Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dijous, 10 de juny del 2021

Es restringeix l'accés amb vehicle privat a alguns parcs naturals com el Cap de Creus, el Delta de l'Ebre o l'Alt Pirineu per evitar-hi la massificació

A partir d'aquest cap de setmana que restringit l'accés amb vehicle privat als parcs naturals marítims d''el Cap de Creus i el Delta de l'Ebre, i als de muntanya de l'Alt Pirineu i les Capçaleres del Ter i del Freser. Aquesta és una de les mesures del pla de xoc presentat per la conselleria d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural per evitar la massificació als parcs naturals després que l'afluència de visitants a aquests espais naturals s'hagi doblat durant la pandèmia i que s' hagi posat de manifest que més del 80% de les persones que hi accedeixen desconeix que pot perjudicar la flora i la fauna d'aquests indrets.El pla també inclou una prova pilot al parc Cadí-Moixeró que dcecidirà si també es restringeix l'accés en vehicle a aquest parc natural.
 
 -  -  <br />  <br />


El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural posa en marxa un pla de xoc per evitar la massificació dels parcs naturals, amb l’objectiu de compatibilitzar la protecció del paisatge, la flora i la fauna, amb la pesca, l’agricultura, la ramaderia i les activitats d’oci i les turístiques. Els ajuntaments i la Generalitat aplicaran mesures diferents, en funció de la necessitat de cada espai, com la presència d’agents cívics, busos llançadora, pagament per accedir als pàrquings, accés amb reserva prèvia, millores en la senyalització i delimitació dels espais transitables.

La consellera Teresa Jordà presentant el pla de xoc per evitar la massificació als parcs naturals, aquest dijous al matí al Cap de Creus -  -  <br />  <br />
La consellera Teresa Jordà presentant el pla de xoc per evitar la massificació als parcs naturals, aquest dijous al matí al Cap de Creus


Bus llançadora per arribar a la Punta del Cap de Creus

El Parc Natural del Cap de Creus serà el primer d’estrenar mesures, a partir de demà. El pas de vehicles per la carretera que va de Cadaqués al Far quedarà restringit entre les 9:30 h. i les 20:00 h. Llevat de les persones que ho facin a peu o en bicicleta, durant aquestes deu hores i mitja, l’única manera d’arribar-hi serà amb uns busos llançadora, amb una freqüència de pas de cada 20 minuts. Per agafar l’autobús, els visitants podran aparcar els seus vehicles motoritzats a un nou aparcament gratuït, al Corral d’en Morell, a Cadaqués, que serà el punt de sortida i d’arribada de les llançadores. El preu del trajecte d’anada i tornada serà de 8 euros pels adults, rebaixat tant per a la gent gran com per als veïns de Cadaqués, i gratuït per als menors de 3 anys. L’accés en cotxe i moto estarà controlat per un sistema de videovigilància. L’incompliment de les restriccions suposarà una sanció de 300 euros. 

Prova pilot amb autobusos al Cadí Moixeró 

L’últim cap de setmana de juny, coincidint amb l’Open Cavalls del Vent 2021, el Parc Natural del Cadí Moixeró farà una primera prova pilot, amb el Consell Comarcal del Berguedà, amb una  llançadora que connectarà Saldes i el mirador de Gresolet. Per fer possible la substitució dels vehicles privats per l’autobús, l’Ajuntament de Saldes estudia la ubicació d’un aparcament que pugui absorbir tot el parc mòbil dels excursionistes que s’hi desplacen per fer el cim del Pedraforca.  

Reserva prèvia per a l’accés a les Capçaleres del Ter i del Freser

Aquest estiu, per primera vegada, hi haurà control d’aforament al Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser. Les restriccions s’aplicaran en les dues vies d’accés, al terme de Queralbs; tant per la collada de Fontalba com per les Gorgues del Freser i Coma de Vaca.

Per accedir a la collada de Fontalba, els visitants hauran de fer una reserva prèvia, amb un cost anticipat de 5 euros. El Parc ha limitat la capacitat via collada de Fontalba a un màxim de 100 vehicles per dia. Fontalba és un dels principals accessos al Parc Natural, tant per fer l’ascensió al Puigmal com per fer el camí cap a la Vall de Núria. Es tracta d’una pista forestal d’uns 10 km de longitud, amb final a la collada mateixa, de propietat municipal. Els diners que recapti l’Ajuntament serviran per al manteniment de la pista forestal, la senyalització i la instal·lació de barreres de protecció. En el cas les Gorgues del Freser  i Coma de vaca, el pagament per a l’accés també serà de 5 euros, però no caldrà reserva prèvia.

Aforament limitat a l'Alt Pirineu

El Parc Natural de l’Alt Pirineu també implementarà un sistema de reserva d'aparcament a la capçalera de la Vall Ferrera. Especialment, en zones emblemàtiques com la capçalera de la Vall Ferrera, la vall de Bonabé, Boavi, la Vall de Tavascan, la Mollera d’Escalarre o Sant Joan de l’Erm.

També s'està treballant per controlar l'accés motoritzat a l'aparcament de la Molinassa. Aquesta zona és una de les més freqüentades del Parc ja que és el punt de partida per fer l'ascensió a peu a la Pica d'Estats.

Agents cívics al Delta de l’Ebre

El Parc Natural del Delta de l’Ebre controlarà l’accés de vehicles a la platja i a la barra del Trabucador, que és un espai molt freqüentat per autocaravanes i vehicles camperitzats, que hi passen la nit encara que estigui prohibit. El Parc i l’Ajuntament de la Ràpita concretaran la fórmula en els propers dies.

El Delta reforçarà la protecció a les zones de nidificació d’ocells de la Punta del Fangar, l’illa de Buda, el Garxal i les zones de nidificació, amb la presència d’agents cívics que alertaran de la necessitat de respectar l’entorn per preservar-ne els valors naturals. A les platges de Mitjorn i de l’Eucaliptus, el Parc regularà l’aparcament amb pals i cordes per protegir-ne la vegetació.

Més de mig miler de campers en una nit a la Barra del Trabucador

Totes les mesures es posen en marxa ara, a les portes de les vacances, amb el precedent de l’allau dels mesos de juliol i agost de l’any passat i de l’última Setmana Santa. L’estiu del 2020, els espais naturals de Poblet, els Ports, Delta de l’Ebre, Cap de Creus, Capçaleres del Ter i del Freser i Cadí- Moixeró van doblar els visitants de l’any anterior.

Els dies més crítics, la punta del Cap de Creus ha arribat a acollir 1.500 vehicles; a l’entorn de 550 furgonetes camperitzades han passat la nit a la Barra del Trabucador; i el Pedraforca ha concentrat més de 200 excursionistes per a fer-hi el cim.

La relació de la pandèmia amb la massificació

La pandèmia i les restriccions de mobilitat han comportat problemes de massificació dels parcs naturals. L’increment de visites es deu, d’una banda, a la concentració dels visitants habituals, que han descartat altres destins; i, de l’altra, a l’arribada de nous perfils, menys conscients de la necessitat de preservar l’entorn.

Amb l’augment de les visites, també han crescut actituds inadequades com el passeig amb animals de companyia sense lligar, la circulació fora de pista, l’aparcament en llocs no autoritzats, l’abandonament d’espècies invasores com porcs vietnamites o tortugues de Florida, danys a pastures i destorb als ramats.

8 de cada 10 visitants sense consciència de l’impacte en l’entorn

Precisament, una enquesta recent assenyala que el 84% dels visitants dels parcs naturals desconeix que la seva conducta pot malmetre la biodiversitat. En aquest sentit, en les properes setmanes, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural iniciarà una campanya de conscienciació, a les xarxes socials, adreçada als joves, sobre la necessitat de respectar i conservar els espais protegits.

El Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser és un parc natural que inclou territori pertanyent a l'espai de les Capçaleres del Ter i del Freser i també a un altre espai d'interès natural –Serra Cavallera- i incorpora zones que fins ara no estava incloses en el Pla d'Espais d'Interès Natural -  -  <br />  <br />
El Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser és un parc natural que inclou territori pertanyent a l'espai de les Capçaleres del Ter i del Freser i també a un altre espai d'interès natural –Serra Cavallera- i incorpora zones que fins ara no estava incloses en el Pla d'Espais d'Interès Natural


El passat mes d'octubre el Consorci Forestal de Catalunya reclamava l'adopció mesures de regulació de l'accés al medi natural, i que es recuperési el full de ruta pels usos del bosc que fa anys que està aturat. La petició coincidia amb els efectes d'un cap de setmana en què espais com el Parc Natural del Montseny es tornaven a omplir registrant una sobredimensionada afluència de visitants, tot i la crida de les autoritats a limitar la mobilitat. Aquest ha estat un fenòmen que, tot i que anava incrementant en els darrers anys, ha esclatat amb les mesures de desconfinament post pandèmia.


Article: MónSOStenible
Font: ACAAR

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook

Imatges

El Parc Natural del Cap de Creus va ser el primer parc marítim-terrestre de Catalunya. Va ser creat l'any 1998 i protegeix gran part de la península del cap de Creus. Té una superfície de 13.886 ha, de les quals 10.813 corresponen a la part terrestre i 3.073 a la marina El Parc Natural del Cap de Creus va ser el primer parc marítim-terrestre de Catalunya. Va ser creat l'any 1998 i protegeix gran part de la península del cap de Creus. Té una superfície de 13.886 ha, de les quals 10.813 corresponen a la part terrestre i 3.073 a la marina El Parc Natural de l'Alt Pirineu, creat l'1 d'agost del 2003, abarca les comarques del Pallars Sobirà i l'Alt Urgell. És el més extens de Catalunya; la seva extensió supera les seixanta mil hectàrees, i representa el 55,5% del territori total del Pallars Sobirà El Parc Natural de l'Alt Pirineu, creat l'1 d'agost del 2003, abarca les comarques del Pallars Sobirà i l'Alt Urgell. És el més extens de Catalunya; la seva extensió supera les seixanta mil hectàrees, i representa el 55,5% del territori total del Pallars Sobirà El Parc Natural del Delta de l'Ebre és la zona humida protegida més gran de Catalunya. En total, 7.736 hectàrees on els arrossars cobren un color diferent en funció de l'època de l'any en què ens trobem, i es converteixen en un pol d'atracció d'una flora i fauna riquíssimes El Parc Natural del Delta de l'Ebre és la zona humida protegida més gran de Catalunya. En total, 7.736 hectàrees on els arrossars cobren un color diferent en funció de l'època de l'any en què ens trobem, i es converteixen en un pol d'atracció d'una flora i fauna riquíssimes

Informació relacionada

Dijous, 21 de juliol del 2022
Detecten una alga invasora al Parc Natural del Parc de Creus i a les Illes Medes
Dijous, 3 de setembre del 2020
Una operació de neteja al Parc Natural del Cap de Creus retira més de 150 kg de residus, sobretot plàstics, burilles de cigarretes i tabac
Dilluns, 6 de juliol del 2020
Es detecta al Parc Natural del Cap de Creus una de les espècies d'algues invasores més nocives
Dimarts, 20 d'octubre del 2020
El CFC reclama mesures per regular l'accés al medi natural
Dimecres, 10 de juny del 2020
El Parc del Montseny i Aigua Viladrau signen un acord per fomentar la sostenibilitat dels recursos hidrològics del massís
Divendres, 24 d'abril del 2020
Espoli d'una desena de tritons del Montseny. La Diputació de Barcelona i la Generalitat es personaran en la causa
Diumenge, 24 de febrer del 2019
Natura i Catalunya estan passant un mal moment
Dissabte, 17 de febrer del 2018
L'accés al Parc Natural del Montseny està regulat amb algunes restriccions aquest cap de setmana
Dilluns, 4 de desembre del 2017
Anar al Parc del Montseny en transport públic