Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dimecres, 19 de juny del 2013

Es manté la fase d'Emergència del Pla INUNCAT per la situació que es viu a la Val d'Aran per les inundacions per la crescuda dels rius del pirineu

Les pluges d'ahir van provocar el desbordament del riu Garona, Noguera de Cardós i Noguera Pallaresa en diversos punts. Després d'una llarga nit en alerta, aquest matí sembla que la situació remet, però Protecció Civil manté l'alerta per les inundacions provocades per la crescuda dels rius. Es mantenen carreteres tallades, les escoles continuen tancades i el transport escolar interrumput. Les persones que van ser desallotjades comencen a pensar en tornar a casa tot i que caldrà veure la siutació en que es troba cada un dels nuclis i de les cases desallotjades. Protecció Civil de la Generalitat demana que es limiti qualsevol desplaçament a peu o en vehicle que no sigui estrictament necessari, que es faci cas de les indicacions de les autoritats, allunyant-se de les lleres dels rius i evitant qualsevol situació de risc.
Situació de dimecres 19 de juny
Desallotjaments/Evacuacions: Número de persones desallotjades: 323 persones
- Vielha: 15 (allotjades a l'Hotel Urogallo i Canejan)
- Bossòst: 27
- Arties: 179 ubicades a la mateixa població a l'església i a l'hotel Edelweiss,3 persones d'edat avançada han estat traslladades a l'Hospital de Vielha per ser ateses correctament per malalties preexistents que no tenen res a veure amb l'emergència.
- Llavorsí: 10
- Espot: 9 persones desallotjades en el càmping Bora de Parc.
- La Pobla de Segur: L'alcalde de La Pobla de Segur ha convençut a 25 veïns del Pont de Claverol perquè durant la nit no dormissin a casa seva i es dirigissin a casa de familiars.
- Les: 55 INCOMUNICATS:
A Llavorsí hi ha 6 persones al nucli d'Aidí que s'hi han quedat per voluntat pròpia però no corren perill. El problema és que queda tallada la via d'accés al nucli (pas per un pont i camí de derivació de la C-13 pK 145-146). Hi ha vehicles de Mossos d'Esquadra per la zona.

SUBMINISTRAMENT ELÈCTRIC: Segons informa Endesa el núm. afectats és de 1.413 abonats afectats.
- Viella: ha passat de 391 clients a 98 clients afectats actualment.
- Naut Aran: ha passat de 1665 clients a 1290 clients afectats actualment.
- Bossòst: 3 clients
- Vilamòs: 4 clients
- Arres: 16 clients
- Bausen: 2 clients

SERVEI TELEFÒNIC: Segueixen afectacions de telefonia fixa i de mòbil. Es demana no saturar línies.

SERVEI DE GAS:
Gas Natural informen que no han tingut cap incidència a la zona, ja que allà tenen pocs clients.
Repsol Gas, informen que des de les 22.00 h no han rebut avís de més incidències. Han anat restablint el servei i ara queden 5 carrers de Vielha sense subministrament.

Estat Xarxa Viària (Servei Català de Trànsit):

N-230 tallada entre Vielha i la frontera francesa (N-125)
N-141 tallada a Bossòst
L-500 pas alternatiu a Pont de Suert
C-28 tallada a Naut Aran, entre Garós i Arties
C-147 tallada d'Esterri d'Àneu a Alòs d'isil

Transport escolar:
No hi ha transport escolar a la Val d'Aran avui. Les escoles, segons informa la Sindicatura General d'Aran, resten obertes només per acollir els nens que hi vagin.
Al Pallars Sobirà, s'ha suspès el transport que passa per les localitats de Llavorsí, Esterri, Rivera de Cardós i Alins.
Hi ha 175 alumnes afectats de 5 centres escolars.

EL transport públic regular està suspès a tota la Val d'Aran.

TRUCADES 112:
S'han rebut fins al moment un total de 75 trucades referides a 65 incidents.

Altres incidències:
Tremp: el pou que abastia Tremp va quedar inundat ahir al vespre i sense possibilitat de bombejar aigua al dipòsit fins que retorni a un nivell més baix. Per evitar avaries i garantir el servei s'ha realitzat un tall en el subministrament d'aigua de 22h a 7h d'aquest matí. A les 09.00 h es faràn comprovacions.

Pompièrs d'Aran, Bombers de la Generalitat, Mossos d'Esquadra, SEM, Protecció Civil de la Generalitat i dels municipis, i d'altres tècnics i professionals d'altres organismes públics i de companyies de serveis segueixen treballant a la zona.

PLANS MUNICIPALS de PROTECCIÓ CIVIL ACTIVATS, alguns d'ells de forma preventiva, no perquè estiguin en la zona de màxima afectació:
- Naut Aran
- Rialp
- Tremp
- Llavorsí
- Les
- Sort
- La Pobla de Segur
- Espot
- Conca de Dalt
- Torre de Cabdella
- Alòs de Balaguer
- Foradada
- Camarasa
- Térmens
- Menarguens
- La Baronia de Rialb


Situació d'ahir
El riu Noguera Pallaresa a l'alçada de Borén, amb risc alt de desbordament. Les incidències més destacades per la crescuda del cabal dels rius Garona, Noguera Cardós i Noguera Pallaresa fins ara han estat: S'ha evacuat part dels nuclis (zona baixa propera als rius) de Tredós, Arties, Viella, Bossost i Mijaran cap a zones més altes. En total, unes 200 persones. A Viella, 50 persones s'han reallotjat a l' l'Hotel Urogallo. A Alins la situació és d'extrem risc de desbordament i a Àreu, nucli al nord d'Alins s'ha desbordat. A Llavorsí, es troba aïllat el nucli d'Aidí-Llavorsí. El subministrament de gas està tallat a Les i hi ha 4.000 abonats sense llum a tota la comarca.

El Centre de Coordinació d'Emergències de Catalunya CECAT ha estat fent trucades per avisar de la situació els càmpings que podrien estar més afectats per les crescudes de la Garona i Noguera Pallaresa com són:
Prado Verde: no hi ha persones afectades. Hi ha dos metres d'aigua al camping, que han arrossegat 5 caravanes. Però cap persona afectada.
Verneda 10 persones desallotjades: 5 cap a casa i 5 a un hotel del poble de Pont d'Arròs. Hi ha afectació al terreny del càmping.
Era Yerla: Poca afectació material. El càmping està tancat.
La Presalla: Sense afectació.
Forcanada: Està tancat, no hi ha campistes, però s'han produït afectacions materials.
Nou Camping: Cap afectació
Vall Àneu: no hi ha gent al càmping

La previsió indica que la pluja caurà amb intensitat les properes hores pel que caldrà estar atents a l'avís de les autoritats. Les pluges previstes poden suposar l'acumulació de més de 100 l/m2 en 24 hores.

Els municipis de Rialp, Tremp i naut Aran han activat els seus plans de protecció civil municipals per inundacions.

El Servei Català de Trànsit informa de els afectacions següents:
N-230 tallada de Viella a frontera.
C-28 tallada a Naut Aran.
C-147 tall d'Esterri a Alòs d'Isil (Esterri d'Àneu).
N-125 tall entre km 164 a 187.

Els centres educatius de Viella estan tancats i el transport escolar de tota la Vall d'Aran s'ha suspès. A la part nord de la Noguera Pallaresa s'avançarà la tronada dels nens a casa des de les escoles.
En relació al nombre de centres i alumnes afectats a la Vall d'Aran:

Número d'alumnes de primària: 802
Número de centres de primària: 8
Número d'alumnes en instituts: 544
Número de centres d'instituts: 2

El telèfon d'emergències 112 ha atès poques trucades: una vintena, relatives a l'episodi.
Els Bombers de la Generalitat, Pompiers d'Aran i Mossos d'Esquadra treballen intensament per evitar mals majors, evacuant la població en zones de risc i creant barreres amb sacs terrers. Els municipis estan retirant arbres caiguts en els cursos fluvials.

Article: MónSOStenible
Font: Protecció Civil

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook