Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Diumenge, 22 de març del 2020

La celebració del Dia Mundial de l'Aigua, ara en plena crisi provocada pel coronavirus, ens ha de fer pensar una vegada més que l'aigua és un be preuat

No ens podem esperar. Tothom hi te un paper a jugar. Aquest és el lema del Dia Mundial de l'Aigua d'aquest 2020 decidit abans que esclatés la pandèmia del coronavirus, i que vinculava la relació de l'aigua i el canvi climàtic. Malgrat la situació mundial que està patint aquest món globalitzat, o potser precisament per això,hem de recordar que l'aigua és un be preuat, preuadíssim, aquests dies que la necessitem tant i que ens ajuda a rentar-nos les mans, el cos i les robes per evitar contagis. Recordem, però fer-ne un bon ús, i recordem que només un 3% de tota l'aigua que hi ha a la Terra és dolça. D'aquesta, l'1,74% es troba en forma de gel a les glaceres i als casquets polars. I que si en restem l'aigua atmosfèrica, la que forma part dels éssers vius i la de constitució dels sòls, només queda un 0,007% d'aigua disponible per als éssers humans. És, per tant, essencial, que la utilitzem sota criteris d'estalvi i que després la gestionem de la manera més eficient possible. Avui, Dia Mundial de l'Aigua en plena pandèmia del coronavirus, recordem aquest missatge.

El Dia Mundial de l'Aigua, que se celebra aquest diumenge 22 de març enmig de la crisi provocada pel *COVID-19, suposa un bon moment per valorar la fortalesa i la resiliència dels nostres serveis d'abastament i sanejament d'aigua urbana Malgrat que els reptes de la gestió hídrica no són els mateixos arreu del món, existeix un full de ruta comú, que inclou el consens social i la col·laboració entre institucions públiques i el teixit empresarial especialitzat

El Dia Mundial de l'Aigua 2020 ens convida a reflexionar sobre el canvi climàtic i la seva relació directa amb la gestió de l'aigua. Els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) *nº13 i *nº6 de Nacions Unides, -"Acció pel Clima" i "Aigua Neta i Sanejament"-, suposen una crida al conjunt de la societat per unir esforços, impulsar aliances (ODS 17 Col·laboració Público-Privada) i oferir solucions viables per a la gestió sostenible de l'aigua en una triple dimensió: social, financera i mediambiental.

El canvi climàtic suposa una clara amenaça per a la humanitat i l'aigua és el factor clau del qual dependrà aconseguir el desenvolupament sostenible. Quina és la situació? Segons dades de Nacions Unides, la disminució dels recursos d'aigua dolça serà d'un 40% per a l'any 2030. L'Informe Mundial de l'ONU sobre desenvolupament de Recursos Hídrics (2018) preveu un augment de la demanda d'aigua d'entre el 20 i el 30% per a 2050. En aquest escenari, l'organisme internacional va declarar la dècada 2018-2028 com el Decenni d'Acció per a l'Aigua: Aigua i Desenvolupament Sostenible, la qual cosa suposa un inequívoc reconeixement de l'aigua com a factor clau.

L'extraordinària situació que aquests dies s'està vivint a tot el món a causa del COVID-19 és una prova més de la fortalesa i resiliència dels sistemes de proveïment i depuració de l'aigua urbana. Malgrat la gravetat de la situació, que ha paralitzat l'activitat quotidiana mundial, els serveis d'aigua urbana continuen, en general, prestant-se amb normalitat i contribuint de manera decisiva al fet que la situació no sigui encara més greu. Malgrat que els reptes de la gestió hídrica no són els mateixos arreu del món, existeix un full de ruta comú, que inclou el consens social i la col·laboració entre institucions públiques i el teixit empresarial especialitzat. Les empreses que gestionen el cicle urbà de l'aigua compten amb equips humans altament qualificats i amb demostrada vocació de servei, amb la més moderna tecnologia i amb una notable capacitat innovadora.

El Dia Mundial de l'Aigua (World Water Day) se celebra anualment el 22 de març com un mitjà per centrar l'atenció en la importància de l'aigua dolça i la defensa de la gestió sostenible dels recursos d'aigua dolça. L'Assemblea General de les Nacions Unides va designar el 22 de de març de 1993 com el primer Dia Mundial de l'Aigua.

El tema del Dia Mundial de l'Aigua 2020 tracta l’aigua i el canvi climàtic, i com es vinculen de manera inextricable les dues. L’adaptació als efectes de l’aigua del canvi climàtic protegirà la salut i salvarà vides, lL’ús d’aigua de manera més eficient reduirà els gasos d’efecte hivernacle dels sistemes de tractament.

L'ACA celebra els 20 anys

L’Agència Catalana de l’Aigua, que participa activament cada any en la celebració d'aquest dia, celebra enguany els 20 anys de la seva creació fruit de la fusió de tres organismes que ja venien planificant i gestionant el cicle de l’aigua a Catalunya des de la recuperació de la Generalitat: la Junta de Sanejament, la Junta d’Aigües i la direcció general d’Obres Hidràuliques. Aquest període ha estat marcat per l'important desplegament dels serveis del cicle de l’aigua gràcies a la creació del primer impost ambiental finalista al nostre país, el cànon de l’aigua, que paguem tots i totes a la factura de l’aigua i que ens ha permès desenvolupar el Pla de sanejament de Catalunya, amb més de 520 depuradores en servei i el 97% de la població sanejada, així com també la construcció de nombroses d'infraestructures hidràuliques pioneres per a garantir l’aigua per a tots els usos i, alhora, la recuperació, la conservació i la millora dels rius, rieres i altres ecosistemes aquàtics del nostre país, tal com demana una societat que es vol moderna, de progrés i sostenible.

Per celebrar el 20 anys de l'ACA, aquest organisme públic va convocar un concurs d’imatges amb els rius i rieres en el punt mira de les càmeres fotogràfiques i telèfons mòbils . I mitjançant els espais de participació que són les xarxes socials de Instagram i Facebook, van proposar a la ciutadania que publiquessin fotografies sobre el lema “Els rius i rieres de Catalunya” amb  l’etiqueta: #acaworldwaterday2020

El concurs s'ha realitzat amb la col·laboració del perfil d’Instagram de @cec_cat del Centre Excursionista de Catalunya, amb qui s'ha fet la promoció i la selecció de les imatges presentades en el termini comprès entre l'1 de febrer i l'1 de març. 

 
 

Article: MónSOStenible

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook