Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dijous, 29 de juny del 2017

L'espai natural de Sant Miquel del Fai tanca portes després que la Diputació en formalitza l'adquisició per convertir-lo en un espai públic, de referència patrimonial i natural i d'accés gratuït

El recinte de Sant Miquel del Fai ha tancat portes després que el passat 23 de juny la Diputació de Barcelona formalitzés l'adquisició d'aquesta finca fins ara de propietat privada. D'alt valor natural i patrimonial i situada dins els termes municipals de Sant Feliu de Codines, Bigues i Riells i Sant Quirze Safaja, el conjunt, de 70 hectàrees de superficie, està inclòs dins l'Espai d'Interès Natural dels Cingles de Bertí i forma part de la Xarxa Natura 2000. A partir d'ara el recinte queda tancat temporalment a les visites per adaptar-lo al Pla d'usos que s'està elaborant.
 -  -  <br />  <br />
 
Amb motiu de l'adquisició del conjunt de Sant Miquel del Fai, i amb la voluntat d'adaptar-lo, la Diputació de Barcelona es veu obligada a tancar temporalment el recinte a les visites a partir d'aquesta setmana. L'objectiu és poder tenir aquest espai obert als visitant a partir de l'estiu del 2018. Aquest espai emblemàtic va ser adquirit l'any 1990 per l'empresa Espai Natural Sant Miquel del Fai SL, formada per un grup d'empresaris liderats per l'immobiliari Xavier Solano.

Durant aquesta etapa de gestió en mans privades, han visitat aquest espai prop de 1,4 milions de persones, de les quals 104.000 van ser escolars, i s'hi han dut a terme nombroses actuacions per a la conservació de l'espai. Entre aquestes destaquen intervencions clau per a la millora del patrimoni artístic, com ara la rehabilitació de les sales gòtiques de l'abadia o el condicionament de l'ermita romànica del S. XII i les seves representacions pictòriques.

Sant Miquel del Fai és un espai amb un gran ventall d'element naturals i històrics destacables que configuren el seu caràcter com a bé d'interès nacional. La Diputació de Barcelona vol contribuir a la seva conservació i posar en valor els coneixement del conjunt del seu patrimoni natural i cultural a través de la visita oberta i gratuïta.

La proposta d'actuació són dos grans àmbits temàtics que estan intrínsecament relacionats: natura i patrimoni, que configuren aquest paisatge singular i emblemàtic.

Espai d'Interès Natural i Xarxa Natura 2000
Pel conjunt dels seus valors patrimonials i naturals, com a indret d'interès històric i arquitectònic, integrat dins l'Espai d'Interès Natural dels Cingles de Bertí, inclòs en la Xarxa Natura 2000, Sant Miquel del Fai és un indret de referència. El conjunt d'elements que configuren el seu paisatge, que es caracteritza per una tipografia de llargues i profundes cingleres, li proporcionen un atractiu notable i singular.

Gràcies a la seva nova titularitat pública, Sant Miquel del Fai vol ser un espai de referència en la visita i interpretació dels Cingles de Bertí i en la interrelació entre el patrimoni natural i cultural dins la singularitat del seu paisatge. A partir de l'elaboració d'un Pla d'usos de l'espai, es vol garantir la màxima qualitat de conservació dels seus valors patrimonials

Estratègies d'actuació
Posar en valor el patrimoni natural i cultural

L'espai té un alt valor històric i ha estat un referent de visita per a un públic familiar al llarg de molts anys. Ara, el que es vol aconseguir és actualitzar aquest referent per guanyar en qualitat i aprofundir en aquells aspectes de conservació més rellevants.

Ordenar l'espai per oferir-ne la millor percepció al visitant

Fomentar un accés sostenible des dels municipis propers, ordenant els accessos i l'aparcament per tal d'oferir una visita amable i de qualitat d'acord amb l'entorn.

Configurar un espai per a tot tipus de públics

El caràcter públic de Sant Miquel del Fai ha de portar a garantir que sigui un espai inclusiu per poder donar acollida a tot tipus de públic, fomentant una visita activa a través d'una oferta variada d'activitats.

Fomentar la qualitat educativa i divulgativa de l'espai

Dinamitzar activitats educatives d'acord amb l'estratègia mediambiental i de preservació patrimonial.

Exercir de centre distribuïdor de visitants cap als territoris veïns

Contribuir que l'espai sigui motor d'economia sostenible per al territori, tenint en compte les necessitats de promoció econòmica dels municipis de l'entorn.

Article: MónSOStenible
Font: Diputació de Barcelona

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook