Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dimarts, 17 de juliol del 2012

El Parc Natural del Delta de l'Ebre, amb 2.436 parelles de flamencs, acull enguany l'única colònia de reproducció de la península Ibèrica

La temporada reproductora de flamenc al delta de l'Ebre està discorrent amb normalitat i, en aquests moments, s'estan ultimant les tasques preparatòries per a l'anellament de 400 polls, que tindrà lloc el 22 de juliol. Les baixes precipitacions hivernals d'enguany han impedit la reproducció en altres espais tradicionals de la península Ibèrica com la Fuente de Piedra, o les Marismas de Doñana i de l'Odiel.
2.436 parelles de flamencs s'estan reproduint aquest any a la salines de la Trinitat al Parc Natural del Delta de l'Ebre del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. Aquest valor que situa dins de la normalitat d'aquests darrers 5 anys. El període reproductor s'inicià al març- abril, quan els exemplars adults començaren a ocupar un dels dics de les salines i la Tora dels Conills, una petita illa enmig de les salines. El 28 de maig passat, tècnics del parc natural van efectuar, gràcies al suport logístic de la Unitat Aèria del Cos Agents Rurals, un vol fotogràfic a gran altura per sobre de la colònia. Aquest mètode permet avaluar amb molta precisió el contingent reproductor, disminuint al màxim els destorbs. Actualment, tots els polls de la colònia es troben agrupats als estanys saliners, formant una guarderia. El proper 22 de juliol està previst l'anellament de 400 polls en una operació complexa, que implicarà la participació de més de 200 persones.

El flamenc Phoenicopterus roseus és una espècie que es troba al delta de l'Ebre al llarg de tot l'any, per bé que presenta fortes fluctuacions estacionals, amb valors màxims a l'hivern. Algunes cròniques indiquen que era un ocell reproductor abundant al segle XVI, tot i que no hi ha dades més recents fins a les dècades de 1970-80, quan realitzà alguns intents. El flamenc va començar a reproduir-se amb èxit el 1993 i actualment ha esdevingut una de les espècies més emblemàtiques del Parc Natural del Delta de l'Ebre, únic lloc on es reprodueix a Catalunya i una les escasses localitats estables a la Mediterrània occidental. Fins al 2012, el flamenc s'ha reproduït amb èxit en 18 ocasions i el nombre de parelles ha anat creixent de 250 a unes 3.000 parelles.

El 2012 es portarà a terme la vuitena campanya d'anellament. Si no hi ha imprevistos, s'anellaran 400 polls, als quals se'ls col·locarà una anella metàl·lica i una altra blanca de PVC amb un codi alfanumèric. Aquesta última permet identificar l'exemplar a distància i conèixer els moviments a gran escala de cada individu anellat. Per exemple, dels 2.700 flamencs anellats al delta de l'Ebre, actualment es disposa d'informació de 1.707 individus (63% del total d'anellats). Les observacions dels flamencs nascuts i anellats al delta de l'Ebre es distribueixen per 12 països, per bé que el 86,7% de les observacions es reparteix entre França (36%), l'Estat espanyol (21%) i Itàlia (19%). Això no obstant, també hi ha observacions disperses a Algèria, Portugal, el Marroc, Grècia, Líbia, Mauritània, Montenegro i Turquia.

Els mitjans de comunicació que desitgin cobrir l'anellament de flamencs s'han d'acreditar obligatòriament enviant un correu electrònic abans de les 13 h del divendres 20 de juliol a l'adreça [email protected] La recollida de les acreditacions s'efectuarà el dissabte 21 de juliol, de 16 a 18 h, al pavelló de patinatge de Sant Carles de la Ràpita, o el diumenge 22 de juliol a les 06:45 h, en la trobada dels mitjans acreditats a l'entrada de les salines de la Trinitat per accedir al punt de l'anellament.
Article: MónSOStenible
Font: DAAM

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook