Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dimecres, 22 de juny del 2011

Els 10 anys del Parc Natural dels Ports coincideixen amb el nomenament d'un nou director

Els Ports són un massís calcari de relleu escarpat i abrupte situat entre Catalunya, el País Valencià i l'Aragó. Aquest territori, tan explorat i explotat històricament, és un espai natural feréstec i ple de vida salvatge. La importància dels seus valors naturals i la necessitat de conservar-los van motivar que la Generalitat de Catalunya declarés parc natural la part catalana del massís. El Parc Natural dels Ports i la Reserva Natural Parcial de les Fagedes dels Ports són dues figures de protecció especial que, des de l'any 2001, garanteixen la preservació dels valors naturals i vetllen per l?aprofitament sostenible dels recursos. La celebració dels 10 anys de parc ha servit també per fer el nomenament oficial de Joan Josep Malràs com a nou president del Parc Natural dels Ports. La celebració dels 10 anys del Parc Natural dels Ports i el nomenament del seu nou director arriben practicament 1 més abans del 2on aniversari d'un dels incendis més greus que ha viscut Catalunya en els últims anys (Horta de Sant Joan, 21-7-2009) i amb més greus conseqüències ja que va provocar la mort de 5 bombers i un sisè ferit molt greu, a més de les importants pèrdues materials i morals que han patit els habitants de la zona.
El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha presidit aquesta tarda l'acte de celebració dels 10 anys del Parc Natural dels Ports a Roquetes (Baix Ebre). Per commemorar aquest aniversari, s'ha organitzat una sèrie d'actes i activitats a cada un dels pobles que conformen el parc. En total, 10 actes de temàtica variada que es fan als 10 municipis del parc entre el 17 i el 29 d'aquest mes de juny.

En el decurs de la celebració, s'ha presentat la Memòria d'actuacions 2001-2011 que ha rebut la felicitació del conseller Pelegrí, qui ha remarcat que en aquests 10 anys s'han aconseguit molts dels objectius i que el parc és un bon exemple de "compaginació del respecte envers la natura amb el creixement econòmic". En aquest sentit, ha afegit que la declaració d'espai protegit ha estat una oportunitat i ha servit per dinamitzar l'activitat socioeconòmica d'aquestes terres "conservant el patrimoni ambiental i garantint el desenvolupament del sector turístic".

Durant la seva intervenció, el conseller Pelegrí ha remarcat que la gestió dels espais naturals protegits incideix de manera molt directa sobre cada territori i per això s'ha d'afavorir el seu desenvolupament econòmic: "Hem de treballar per conservar els valors naturals amb la finalitat última de potenciar les activitats tradicionals de la zona i no pas de limitar-les". Segons Pelegrí "la protecció d'un espai genera oportunitats i avui, després de 10 anys, s'ha demostrat que s'ha donat una oportunitat al territori".

Joan Josep Malràs, nou president del Parc Natural dels Ports
La celebració dels 10 anys de parc ha servit també per fer el nomenament oficial de Joan Josep Malràs com a nou president del Parc Natural dels Ports.

Joan Josep Malràs té 48 anys i és actualment alcalde de Prat de Comte i diputat provincial de la Diputació de Tarragona. Des de 2001, és membre de la Junta Rectora del Parc Natural dels Ports. Farmacèutic, ortopedista i amb estudis de medi ambient, ha tingut sempre una vinculació molt directa amb el món universitari on va ser membre del Consell Social de la Universitat Rovira i Virgili i de la Junta Associació Universitat d'Estiu Terres de l'Ebre. Actualment, és membre de la Junta Rectora de l'Institut de Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre des de 2003, del Patronat de la Universitat Nacional a Distància a Tortosa i de la Fundació Universitària Doctor Manyà.


El Parc Natural dels Ports

Els Ports són un massís calcari de relleu escarpat i abrupte situat entre Catalunya, el País Valencià i l'Aragó. Aquest territori, tan explorat i explotat històricament, és un espai natural feréstec i ple de vida salvatge. La importància dels seus valors naturals i la necessitat de conservar-los van motivar que la Generalitat de Catalunya declarés parc natural la part catalana del massís. El Parc Natural dels Ports i la Reserva Natural Parcial de les Fagedes dels Ports són dues figures de protecció especial que, des de l'any 2001, garanteixen la preservació dels valors naturals i vetllen per l'aprofitament sostenible dels recursos.

El Parc Natural és el de més extensió amb característiques naturals d'àmbit mediterrani al nostre país. Es tracta d'un espai abrupte i que es caracteritza per tenir accessos complicats, per la qual cosa ha sofert una transformació menor que la resta d'espais protegits de característiques mediterrànies. Aquesta característica de disposar de sistemes naturals poc humanitzats dóna al parc un gran potencial per a la conservació d'hàbitats i espècies, per la qual cosa és una peça clau, en el sistema d'espais naturals protegits de Catalunya, per garantir la conservació de la biodiversitat. En l'espai, hi ha representats vertebrats propis de les muntanyes mediterrànies (rapinyaires, quiròpters, amfibis, rèptils...), molts protegits per la legislació tant catalana com estatal o europea. A més, és un espai amb molta riquesa florística i un bon nombre d'endemismes i singularitats botàniques.  

Article: MónSOStenible
Font: DARPAMN

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook