Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dissabte, 18 de febrer del 2023

Investigadors de l'Institut de Ciències del Mar de Barcelona estudien a l'Antàrtida el paper dels aerosols marins en la regulació del clima global

L´Institut de Ciències del Mar de Barcelona (ICM-CSIC), amb finançament de l´Agència Estatal de Recerca, serà l´encarregat de liderar el projecte internacional Polar-Change. En concret, l'equip se centrarà en l'estudi de les fonts, la composició i la dinàmica dels aerosols marins als entorns antàrtics amb l'objectiu de relacionar els processos d'emissió d'aquests aerosols amb els microorganismes marins polars que habiten a l'oceà i al gel. L'expedició recorrera fins al 21 de març l'Antàrtida amb l'objectiu d'aprofundir en l'estudi del paper dels aerosols marins en la regulació del clima de la Terra. En total, participaran a l'expedició, que es realitzarà a bord del vaixell oceanogràfic Hespérides, una trentena d'investigadores i investigadors de 14 nacionalitats diferents provinents de 4 continents. Els resultats d'aquesta expedició, integrada per un equip multidisciplinari de químics, físics, biòlegs i una gran varietat de tecnòlegs, serviran per obtenir una imatge global de les interaccions entre l'oceà, el gel i l'atmosfera al voltant de l'Antàrtida. s'espera que contribueixin a millorar els models climàtics en què es basen les prediccions del clima polar.
L'expedició va a bord del buc oceanogràfic Hespèrides -  -  <br />  <br />
L'expedició va a bord del buc oceanogràfic Hespèrides

L'investigador de l'ICM-CSIC Manuel Dall'Osto, responsable científic d'aquesta campanya de recerca, ha explicat que "navegarem al voltant de la península antàrtica i ens desplaçarem fins al nord del mar de Weddell per investigar com es formen les partícules contingudes a mostres d'aire. Per això hem dissenyat una sèrie de càmeres experimentals on reproduïm els processos de generació d'aerosols derivats del trencar de les onades” 

Els aerosols, partícules diminutes en suspensió que poden ser tant d'origen natural com antropogènic, exerceixen un paper molt important en la regulació del clima de la Terra en actuar com a nuclis de condensació de les gotes d'aigua que acabaran formant els núvols. Alhora, aquestes determinen la radiació solar que arriba a la superfície del planeta en reflectir parcialment els raigs de sol, de manera que exerceixen un paper fonamental en la regulació del clima.

Per això, cal aprofundir tant en la composició química i biològica de l'aigua com en els processos de formació dels núvols, especialment en un moment en què els efectes del canvi climàtic estan afectant, de manera accelerada, les zones polars. De fet, els darrers anys el desglaç de les zones polars s'està produint a velocitats significativament més elevades que les esperades. Tot i així, hi ha encara poques evidències sobre l'impacte de l'escalfament en els microorganismes que habiten l'aigua i el gel, i com els canvis en els ecosistemes marins polars afecten el propi clima.

Pel que fa a això, l'investigador de l'ICM-CSIC Rafel Simó, coordinador del projecte Polar-Change, apunta que “el desglaç creixent de l'oceà Antàrtic durant l'estiu austral, causat pel canvi climàtic, pot afavorir les emissions de substàncies formadores de núvols, un procés que fins ara s'ha tingut molt poc en compte als estudis del clima polar”.
Article: MónSOStenible
Font: CSIC

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook