Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dissabte, 14 de juliol del 2018

La gavina corsa troba refugi a Barcelona

La gavina corsa, una de les espècies amenaçades més planeta, ha trobat refugi a la ciutat de Barcelona, per reproduir-se. Des de fa dos anys, aquestes aus han assentat una important colònia al port barceloní, que ja arriba a les 582 parelles, un 8% més que al 2017.
 -  -  <br />  <br />
 
La gavina d'Audouin o gavina corsa, és una mica més gran que la comuna, amb el bec de color vermell corall, negre i groc. Es considera una au endèmica del Mediterrani, perquè totes les seves zones de cria es troben en aquestes costes. Cada primavera la gavina corsa viatja fins al Mediterrani des de les costes del Senegal i Mauritània, on hiverna.

A principis de la dècada dels 90, el Parc Natural del Delta de l'Ebre concentrava el 70% de la població mundial, segons els experts. Tot i així, amb l'arribada del nou segle, els investigadors van alertar sobre un descens de l'espècia a la zona, a causa de depredadors com la guineu. Segons Daniel Oro, investigaor del CSIC i expert en gavines, aquesta és el principal motiu de la seva fugida cap a la ciutat.  

En aquest context, al 2004, la Generalitat va aprovar un Pla de recuperació de la gavina corsa perquè trobés un lloc segur per criar. La gavina corsa ha triat el port de Barcelona com a destí per a repoduir-se, tot i que a tot Catalunya se'n contabilitzen 2.754 parelles. Catalunya és, després de la Comunitat Valenciana, on més gavines corses hi arriben.

Però el problema no està resolt. “Quan una au migratòria es posa a criar en un lloc urbà, el debat és si aquest espai es pot definir com a zona de nidificació en no poder garantir que torni l'any que ve. Ara cal negociar amb els ports perquè no s'interfereixi a les zones susceptibles de cria, que molt probablement es repetiran els propers anys”, explica Ricard Gutiérrez, tècnic del Departament de Fauna i Flora de la Generalitat. En aquest sentit, l'arribada de la colònia va paralitzar les obres de la zona logística del port, al 2016. Fonts del port expliquen aque aquest any, els nius han obligat a parar-ne una altra al moll Adossat.

Article: MónSOStenible
Font: Generalitat de Catalunya

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook