Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dilluns, 16 de maig del 2022

Es crea una plataforma per defensar la celebració dels Jocs Olímpics d'Hivern

La candidatura d'uns Jocs Olímpics d'Hivern al Pirineu l'any 2030 ha nascut amb polèmica, tant per la seva pròpia presentació com per les campanyes que està despertant tant en contra com a favor. La candidatura encara no està definida i, en el cas de definir-se, encara no se sap ni serà en solitari de Catalunya o en conjunt de Catalunya i Aragó. En aquiest sentit, la presentació s'ha anat dilatant. I en tot aquest temps han sorgit moviments en contra com el de la Plataforma Stop JJOO o el Manifest de científics contraris a la celebració dels Jocs. Però aquests dies també ha sorgit la Plataforma "Per un impuls al Pirineu, diem Sí" que aplega un ampli sector empresarial de l?Alt Pirineu i Aran, Lleida i Girona.
 -  -  <br />  <br />


El sector empresarial de l’Alt Pirineu i Aran, Lleida i Girona s’ha unit per donar suport als Jocs d’hivern 2030. Sota el lema ‘Per un impuls al Pirineu, diem SÍ’, han donat aquest dijous 12 de maig, 3 dies abans de la manifestació convocada a Puigcerda en contra d'aquests jocs, l’inici a un seguit d’accions que duran a terme pel territori per defensar el projecte olímpic

El president de la Federació d’Hostaleria de Lleida, Josep Castellarnau, creu que els Jocs dinamitzaran econòmicament les comarques de muntanya. Mentre, el seu homòleg a Empresariat Cerdanya, Francesc Armengol, ha demanat al Govern que si l’Aragó “no vol tenir uns Jocs amb Catalunya” tiri endavant la candidatura en solitari. Al manifest s’hi ha adherit Pimec Lleida, la COELL, l’ACEM, l’Associació Càmpings de Lleida i les cambres de comerç de Lleida i Girona.

Totes les organitzacions i entitats implicades en aquesta campanya han volgut donar el seu suport a la celebració d’aquest esdeveniment esportiu olímpic i paralímpic, perquè, han expressat, ho veuen “necessari pel Pirineu i la gent”. L’objectiu d’aquesta plataforma és fer una defensa de la possible organització d’uns JJOO al Pirineu “amb condicions de sostenibilitat social, econòmica i mediambiental”. Castellarnau ha dit que el sector “no pot deixar de fer sentir la seva veu en defensa del Pirineu”. El president dels hotelers lleidatans ha manifestat que s’ha d’aprofitar l’altaveu que seran els Jocs per “posicionar a escala mundial els Pirineus”. També ha afirmat que aquesta candidatura ha de ser un detonant per rebre inversions en aquells àmbits en els quals s’arrosseguen dèficits des de fa temps, com ara les comunicacions i telecomunicacions.

Aquest conglomerat d’entitats aposten decididament pel sí i només demanen al Govern estar informats. El president de la Cambra de Comerç de Lleida, Jaume Saltó, s’ha expressat en la mateixa línia i ha dit que els Jocs han de ser una “oportunitat pel territori i han d’ajudar a posicionar el Pirineu al món”. Així, veu aquest projecte com un benefici clar per reactivar l’economia, crear empreses i atraure inversions.

El president d’ACEM, Aureli Bisbe, ha sentenciat que els Jocs d’hivern són una oportunitat que no es pot perdre. La importància en l’àmbit esportiu per ell és indiscutible i econòmicament ha de servir, ha dit, per avançar inversions que ja s’haurien hagut de fer en comunicacions o telecomunicacions. Bisbe ha palat també de la possibilitat de fer proves pilot vinculades amb la sostenibilitat com circular sense emissions. Els sector empresarial creu que els Jocs poden afavorir, com ja s’ha pogut experimentar, que joves del territori puguin “esdevenir esportistes d’elit, fita sempre difícil d’assolir”.

Pel president de l’empresariat de la Cerdanya, Francesc Armengol, la candidatura dels JJOO ha de ser un projecte il·lusionador pel Pirineu i que no es pot rebutjar aquesta oportunitat. A mes, ha afirmat que és indiscutible que ha de ser “un projecte sostenible”. ‘Per un impuls al Pirineu. Diem sí’ confia anar sumant adhesions d’altres entitats i organitzacions amb l’objectiu d’anar estenent el missatge arreu del país, però sobretot del Pirineu, ha sentenciat Castellarnau.

Article: MónSOStenible

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook