Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dimecres, 19 de febrer del 2020

Un politraumatisme s'apunta com a causa de la mort dels estornells el passat diumenge a Tarragona

Les dades obtingudes amb la necròpsia al Centre de Recuperació de Fauna de Torreferrussa confirmen que la mortalitat s'ha produït a conseqüència d'una forta col·lisió.
Les proves de necròpsia practicada per personal tècnic del Centre de Fauna de Torreferrussa del Departament de Territori i Sostenibilitat indiquen que els estornells apareguts el passat diumenge a la carretera C-31b van morir a conseqüència d’un politraumatisme 

Els exemplars d’Sturnus vulgaris analitzats presentaven afectació d’òrgans vitals com ara els pulmons, i hemorràgies internes compatibles amb un traumatisme per col·lisió.

El passat 16 de febrer a les 17.23 hores de la tarda, el Control Central del Cos d’Agents Rurals va rebre la trucada derivada del 112 amb l’avís d’un ciutadà que comunicava la presència d’ocells morts a la calçada del punt quilomètric 8,5 de la carretera C-31b.

A les 18h una unitat dels Agents Rurals es va personar als llocs dels fets per tal de fer la inspecció ocular de la zona, on van localitzar aproximadament un centenar d’ocells de l’espècie estornell vulgar (Sturnus vulgaris) morts i cinc exemplars vius però en estat d’estaborniment.

Els agents van recollir un exemplar viu i el van traslladar a l’Àrea Bàsica del Tarragonès per a poder-li fer una exploració veterinària. La resta d’exemplars vius van ser alliberats. De la mateixa manera, es van recollir sis exemplars morts que van ser traslladats dilluns al matí al Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferrussa (Santa Perpètua de la Mogoda) per tal de procedir a la seva necròpsia.

  

Hipòtesi de les causes

 Des d’un inici, i a l’espera dels resultats de la necròpsia, els agents van descartar la hipòtesi de la contaminació atmosfèrica per fuita del complex químic, atès que la localització dels ocells es concentrava en un punt molt concret d’uns 15 metres de longitud. A més, l’observació sobre el terreny va descartar que hi hagués més fauna afectada i no es visualitzaven ni columnes de fum ni olors que poguessin indicar un episodi de contaminació.

Els agents van treballar amb dues hipòtesis principals: l’electrocució per contacte amb una línia elèctrica propera o la col·lisió (bé amb el terra o bé amb un vehicle).

L’elaboració dels mapes zenitals de situació ubicaven el punt de trobada dels ocells morts a uns 50 metres de l’indret on la línia de mitja tensió travessa la carretera, fet que reduïa la possibilitat de l’electrocució.

Posteriorment, es van difondre unes imatges gravades per les càmeres de seguretat del complex petroquímic que mostren com un vehicle que circula en direcció sud impacta contra un estol d’estornells que volava a molt baixa alçada. La ubicació de les mateixes quadra amb el lloc dels fets i l’hora -diumenge 16 de febrer a les 17.13 hores- és coincident amb el primer avís rebut minuts després per part del 112.

 Precedent de mortalitat d’estornells l’any 2002

El Cos d’Agents Rurals va fer una actuació el 29 de gener de l’any 2002 per l’aparició d’aproximadament de 100 estornells morts en el mateix indret de la carretera que uneix Salou i Tarragona. En aquella ocasió, però, la zona de mortalitat es va situar en el sentit nord de la via.

Després de les investigacions dels exemplars morts l’any 2002 es va confirmar en aquella ocasió que la causa de l’accident havia estat l’electrocució amb la línia de mitja tensió que travessava la carretera AP-1 i que actualment s’anomena C-31b.

Article: MónSOStenible
Font: TES

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook