Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dijous, 17 de setembre del 2020

Representants de moviments climàtics demanen la creació de l'Assemblea Ciutadana pel Clima

Un centenar de persones convocades per diversos moviments climàtics s'han concentrat aquest dimecres 16 de setembre davant del Parlament de Catalunya per reclamar que es creï una Assemblea Ciutadana pel Clima. Consideren que el govern català, després d'haver declarat l'emergència climàtica el 14 de maig de 2019, ha fet molt pocs passos per combatre-la.
 
 -  -  <br />  <br />


Durant la protesta, que pretenia ser un acte reivindicatiu i simbòlic, es van pintar samarretes reclamant la creació de l'assemblea i es van fer diversos parlaments


Aprofitant que en el Parlament de Catalunya s'estava celebrant el debat de política general, un centenar d'activistes, convocats per diversos moviments climàtics com Extinction Rebellion, Fridays for Future, la Federació d'Associacions de Veïnes i Veïns de Barcelona (FAVB) i Teachers for Future, es van concentrar davant d'aquesta institució "per exigir que el govern català convoqui l'Assemblea Ciutadana pel Clima; volem que la ciutadania sigui capaç de prendre decisions que no són capaços de prendre la classe política", va explicar Jaume Osete, membre d'Extinction Rebellion i participant de la protesta.

Els manifestants demanen que, seguint exemples de països com Islàndia, Irlanda, Regne Unit o França, l'assemblea estigui formada per persones escollides per un sorteig representatiu "de la pluralitat de la societat catalana en nivells socioeconòmics, culturals i generacionals", una representativitat que a parer dels manifestants, a hores d'ara no té el Parlament català.
Seguint el model dels països abans esmentats l'assemblea ciutadana ha de ser "el camí a seguir de cara a impulsar polítiques per fer front a la crisi ecosocial perquè no deixin ningú enrere", segons es diu en un comunicat de premsa. Per tal que les decisions preses per l'assemblea no quedin en un paper mullat, aquestes "haurien d'estar assessorades per informació tècnica i científica independent, basada en l'evidència científica" i alhora "els governs s'han de comprometre a implementar les seves propostes".

Segons els organitzadors de la protesta l'Assemblea Ciutadana "és l'única manera de tirar endavant polítiques que tinguin en compte les particularitats del nostre territori i població", perquè "l'emergència climàtica i ecològica, per la seva naturalesa, va més enllà de les fronteres municipals i estatals, però no se li pot fer front sense escoltar les necessitats i problemàtiques concretes de cada territori en la seva diversitat", s'afirma en el mateix comunicat.

En el mes d'octubre es podrien fer nous actes reivindicatius, aquesta vegada per reclamar la creació d'una Assemblea Ciutadana estatal. "El govern espanyol s'ha compromès a crear-la però de moment ho té aturat", indica Osete, qui considera que el model aplicat a França "on el president Macron va acceptar gairebé la totalitat de les propostes fetes per l'assemblea", seria el model a seguir. 


Article: Josep Ferrer

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook