Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dimecres, 8 de febrer del 2023

Amb la construcció d'una planta pilot de producció d'hidrogen, la UPC avança un pas més en la recerca i la innovació en tecnologies de l'hidrogen verd

L'hidrogen verd és una solució sostenible clau per a la transició energètica atesa la seva alta versatilitat com a vector, amb un potencial enorme per a la descarbonització de la indústria i el transport i per a la gestió òptima de les xarxes d'energia. El desenvolupament de les tecnologies i les infraestructures de l'hidrogen són clau per al futur desenvolupament del sistema energètic -basat en l'energia elèctrica d'origen renovable- i del sistema econòmic de la societat. Amb la creació d'una planta planta pilot de producció d'hidrogen al Campus Diagonal-Besòs la UPC, que a finals de l'any 2021 va crear el Centre Específic de Recerca de l'Hidrogen, fa un pas més endavant en la investigació i implementació de les tecnologies de l'hidrogen. La planta, que es preveu entri en funcionament el proper mes de juny, s'ha presentat aquest matí en el marc de la celebració d'unes jornades sobre les oportunitats i estratègies de l'hidrogen.
 -  -  <br />  <br />


Després que el desembre del 2021 es crees el Centre Específic de Recerca de l’Hidrogen (CER-H2) impulsat per Universitat Politècnica de Catalunya·BarcelonaTech (UPC) com un nou nucli de coneixement centrat en la recerca, la innovació i la transferència de tecnologies de l’hidrogen i amb la voluntat de ser un centre de referència internacional i per contribuir a avançar en el coneixement en l'àmbit de l’hidrogen i fer-lo viable com a vector energètic., ara s'ha inciat la construcció d'un laboratori d'hidrogen (UPC Hydrogen Laboratory) i d'una planta pilot de producció d'hidrogen al Campus Diagonal-Besòs. Aquestes instal·lacions capdavanteres, que entraran en funcionament al juny, constituiran un 'living lab' per avançar en la recerca i la innovació en tecnologies de l'hidrogen -un vector energètic clau en la transició a la descarbonització-, donar suport al teixit industrial i desenvolupar activitats de formació.


L'UPC Hydrogen Laboratory de la Universitat Politècnica de Catalunya - BarcelonaTech (UPC), ubicat a la tercera planta de l'edifici C del Campus Diagonal-Besòs, en un espai de 340 m2, entrarà en funcionament al juny, quan s'acabi la primera fase de construcció. La nova infraestructura proporcionarà suport tècnic i proves de durabilitat a la indústria, desenvoluparà noves tecnologies basades en l'hidrogen (H2) i oferirà un aparador de la tecnologia de l'hidrogen per al sector empresarial i el món acadèmic. L'hidrogen i l'electricitat obtinguts al laboratori es produiran de forma local, sostenible i modular, a partir d'una planta pilot de producció d'hidrogen instal·lada al terrat del mateix edifici C. Així, el laboratori tindrà la seva pròpia micro-xarxa per optimitzar el consum i la producció d'hidrogen i electricitat. L'objectiu és arribar a generar, en la primera fase, més de 12 kW de potència elèctrica amb 24 plaques solars, 10 kW de potència elèctrica per a la micro-xarxa del laboratori a través d'una pila de combustible i, ja en la fase final, produir 20 Nm3/h (metres cúbics normals per hora) d'hidrogen amb una capacitat d'emmagatzematge de 300 Nm3 fins a 400 bars.

La infraestructura del laboratori consta de 4 estacions de proves per a equips petits, en ordre de watts, 4 estacions de prova per a equips mitjans, de fins a 1 kW; 4 estacions de prova per a equips mitjans/grans de fins a 10 kW cadascuna i 1 cambra ambiental de 3x4 m2 per provar sistemes d'automoció, amb potència màxima de fins a 100 kW.m

L'hidrogen necessari per fer els experiments al laboratori serà produït a la planta pilot de producció. Les línies de recerca en hidrogen que es duran a terme al laboratori seran de producció, compressió i transport, emmagatzematge i ús de l'hidrogen.

Aquesta infraestructura compta amb un finançament de més d'un milió d'euros dels Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER).

Un nou pol d'innovació

En els darrers anys, la UPC ha obtingut uns 6 milions d'euros de finançament per a projectes directament relacionats amb l'hidrogen. El Centre Específic de Recerca de l'Hidrogen (CER-H2), creat ara fa un any, aglutina l'activitat de recerca de la Universitat en aquest àmbit, amb 39 investigadors de nou grups de recerca. És un centre referent que ofereix diferents capacitats tecnològiques i de recerca per tal que les empreses puguin explorar noves vies d'innovació en aquest camp: des de la producció d'hidrogen amb energies renovables (hidrogen verd) o combinant-ne l'absorció d'emissions (hidrogen blau), fins a l'emmagatzematge, la distribució i els usos finals en la indústria o el transport.

La descarbonització de la indústria i del transport és un dels reptes clau de les tecnologies de l'hidrogen per als pròxims anys. Alguns dels projectes innovadors del CER-H2 per avançar en aquest objectiu se centren a desenvolupar nous sistemes d'emmagatzematge d'hidrogen líquid, transformant-lo a combustibles líquids sintètics, com a combustible d'emissions zero per a aeronaus, crear catalitzadors bimetàl·lics per a la producció d'hidrogen verd i blau, dissenyar piles d'hidrogen per a vehicles elèctrics híbrids o crear sistemes intel·ligents de combustió d'hidrogen per descarbonitzar la indústria del vidre, cimentera, siderúrgica i ceràmica. També s'estudia l'ús de l'hidrogen com a producte químic per a la fabricació d'amoníac, amb el repte de produir-lo mitjançant hidrogen verd, sense emissions contaminants (actualment l'amoníac ja es produeix amb hidrogen, però acostuma a ser hidrogen gris, a partir de gas natural, que emet gasos d'efecte hivernacle). Així mateix, s'estudia per al seu ús com a fertilitzant o com a combustible per al transport marítim.

Jornada sobre les oportunitats i estratègies de l’hidrogen

La jornada ‘Hidrogen: oportunitats i estratègies’, que ha tingut lloc el mateix dia 8 de febrer, a la sala d’actes de l’Escola d’Enginyeria de Barcelona Est (EEBE), al Campus Diagonal-Besòs, ha reunit agents clau del territori. Ha estat un punt de trobada de la recerca en hidrogen a Catalunya i una oportunitat per conèixer els projectes que s’estan desenvolupant en aquest àmbit estratègic per avançar cap a la descarbonització. En el marc de la jornada s'ha visitat l'UPC Hydrogen Laboratory i la planta pilot de producció d'hidrogen.

 


Article: MónSOStenible

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook

Imatges

L'UPC Hydrogen Laboratory de la Universitat Politècnica de Catalunya - BarcelonaTech (UPC), ubicat a la tercera planta de l'edifici C del Campus Diagonal-Besòs, en un espai de 340 m2, entrarà en funcionament al juny, quan s'acabi la primera fase de construcció. La nova infraestructura proporcionarà suport tècnic i proves de durabilitat a la indústria, desenvoluparà noves tecnologies basades en l'hidrogen (H2) i oferirà un aparador de la tecnologia de l'hidrogen per al sector empresarial i el món acadèmic. L'UPC Hydrogen Laboratory de la Universitat Politècnica de Catalunya - BarcelonaTech (UPC), ubicat a la tercera planta de l'edifici C del Campus Diagonal-Besòs, en un espai de 340 m2, entrarà en funcionament al juny, quan s'acabi la primera fase de construcció. La nova infraestructura proporcionarà suport tècnic i proves de durabilitat a la indústria, desenvoluparà noves tecnologies basades en l'hidrogen (H2) i oferirà un aparador de la tecnologia de l'hidrogen per al sector empresarial i el món acadèmic. Investigadors del CER-H2. D'esquerra a dreta: Attila Peter Husar, sotsdirector del CER-H2 i responsable de l'UPC Hydrogen Laboratory; Maria Serra, directora del CER-H2; Jordi Llorca, investigador del grup de recerca Nanoenginyeria de Materials Aplicats a l’Energia (NEMEN) i vicerector de Recerca de la UPC; Lluís Soler, investigador Ramon y Cajal del mateix grup de recerca i del Centre de Recerca en Ciència i Enginyeria Multiescala de Barcelona Investigadors del CER-H2. D'esquerra a dreta: Attila Peter Husar, sotsdirector del CER-H2 i responsable de l'UPC Hydrogen Laboratory; Maria Serra, directora del CER-H2; Jordi Llorca, investigador del grup de recerca Nanoenginyeria de Materials Aplicats a l’Energia (NEMEN) i vicerector de Recerca de la UPC; Lluís Soler, investigador Ramon y Cajal del mateix grup de recerca i del Centre de Recerca en Ciència i Enginyeria Multiescala de Barcelona La infraestructura del laboratori consta de 4 estacions de proves per a equips petits, en ordre de watts, 4 estacions de prova per a equips mitjans, de fins a 1 kW; 4 estacions de prova per a equips mitjans/grans de fins a 10 kW cadascuna i 1 cambra ambiental de 3x4 m2 per provar sistemes d'automoció, amb potència màxima de fins a 100 kW.m La infraestructura del laboratori consta de 4 estacions de proves per a equips petits, en ordre de watts, 4 estacions de prova per a equips mitjans, de fins a 1 kW; 4 estacions de prova per a equips mitjans/grans de fins a 10 kW cadascuna i 1 cambra ambiental de 3x4 m2 per provar sistemes d'automoció, amb potència màxima de fins a 100 kW.m

Informació relacionada

Dimarts, 23 de maig del 2023
Experts en contaminació acústica al mar es reuneixen al congrés OCEANOISE2023 de Vilanova i la Geltrú
Dimarts, 7 de maig del 2019
La Universitat Politècnica de Catalunya aprova una declaració sobre l'Estat d'Emergència Climàtica
Diumenge, 5 de maig del 2019
L'anàlisi d'un meteorit revela secrets sobre el naixement del sistema solar
Dimecres, 20 de febrer del 2019
El Morell és l'unic municipi del Camp de Tarragona que continua l'estudi sobre la qualitat de l'aire
Dimecres, 31 de maig del 2017
Plantes fotovoltaiques per a l'autoconsum energètic del Campus de la UPC a Terrassa
Dimarts, 31 de juliol del 2012
Un estudi descarta l'aigua de reg com a possible font de contaminació del brot epidèmic dels cogombres