El principal argument de pes esgrimit pels científics per oposar-se és el canvi climàtic. "Les darreres publicacions indiquen que la majoria de les estacions d'esquí als Pirineus seran inviables a finals de segle" a causa de l'augment de les temperatures que ha estat d'1,3 °C al llarg dels darrers cinquanta anys "i l'increment de temperatures màximes pot oscil·lar entre 1 i 2,7 °C el 2030 i 1,4 i 4 °C el 2050 en funció de si estabilitzem o seguim incrementant les emissions de gasos d'efecte hivernacle". Això provoca que per cada grau que augmenta la temperatura "el mantell redueix la seva durada en vint-i-cinc dies a cota de 2000 m s.n.m", segons es diu en el punt 2 del manifest.
Insostenibles
Els signants del manifest afirmen que organitzar uns Jocs Olímpics només es pot fer "amb un augment del consum d'energia, d'aigua i de la contaminació" i la construcció de noves infraestructures per facilitar la mobilitat entre les zones més poblades i els Pirineus comportarien "impactes nocius per a la societat i el medi ambient, com per exemple l'abocament d'aigües residuals i l'augment d'emissions de CO?".
Critiques als polítics
Els científics també carreguen contra els polítics, ja que consideren que la proposta de candidatura "és poc transparent i no té un pla d'implementació concret, acompanyat pel document pertinent d'avaluació ambiental" com "exigeixen", diverses lleis i decrets. Alerten que celebrar els Jocs Olímpics "poden ser incompatibles amb els diversos compromisos legals i polítics adquirits per les institucions catalanes a diferent escala (per exemple objectius de desenvolupament sostenible; normativa de protecció d'espais de la Xarxa Natura 2000; objectius de planificació dels espais naturals protegits que es poden veure afectats, objectius dels plans comarcals d'acció sectorial turística que advoquen per una desestacionalització, etc.)".
Pèrdues econòmiques
Els científics també han analitzat els costos i beneficis que comporta pels territoris que han organitzat esdeveniments d'aquestes característiques. La principal conclusió és que "no han tingut efectes positius significatius en el PIB de les regions on s'han celebrat. En canvi, sí que s'ha observat un efecte negatiu, amb caigudes del PIB d'entre el 2,3% i el 2,7% (en comparació amb el PIB nacional) durant l'any dels jocs i posteriorment" motivat per diversos factors com la limitació per acollir visitants o la disminució de l'activitat turística habitual i l'activitat econòmica que se'n deriva.
En cas de fer els Jocs Olímpics d'Hivern als Pirineus la manca de neu obligaria a invertir molts diners per a solucionar aquesta absència, com a passat a la Xina, i adequar les infraestructures obsoletes "podrien tenir uns costos molt alts". L'anàlisi també conclou que "la repercussió econòmica dels jocs sobre les poblacions locals és escassa, ja que només proporcionen feina precària, principalment a persones de fora del territori, i les inversions són captades bàsicament per grans empreses de construcció i hostaleria, sense repercussió positiva per la població local, com ara els petits comerços".
Signants del manifest
Els científics signants del manifest provenen majoritàriament de l'àmbit acadèmic i d'institucions públiques i privades de renom tant catalanes com de l'estranger com ara Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental, Institut Català d'Ornitologia, Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat de Girona, Universitat de Lleida, Museu de Ciències Naturals de Granollers, Universitat d'Òxford, Università di Pisa o University of Antweerpen.
El manifest és obert a noves adhesions.