Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Divendres, 3 de maig del 2019

Els parcs naturals s'omplen de poesia

El cicle Poesia als Parcs. Lletres i paisatges 2019, que inclou 15 recitals a diferents indrets de la Xarxa de Parcs Naturals de Catalunya, ha arrencat aquesta setmana amb un concert inaugural a Barcelona. El cicle d'aquest any està dedicat al poeta Joan Brossa en motiu del centenari del seu naixement, el 19 de gener de 1919. El primer concert programat te lloc aquest divendres, 3 de maig, al Celler romà, Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora, al Parc de la Serralada Litoral, situat a Teià.
 -  -  <br />  <br />
 

Aquest dijous es va donar el tret d'inici del cicle de Poesia als Parcs amb un recital al pati Manning de Barcelona del poeta Carles Rebassa dedicat a Joan Brossa, en commemoració del centenari del naixement del poeta i que donarà sentit a tota la programació del cicle d'enguany, organitzat per la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona i la Institució de les Lletres Catalanes .

En aqusta edició de Poesia als parcs. Lletres i paisatge un cicle poètic que va néixer el 2005 dins el marc del programa Viu el parc, de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, i que en aquesta edició té programats un total de 15 recitals poètics, amb 24 poetes, 12 músics i un clown, des de maig fins a novembre, en el conjunt d'espais naturals de la Xarxa de la Diputació de Barcelona i en els parcs natural de la Serra del Montsant i de l'Alt Pirineu, així com en el Parc de Porto Compte i a la ciutat de l'Alguer, a l'illa de Sardenya.

El primer dels recitals del programa tindrà lloc aquest divendres, 3 de maig, al Celler romà, Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora, al Parc de la Serralada Litoral, on la poesia de Maria Cabrera i Àlex Susana estarà acompanyada d'un tast de vins en el marc del Festival Maridatge dels Sentits que s'organitza al municipi de Teià.

Les properes sessions del cicle tindran lloc el dissabte 18 de maig al Parc del castell de Montesquiu,  amb una proposta sobre Brossa a càrrec de Mònica Van Campen, Oriol Tramvia i Lluís A. Baulenas, dins el programa Música a la Cabanya.

El dissabte 1 de juny, a l'era del Marquet de les Roques, casa d'estiueig del poeta Pere Quart a Sant Llorenç Savall, situada dins el Parc Natural de Sant Llorenç de Munt i l'Obac, el poeta Roc Casagran llegirà la seva poesia en aquest espai tan literari.

En el Parc Natural de l'Alt Pirineu, el Centre d'Art i Natura de Farrera, el dissabte 15 i diumenge 16 de juny, acollirà un recital de poemes d'Enric Casasses i Meritxell Nus, així com una passejada poètica fins a l'ermita de Santa Eulàlia d'Alendo.

El dissabte 29 de juny, el cicle estarà present a les Festes de l'ermita de Sant Pere de Reixac, al Parc de la Serralada de Marina, amb la participació del grup musical valencià VerdCel.

A la cartoixa d'Escaladei, dins el Parc Natural de la Serra del Montsant, el diumenge 8 de setembre tindrà lloc una iniciativa de caire experimental amb Oriol Sauleda organitzada conjuntament amb el Centre Quim Soler la literatura i el vi del Molar, a la comarca del Priorat.

El 13 de setembre, la Casa Museu Verdaguer de Folgueroles, a l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona, es farà un recital poètic sota el nom de Tanta carn bruta, a càrrec de Guillem Gavaldà, Maria Isern i Pol Guasch i la participació de la ballarina Ona Fusté.

La Font del Pradelló d'Olzinelles, a Sant Celoni, dins el Parc del Montnegre i el Corredor, acollirà el diumenge 15 de setembre un recital i una passejada poètica pels paisatges que van acollir les cendres mortals de Joan Brossa, amb la participació de Perejaume, Manuel Guerrero i Carles Rebassa, i acompanyament musical de Ramon Sitjar a la guitarra.

També el Parc de la Serra de Collserola presentarà, el diumenge 29 de setembre, als jardins de Vil·la Joanna,  Brossa de prop, un espectacle escènic a càrrec del clown Marcel Gros.

Als jardins de la Casa Colom de la Garriga, dins el Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny i al Parc del Garraf, oferirà un recital poètic amb Blanca Llum Vidal i Anna Pantinat, acompanyades a la guitarra de Panotxa.

Una de les novetats de la present edició del programa, és la invitació del poeta alguerès Antonio Coronzu, per tal de reforçar els vincles ja existents amb la comunitat catalana de l'illa de Sardenya que cada any acull dos recitals poètics del cicle, qui juntament amb l'Àngels Gregori, recitaran al Parc del Foix el diumenge 10 de novembre.

Festes del 31 d'agost a l'Alguer

A l'illa de Sardenya, concretament al Parc de Porto Conte i el Parc Nacional de l'illa de l'Alsinara a l'Alguer, s'oferiran dos recitals poètics en el marc de les Festes del 31 d'agost. Així, el dijous 29 d'agost, al Museu del Port de Porto Torres, i el divendres 30 d'agost, a la plaça del Quarter de l'Alguer, es presentarà Cremen els cels, amb Míriam Cano, Martí Sales i Antònia Vicens, un recital en el que el paisatge del Parc Natural del Delta de l'Ebre viatjarà fins a les costes del nord de Sardenya.

Poesia als parcs. Lletres i paisatges 
Es tracta d'un cicle poètic que va néixer el 2005 dins el marc del programa Viu el parc. Aquest cicle es basa en un seguit de lectures i recitals poètics que es duen a terme a cada un dels deu espais de la Xarxa de Parcs Naturals i a d’altres espais naturals protegits de dins o fora de Catalunya, amb qui la Diputació de Barcelona manté vincles culturals per raó d’agermanaments estables o convenis específics establerts amb entitats culturals o conservacionistes del país o l’estranger, com ara l’Obra Cultural de l’Alguer, a Sardenya.

Des de l’any 2008, el programa compta amb el suport i la col·laboració de la Institució de Lletres Catalanes, adscrit al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, amb qui des del 2010 la Diputació de Barcelona té subscrit un conveni de col·laboració mútua per donar suport al cicle.

Poesia als parcs. Lletres i paisatges s’entén com un cicle “transversal” que fa coincidents interessos dels gestors de la Xarxa Parcs Naturals i d’altres administracions públiques que vetllen pel desenvolupament i difusió de la llengua i la poesia en totes les seves múltiples versions i matisos.

Article: MónSOStenible
Font: Diputació de Barcelona

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook