festival i promovent així  l'ús de l'audiovisual ambiental i Internet amb la seva recent creada plataforma: FICMATECA, una eina d'ús escolar que aproxima l'arxiu audiovisual ambiental del FICMA als docents i estudiants de forma online.
A més, la Biblioteca de Catalunya ha acollit la Secció Focus Realitzadors Espanyols del festival. 

Campanyes de sensibilització
Ni un Pez por la Borda és una campanya que s'ha presentat als Cinemes Girona el 6 de novembre. Il·lustrada amb el film de Will Anderson HUGH'S FISH FIGHT (Regne Unit, 2012, 50'), que ha estat premiat als BAFTA, i que explica la llei de pesca europea que es basa en els descartes. És a dir, en tirar peixos morts al mar perquè no compleixen les lleis de quotes de pesca. peixos que serien comestibles i es llencen morts o moribunds.
Aprofitant la reunió de la UE per a revisar les lleis de pesca, FICMA s'ha unit a aquesta campanya internacional amb més de 800.000 seguidors i recolzada per diferents celebrities, tant del món del l'espectacle com de la cuina.
El FICMA compta amb un important recolzament de l'Ajuntament de Barcelona i enforteix la seva col·laboració amb la ong internacional WWF. Ambdues han sumat  esforços per aquesta i futures edicions del Festival Internacional del Cinema del Medi Ambient amb la finalitat de promoure la sensibilització i conscienciació ambiental mitjançant el cinema i l'audiovisual.Article: MónSOStenible
Font: FICMA

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook