Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dilluns, 24 de febrer del 2020

El Mobile Social Congress mostra com donar una segona vida als components dels telèfons mòbils

El Pati Manning de Barcelona acull un any més el Mobile Social Congress, un congrés alternatiu al Mobile Word Congress i que es celebra igualment, malgrat l'anul·lació del Congrés Mundial del Mòbil. Es tracta d'una trobada, organitzada per Setem Catalunya, i que enguany arriba a la cinquena edició, que te com objectiu aportar reflexió i informació i ofereix alternatives a la telefonia mòbil d'usar i tirar fruit d'un model de producció que genera un fort impacte ambiental tant per l'extracció dels minerals que s'utilitzen per fabricar els components, especialment les bateries, com pels residus que se'n deriven, i que, a més sovint vulnera els drets humans i laborals.
L'Mobile Socialn Congress busca visibilitzar aspectes relacionats amb la indústria tecnològica que sovint queden silenciats com els greus impactes socials i ambientals que sostenen el model de producció i consum actuals, però alhora fer d'altaveu d'experiències, organitzacions i col·lectius que construeixen sobirania tecnològica a partir d'un model més sostenible. Una visió integral dels impactes de tota la cadena de subministrament de la indústria electrònica, de la mina a l'abocador -  -  <br />  <br />
L'Mobile Socialn Congress busca visibilitzar aspectes relacionats amb la indústria tecnològica que sovint queden silenciats com els greus impactes socials i ambientals que sostenen el model de producció i consum actuals, però alhora fer d'altaveu d'experiències, organitzacions i col·lectius que construeixen sobirania tecnològica a partir d'un model més sostenible. Una visió integral dels impactes de tota la cadena de subministrament de la indústria electrònica, de la mina a l'abocador


El Mobile Social Congress aposta per la sobirania tecnològica i per una electrònica justa


Organitzat per Setem Catalunya entre el 24 i el 26 de febrer, el Mobile Social Congress aposta un any més per aquest espai de trobada i reflexió ciutadana al voltant del model de producció i consum de tecnologies de la informació i la comunicació. Un model que genera greus vulneracions de drets humans, especialment laborals, i impactes ambientals que s'invisibilitzen en el Mobile World Congress. I per això, el Mobile Social Congress va néixer ara fa cinc anys com alternativa al Congrés Mundial del Mòbil que es celebra cada any a Fira Barcelona, tot i que aquest any s'hagi anul·lat per l'anunci fet per algunes de les companyies més importants del sector que han anunciat que no vindrien per prudència a causa del coronavirus.

La indústria electrònica és un dels sectors més dinàmics i importants de l'economia mundial 

Per una banda, aquesta indústria requereix de recursos minerals no renovables de forma insaciable amb un impacte ambiental i social alarmant en les comunitats que pateixen l'extractivisme miner. D'altra banda, les grans marques d'aquesta indústria són responsables de vulneracions de drets laborals i de les normes de salut i seguretat en les fàbriques on se subcontracta la manufactura en l'opaca cadena de subministrament global.

La contaminació generada pels residus electrònics és una problemàtica global com a resultat de l'obsolescència programada d'aquests productes amb impactes desiguals al nord i al sud globals. Així mateix, la irresponsabilitat empresarial s'estén també al cicle de vida d'aquests aparells, on no es té en compte la reparació, la reutilització ni el reciclatge.

Finalment, com a usuàries, tenim sovint allotjades les nostres dades a servidors els interessos dels quals desconeixem i que poden facilitar l'accés a les nostres comunicacions i dades sense el nostre control. La mateixa lògica privativa del capitalisme promou la privatització del coneixement, com és el cas del programari, i afavoreix un sector tecnològic controlat per poques multinacionals.

 

Article: MónSOStenible

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook