Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Diumenge, 4 d'agost del 2019

La colònia de flamencs del Parc Natural del Delta de l'Ebre assoleix una xifra rècord de reproducció

La colònia de flamencs del Parc Natural del Delta de l'Ebre ha assolit aquesta temporada xifres rècord de reproducció des que l'espècie va començar a criar en aquest indret, el 1992. Enguany, s'ha confirmat el naixement de 2.201 polls de les 2.985 parelles identificades a l'única colònia existent d'aquesta espècie a Catalunya, ubicada a les salines de la Trinitat de la Punta de la Banya, a Sant Carles de la Ràpita. La segona xifra més alta de reproducció de l'espècie assolida mai al parc correspon al 2017, quan es van registrar 2.163 polls.
El flamenc és una de les una espècies més emblemàtiques del Parc Natural del Delta de l'Ebre. De fet, és l'únic lloc de Catalunya on es reprodueix i un dels pocs punts de la Mediterrània on ho fa de manera regular. Amb tot, presenta fortes fluctuacions estacionals, amb presència màxima a l'hivern.  Encara que va fer alguns intents al Delta a les dècades de 1970-80, no és fins al 1993 que el flamenc aconsegueix reproduir-se en aquest indret. Fins al moment, ha tingut èxit en 23 ocasions. El nombre de parelles ha anat oscil·lat, entre les 250 de l'any 1992 i les 3.139 parelles de l'any 2009. -  -  <br />  <br />
El flamenc és una de les una espècies més emblemàtiques del Parc Natural del Delta de l'Ebre. De fet, és l'únic lloc de Catalunya on es reprodueix i un dels pocs punts de la Mediterrània on ho fa de manera regular. Amb tot, presenta fortes fluctuacions estacionals, amb presència màxima a l'hivern. Encara que va fer alguns intents al Delta a les dècades de 1970-80, no és fins al 1993 que el flamenc aconsegueix reproduir-se en aquest indret. Fins al moment, ha tingut èxit en 23 ocasions. El nombre de parelles ha anat oscil·lat, entre les 250 de l'any 1992 i les 3.139 parelles de l'any 2009.
 

La població reproductora de flamenc d'enguany s'ha situat molt per sobre de la mitjana des que aquesta au es va establir a les salines de la Trinitat, el 1992. A partir del 2006, es va iniciar una tendència a l'alça en la reproducció d'aquesta espècie, amb un màxim històric de 3.139 parelles el 2009, que es va trencar el 2013. Llavors va començar un període advers de 4 anys (amb valors inferiors a les 1.000 parelles), relacionat amb problemes amb el gavià argentat de potes grogues (Larus michahellis) i la guineu (Vulpes vulpes). Gràcies a la implementació d'accions de control dirigides a ambdues espècies, s'han tornat a recuperar els valors del període 2006 - 2012, assolint enguany el tercer màxim històric.

Anellament de 400 polls

Per tal de millorar el coneixement científic sobre de l'espècie, aquest diumenge s'ha dut a terme l'anellament de prop de 400 polls de la colònia. Així, un grup de persones voluntàries ha col·laborat en la col·locació duna anella metàl·lica i una altra blanca de PVC amb un codi alfanumèric. Aquesta última permet identificar l'exemplar a distància i conèixer els moviments a gran escala de cada individu anellat.

L'anellament de flamencs és una eina de monitoratge coordinada internacionalment en el marc de la Mediterranean and West African Greater Flamingo Network, entitat que aplega 7 països de la conca mediterrània, des de Mauritània fins a Turquia, on es reprodueix habitualment. Des de 2004, i comptant els d'avui, al Parc Natural del Delta de l'Ebre s'han anellat 4.370 exemplars de flamenc, la qual cosa ha permès observar-los en un total de 14 països, com ara França (36%), Espanya (21%) i Itàlia (19%), encara que també s'han registrat observacions a indrets més llunyans com ara Mauritània, Senegal, Montenegro i Turquia.
Article: MónSOStenible
Font: TES

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook