Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dimecres, 26 de gener del 2022

El llegat d'Edward O. Wilson: Per mantener la Terra en equilibri, cal preservar almenys un 50% dels seus ecosistemes

Aquest 2021 s'ha endut amb ell un dels 100 científics més importants del segle XX. Conegut també com l'home de les formigues i catalogat per la ciencia com el Darwin dee l'era moderna, el biòleg Edward Osborne Wilson, creador del concepte de la biodiversitat, impulsor de la sociobiología i estudiós dels insectes socials, moria el passat 26 de desembre a Burlington, Massachusetts, als 92 anys. Nascut el 1929 a Birmingham, Alabama, aquest catedràtic de la Universitat Harvard, va rebre el Premi Internacional Catalunya el 2007. Amb 2 premis Pulitzer per les obres "On human nature" i "Ants", a banda de la seva faceta científica, Wilson va ser un gran divulgador.
 -  -  <br />  <br />


Wilson moria ara fa un mes, el passat 26 de desembre del 2021

L’interès de Wilson per les formigues va sorgir arran de l’anomenada formiga de foc, una especie invasora als EEUU que el va endinsar en aquest món i portar a catalogar més de 300 espècies noves de formigues, un insecte que el va interessar sobretot per la seva conducta social i el va portar a estudiar els formiguers com un superorganisme i fent interès a la interelació tant entre espècies com entre espècies i hàbitats.

Wilson portava anys alertant de la quantitat d'espècies edn perill d'extinció i el cataclisme pel planeta derivats de l'activitat humana

A partir dels seus estudis, Wilson va definir el concepte de Biodiversitat a partir de la teoría del 50-50, que dicta que per mantener la Terra en equilibri, cal preservar almenys un 50% dels seus ecosistemes, i va impulsar el concepte de sociobiología com una nova disciplina científica, una mena de paraigües a l’ampar de la qual va crear noves teories com la de la conducta altruista que defensa que l’altruisme afavoreix l’èxit reproductiu a partir dels gens que resulten més beneficiosos per l’espècie. 

Les aportacions de Wilson en el camp de la sociobiología i la conducta social dels insectes que el van portar a reescriure la teoría de l’evolució amb nous paràmetres, han portat a considerar aquest científic com el Darwin modern.

 

 

.

 

Article: MónSOStenible

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook