Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Divendres, 4 d'octubre del 2019

La producció ecològica pot ser una solució per assolir els objectius de desenvolupament sostenible

Si volem mantenir sistemes alimentaris sostenibles per a les generacions futures i fer front als molts reptes que té el nostre planeta, inclosa la crisi climàtica, convindria que els governs apostin per pràctiques d'agricultura ecològica. Aquest és un dels missatges que un informe publicat recentment envia als líders mundials que s'han reunit per a la cimera d'ODS a Nova York.
 -  -  <br />  <br />


L'agricultura global i els sistemes alimentaris han arribat a una cruïlla de camins. Tot i que el nostre sistema alimentari actual ha augmentat la productivitat agrícola durant les darreres dècades, també ha tingut un efecte perjudicial sobre el medi ambient i la societat. La degradació del sòl, la pèrdua de biodiversitat, la contaminació de l'aigua, el canvi climàtic i les zones mortes dels oceans són alguns dels reptes als quals ens enfrontem. Per combatre aquests i altres grans problemes, el 2015, la comunitat mundial es va unir i va llançar l'Agenda de Desenvolupament Sostenible de 2030; un pla d'acció basat en 17 objectius de desenvolupament sostenible (ODS), que cada vegada són més importants per determinar l'agenda de sostenibilitat del planeta.

Coordinat per l'especialista ecològic holandès Eosta, el nou informe sobre l'agricultura ecològica i els objectius de desenvolupament sostenible mostra exemples de com els nostres sistemes d'alimentació poden tenir un impacte directe en les nostres possibilitats d'assolir aquests objectius. S'ha llançat en un moment en què els caps d'estat i de govern s'han reunit a la seu de les Nacions Unides a Nova York per fer un seguiment i revisió exhaustiva dels avenços en la implementació de l'Agenda de Desenvolupament Sostenible 2030 i els 17 ODS.

Segons Louise Luttikholt, directora executiva d'IFOAM - Organics International, "tenint en compte que els agricultors ecològics treballen en harmonia amb la natura, en la mesura del possible, per exemple, no aplicant agroquímics nocius, és clar que són una part important de la solució. Tal com demostra l'informe, si la comunitat internacional es planteja seriosament aconseguir els ODS per al 2030, és fonamental que passem a pràctiques agrícoles més sostenibles com les ecològiques".

A partir de més de 50 publicacions científiques, la metaanàlisi conclou que l'agricultura ecològica pot tenir un paper important per assolir almenys vuit dels 17 ODS. Aquests inclouen: fam zero (SDG 2), bona salut i benestar (SDG 3), aigües netes i sanejament (SDG 6), treball decent i creixement econòmic (SDG 8), consum i producció responsable (ODD 12), acció climàtica ( SDG 13), Life Under Water (SDG 14) i Life on Land (SDG 15). A l'estudi es relata amb detall com l'agricultura ecològica obté un millor rendiment que la seva contrapartida convencional en l'estalvi de la biodiversitat, l'aigua i la salut i la capacitat de resistència a l'agricultura.

Article: MónSOStenible
Font: CCPAE /IFOAM

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook