Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dimecres, 20 de novembre del 2019

El temps de retenció del carboni que fan els boscos està disminuint, segons un estudi recent

Els boscos tenen un paper essencial en la retenció de carboni. Però durant quant de temps poden retenir? Un nou estudi mostra que el temps de permanència del carboni en els boscos terrestres s'ha reduït entre el 0,2% i el 0,3% anual en les darreres dècades. Una major concentració de diòxid de carboni, l'augment de la temperatura i les sequeres són factors que acceleren la mortalitat vegetal.
 -  -  <br />  <br />


Una investigació internacional amb participació de científics del Consell Superior d'Investigacions Científiques, el CSIC, ha confirmat que els boscos retenen carboni cada vegada durant menys temps

En les projeccions d'escenaris de canvi climàtic es té en compte la capacitat de la vegetació per segrestar diòxid de carboni, però un cop el CO2 (i amb ell, el carboni) ha quedat retingut, és una incògnita durant quant temps pot romandre capturat abans de tornar al medi ambient, a causa de la mort i de la descomposició de les plantes. Les conclusions, publicades en l'últim número de la revista PNAS, s'han obtingut després d'analitzar dades entre els anys 1955 i 2018 de 695 boscos de tres zones climàtiques: tropical, temperada i freda, i comparar-los amb models de simulació ESM (Earth System Model).

Els resultats revelen que l'augment de CO2 atmosfèric està inversament relacionat amb aquests temps de residència de l'carboni, que, per tant, es redueixen a mesura que el CO2 atmosfèric segueix augmentant. En tres dècades, aquest temps de residència de l'carboni en la vegetació s'ha reduït a raó d'entre un 0,2% i un 0,3% anual.

"Els temps de permanència de l'carboni en la vegetació s'estan escurçant per factors com l'escalfament i les sequeres. La temperatura augmenta el metabolisme dels organismes, així com l'augment de precipitacions en algunes zones, però les sequeres fan que la mortalitat augmenti i, per tant, que el temps de residència disminueixi. En general, hi ha un increment de la mortalitat dels arbres en totes les zones climàtiques estudiades ", explica Josep Peñuelas, investigador de l'CSIC al Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), i coautor del treball.

La disminució en els temps de residència de carboni en els boscos és "significativa", destaca Peñuelas, "perquè suposa una disminució de fins al 9% en tres dècades". Els resultats suggereixen que els embornals de carboni es veuran limitats probablement per un descens en la capacitat de retenció dels boscos.

Referencia bibliogràfica del treball

Kailiang Yu, William K. Smith, Anna T. Trugman, Richard Condit, Stephen P. Hubbell, Jordi Sardans, Changhui Peng, Kai Zhu, Josep Peñuelas, Maxime Cailleret, Tom Levanic, Arthur Gessler, Marcus Schaub, Marco Ferretti, and William R. L. Anderegga. "Pervasive decreases in living vegetation carbon turnover time across forest climate zones". PNAS. DOI: 10.1073/pnas.1821387116 

 

Article: MónSOStenible
Font: SINC / CSIC

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook