Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dissabte, 10 de novembre del 2018

La Marxa pel Clima reclama posar el canvi climàtic al centre de l'agenda política i mediàtica

Entre 4000 i 5000 persones han participat a la Marxa pel Clima convocada pel Moviment per la Justícia Climàtica amb l'objectiu principal de posar el canvi climàtic a l'agenda, social política i mediàtica. Bruno Sokolowicz, portaveu del Moviment per la Justicia Climàtica va reclamar en el seu parlament que quan els mitjans de comunicació parlen de les persones mortes per pluges torrencials, inundacions o desastres naturals facin alusió a que aquestes persones són víctimes del canvi climàtic. Sokolowicz va recordar que existeixen solucions per aturar el canvi climàtic i que ja que els governs no estan fent els deures, ho hem de fer des de la societat civil.
 -  -  <br />  <br />


Des del Moviment per la Justicia Climàtica, integrat tant per persones a títol individual com per entitats socials i ecologistes que tenen com a preocupació comuna: la lluita contra el canvi climàtic, s'ha convocat aquesta marxa en el context de la trobada del C40, la reunió internacional de ciutats pel clima, que té lloc els dies 13 i 14 de Novembre a Barcelona. C40 és una xarxa de ciutats compromeses en combatir el canvi climàtic que es reuneix periòdicament per compartir coneixement i actuacions sobre el canvi climàtic a nivell municipal. La trobada a Barcelona es centrarà en la temàtica ‘Acció Ciutadana'.

 -  -  <br />  <br />


Canviem el sistema, lema de la capçalera de la marxa

Tal i com recull l'informe del Panell Intergovernamental de Canvi Climàtic, només queden 12 anys per repensar completament el model social i econòmic actual i aconseguir baixar les emissions un 45 %. Només així es podrà evitar una catàstrofe climàtica. Per això la pancarta de la capçalera de la marxa reclamava un canvi de sistema.I per això, des del Moviment per la Justícia Climàtica es convida a tothom a exigir als representants polítics que prenguin les accions contundents necessàries per frenar aquesta crisi.

El canvi climàtic és un problema crucial per a les ciutats que ja acullen més de la meitat de la població hum ana. Malgrat ocupar menys del 2 % de la superfície de la Terra, les ciutats consumeixen el 78 % de l'energia i són responsables del 60 % d'emissions de CO2 i altres gasos d'efecte hivernacle.

Les ciutats poden jugar un rol fonamental a l'hora de reduir els riscos del canvi climàtic. Per això, davant la incapacitat dels Estats de prendre les mesures necessàries que exigeix aquesta crisi, hem de buscar altres nivells d'incidència política més locals. És indispensable que els pobles i ciutats s'apoderin per a dur a terme accions de mitigació i adaptació i esdevenir més resilients per fer front a la desestabilització de la que just ara comencem a veure els primers efectes.

Un minut de silenci per les primeres víctimes del canvi climàtic
La marxa va començar a l'Arc de Triomf i va acabar a les instal·lacions portuàries, passant pel perímetre del Parc de la Ciutadella pel carrer Picasso i pel passeig Colon.Moltes persones es van anar afegint a la marxa conforme aquesta anava passant, fent que passés de les 2000 persones inicials fins a les més de 4000 segons fonts dels Mossos d'Esquadra.
En finalitzar la marxa, a les instal·lacions portuàries, i abans de començar el parlament el portaveu del Moviment Justícia pel Clima, Bruno Sokolowicz va demanar un minut de silenci per les víctimes del canvi climàtic i va reclamar dels mitjans de comunicació que quan es parli de víctimes de desastres naturals i d'inundacions es parli de victimes del canvi climàtic. 
Sololowics va continuar els parlaments dient que com que els governs no estan fent els deures en aquest tema, la societat civil ha d'exigir als polítics que posin el canvi climàtic al centre de les seves agendes i als mitjans de comunicació que ho facin més visible.

Un cop finalitzada la marxa i els parlaments, les pancartes es van aplegar totes en un mateix índret on membres de l'organització les van recollir.
Article: Míriam Viaplana

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook

Imatges

Informació relacionada