Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dimecres, 17 de juliol del 2019

El canvi climàtic està acidificant i alterant la qualitat de les aigües de l'alta muntanya pirinenca

La problemàtica d'acidificació dels recursos hídrics pirinencs no és un fenomen localitzat en punts concrets del Pirineu Central, com es pensava fins ara, sinó que s'està estenent per diverses zones de la serralada. Un estudi preliminar liderat per la Universitat Autònoma de Barcelona, amb la col·laboració de la Universitat de Girona, i el suport de la Fundación Biodiversidad, del Ministeri per a la Transició Ecològica revela que l'acidificació natural de la capçalera dels rius pirinencs s'està incrementant de manera alarmant pel canvi climàtic. El procés està en expansió i l'augment de compostos potencialment tòxics en les aigües podria arribar a afectar la qualitat dels recursos hídrics en les parts mitjanes i baixes de les muntanyes
 
Zona de surgència àcida de Fontalba, als voltants del Puigmal, entre Queralbs i Núria, al Parc Natural de Les Capçaleres del Ter i del Freser, a la comarca del Ripollès (octubre de 2017) -  -  <br />  <br />
Zona de surgència àcida de Fontalba, als voltants del Puigmal, entre Queralbs i Núria, al Parc Natural de Les Capçaleres del Ter i del Freser, a la comarca del Ripollès (octubre de 2017)
 

L'estudi, "Acidificació de les masses d'aigua d'alta muntanya i la seva relació amb el canvi climàtic, toxicitat i implicacions en la Biodiversitat" (AMiCC) s'ha dut a terme en diverses zones dels Parcs Naturals de Posets-Maladeta (Osca), Alt Pirineu (Lleida) i Les Capçaleres del Ter i Freser (Girona)

El treball, dirigit per Mario Zarroca, investigador del Departament de Geologia de la UAB, ha permès documentar els principals sistemes fluvials afectats i donar a conèixer la problemàtica existent als responsables de les principals administracions locals i autonòmiques. Segons els investigadors, "els resultats suggereixen que el canvi climàtic és el motor desencadenant del fenomen, perquè és possible establir una correlació entre episodis de sequera prolongada i increment de temperatura, amb l'augment dels processos de drenatge àcid natural".

L'acidificació dels rius es reconeix en camp pel color turquesa de les aigües i la formació de precipitats blanquinosos rics en alumini que cobreixen els seus llits.

Els investigadors destaquen la importància d'iniciar un estudi a major escala, per acotar detalladament les causes i començar a dissenyar estratègies preventives i correctives. "La potencial toxicitat de metalls i metal·loides que són finalment alliberats al medi, com arsènic, alumini i níquel, especialment a través de l'aigua, és àmpliament coneguda", assenyalen.

L'estudi ha estat realitzat amb tècniques de cartografia geomorfològica basades en el treball de camp i estudis de sèries multitemporals de fotografies i imatges aèries, exploracions geofísiques mitjançant tomografia elèctrica de resistivitats i georradar, així com a partir de mostrejos hidroquímics, isotòpics i de bioindicadors, i anàlisis de sèries climàtiques.

Article: MónSOStenible
Font: UAB

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook

Imatges

Aspecte de la capçalera del Torrent de la Coma de l'Embut, en la freqüentada via d'accés al Puigmal, al Parc Natural de Les Capçaleres del Ter i del Freser a la comarca gironina del Ripollès (juliol de 2018) Aspecte de la capçalera del Torrent de la Coma de l'Embut, en la freqüentada via d'accés al Puigmal, al Parc Natural de Les Capçaleres del Ter i del Freser a la comarca gironina del Ripollès (juliol de 2018) Exemples de l'aspecte dels precipitats i aigües riques en alumini. Esquerra: riu de Comapedrosa a Andorra  juliol 2018) Dreta: Torrent de la Coma de l'Embut, a Núria, al Ripollès (setembre de 2018) Exemples de l'aspecte dels precipitats i aigües riques en alumini. Esquerra: riu de Comapedrosa a Andorra juliol 2018) Dreta: Torrent de la Coma de l'Embut, a Núria, al Ripollès (setembre de 2018) Mapa esquemàtic de la regió pirinenca, indicant la distribució de les principals zones en què s'estan produint drenatges àcids naturals: 1, Bal del Chistau; 2, Barrancs de Vallibierna i El Ubago (riu Ésera) i Vall de Llauset; 3, Arriu Unhòla; 4, Riu de Sant Nicolau; 5, Riu Broate; 6, Monteixo; Valls de Comapedrosa; 8, Puigmal-Núria i 9 Bastiments-Ull de Ter. Mapa esquemàtic de la regió pirinenca, indicant la distribució de les principals zones en què s'estan produint drenatges àcids naturals: 1, Bal del Chistau; 2, Barrancs de Vallibierna i El Ubago (riu Ésera) i Vall de Llauset; 3, Arriu Unhòla; 4, Riu de Sant Nicolau; 5, Riu Broate; 6, Monteixo; Valls de Comapedrosa; 8, Puigmal-Núria i 9 Bastiments-Ull de Ter.

Informació relacionada

Dijous, 10 de febrer del 2022
La lluita contra el canvi climàtic és considerada una prioritat pel 61% de la població catalana
Dilluns, 26 de juliol del 2021
El canvi climàtic antropogènic ja afecta les comunitats de plàncton marí del Mar Mediterrani
Diumenge, 10 de gener del 2021
Reclamen al govern el compliment dels compromisos climàtics i una resposta a l'emergència climàtica
Divendres, 18 de desembre del 2020
Barcelona i la seva àrea metropolitana milloren en sostenibilitat, però encara estan lluny dels objectius marcats pel 2030 i el 2050
Divendres, 9 d'agost del 2019
Reduir la carn per frenar el canvi climàtic
Dimecres, 24 de juliol del 2019
El canvi climàtic és més ràpid que la capacitat d'adaptació dels animals i aquesta amenaça a les espècies pot repercutir en la salut dels ecosistemes
Dijous, 25 d'abril del 2019
Viure els efectes del canvi climàtic mitjançant la realitat virtual a l'exposició The zone of hope
Diumenge, 13 de gener del 2019
La predicció de l'augment del nivell del mar provocat pel canvi climàtic, premi BBVA
Dijous, 4 d'octubre del 2018
El món local a la Conferència Internacional de l'Aliança del Clima