Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Diumenge, 7 d'octubre del 2018

Els boscos amb més carboni tenen més biodiversitat

Un equip de recerca liderat pel CREAF amb participació de la UAB ha descobert que els boscos que emmagatzemen més carboni a Espanya són sovint els boscos on també resideix més diversitat d'espècies d'arbres i d'ocells forestals, i viceversa. L'estudi ha permès elaborar un mapa amb les zones de valors màxims d'aquestes dues propietats.
 -  -  <br />  <br />
 
On hi ha els boscos més preuats?


Judit Lecina-Diaz, directora de l'estudi, juntament amb un equip format per investigadors i investigadores del CREAF, el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), la Universidade de Santiago de Compostela i la UAB acompanyen la publicació amb un mapa on es poden veure els boscos més preuats per la seva capacitat de retenir carboni i d’acollir biodiversitat. Aquests boscos es troben a la costa Cantàbrica, majoritàriament a zones del País Basc, nord de Navarra, Astúries i punts de Galícia; als Pirineus, Prepirineu,  Serralada Prelitoral catalana i als Ports de Catalunya i València; més a l’interior destaquen els espais de la Sierra de Cebollera, a la Rioja; la Sierra de Grazalema, a Andalusia; la Serranía de Cuenca, a Castilla la Mancha; la Cuenca Alta del Manzanares i la Sierra de Guadarrama a Madrid. L’estudi també s’ha dut a terme al Canadà, amb un equip de col·laboradors internacionals portuguesos i canadencs que ha obtingut resultats equivalents però per a la zona del Québec.

Aquesta recerca pot ajudar als que prenen decisions a enfocar les polítiques de gestió del medi natural. Cal que les polítiques de conservació i gestió forestal tinguin en compte aquests dos indicadors (estocs de C i biodiversitat) i les variables que els afecten perquè sovint, el fet que millori un indicador també millorarà l’altre, i es pot arribar a mesures de gestió efectives tant en matèria de conservació de la natura com de mitigació del canvi climàtic

On hi ha més carboni emmagetzemat s'hi troba més biodiversitat

L’estudi, publicat a la revista Ecological Applications, ha permès obtenir un mapa en què es poden veure les zones boscoses on coincideixen els valors màxims de les dues propietats a la península: molta biodiversitat i molt carboni segrestat. Segons la investigadora, aquestes zones, denominades hotspots en la terminologia anglesa, són de màxima prioritat i cal gestionar-les o protegir-les per conservar el seu gran valor natural i la seva capacitat d’esmorteir els efectes del canvi climàtic. A més, sabent que les dues característiques es relacionen de forma directa, l’estudi recomana implementar estratègies de gestió i conservació conjuntes que millorin o preservin tant els estocs de carboni com la biodiversitat d’arbres i ocells que contenen.

 -  -  <br />  <br />
Article: MónSOStenible
Font: Universitat Autònoma de Barcelona

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook